Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas auto

valny

Postări Recomandate

Vezi sa nu ai rezistenta de izolatie scazuta pe cablaj intre traseul de comanda al punctelor separatoare si traseul segmentelor care palpaie. Nu au cum sa palpaie altfel segmentele in rimul de o secunda. Verifica inca o data cablajul si separa bine traseele.Vezi ca ceasuri din astea de Dacia cu MMC351 se mai gaseau recuperate pe la unelecentre de fier vechi ce colectau Dacii in programul rabla.Am pe la serviciu unul, daca nu reusesti, ti-l trimit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valny

14

• validae

8

• gauss

5

• vcdec

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sa inteleg ca daca circuitul are trasee foarte apropiate face figura asta. Voi incerca sa le separ mai mult. Dar ca idee cam cat sa fie intre ele? Cam asta ar fi cablajul.

post-49464-139829626947_thumb.jpg

post-49464-139829626956_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din experienta iti spun ca daca vei inlocui MMC-ul 351, vei vedea ca schema functioneaza (daca nu are erori cablajul) ! "Palpaiala" se datoreaza de obicei MMC-ului, daca ai exclus greselile pe partea de oscilator : quartz bun-eventual cu capsula lipita la masa, condensatori buni, rezistenta 20 Megaohmi (sau 2x1N4148 cu catozii uniti).

Link spre comentariu

Arata bine cablajul totusi.Ar fi bine ca in zona cuartului sa fie cam 1mm intre trasee, pot aparea capacitati parazite care sa blocheze cuartul. Incearca si fara condensatorii de pe cuart, sau cu valori mici de 5-10pF, eventual schimba-i pe rand cu valori mai mici. Incearca si alte cuarturi, cele de pe placile de baza PC defecte sunt excelente.

Link spre comentariu

Alt MMc351 nu mai, am quartz-ul este nou, am sa incerc sa lipesc carcasa la masa. Sa vad daca cu propunerile propuse de voi da randament. PCB-ul arata cam asa, 1 din schema este 1mm.

post-49464-139829627085_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

D-le ''validae'' am incercat tot ce era posibil, nu vrea. Ramane sa apelez la dezmembrari, dar dupa cum ii stiu pe indivizii aceia precis s-au pus cu aparatul de sudura pe ele (ceasuri), si cu barosul sa le desfaca sa vada ce pitic schimba cifrele inauntru. De aceea apelez la dvs. in urma ofertei pe care mi-ati facut-o in postarea din 11 mai. Va multumesc anticipat. :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 6 ani mai târziu...
Vizitator Remus66

Buna seara,

in urma cu aproape 32 de ani am construit un ceas electronic cu MMC351 si MMC4543E, ceas care a functionat ireprosabil timp de 20 ani, dupa care a fost scos din functiune, adica scos din priza si depozitat pâna astazi. Azi dupa cca. 12 ani de pauza, l-am realimentat, dar nu mai numara 12 ore ci doar 10, adica daca apas butonul de reglaj al orelor, numara 0,1,2,........,9, apoi in loc sa afiseze 10, afiseaza 0 si o ia de la capat, adica 1,2,3,4......,9,0,1,.......,9,0,1....etc. Nu mai afiseaza cifra 1 din fata, dar aceasta nu este defecta, fiindca daca ar fi defecta, in loc de 10, ar afisa 0, in loc de 11, ar afisa 1, in loc de 12, ar afisa 2, dar apoi ar trebui sa arate 0, insa el arata 3.

Eu cred ca este defect MMC351, dar nu-mi pot explica cum de s-a defectat stând degaba!

Cum de s-a defectat in asa fel incât numara 10 ore in loc de 12? Minutele le numara corect.

Gresesc cumva in rationamentul de mai sus si este vorba despre alt defect?

Tare mult mi-as fi dorit sa repun in functiune acest ceas! Daca ating cu degetul circuitul MMC4543E, se aprinde mai tare sau mai incet si cifra 1, dar tot prost numara orele.

Ce pot face in acest caz?

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

E posibil să se fi defectat 351 din cauze pur electrostatice sau au cedat din cauza vechimii doar câteva din circuitele aferente numărării zecilor de ore.Nu mai aveţi practic ce-i face, eu ştiu că mai am un ceas similar (cu 351) la serviciu (provine de la un autoturism Dacia) şi ştiu că funcţiona.Dacă doriţi să-l ,,resuscitaţi,, eu pot să vi-l trimit şi recuperaţi de pe el 351 sau îl folosiţi ca atare.Eu mai am un astfel de ceas auto construit de mine acum vreo 30 de ani, dar funcţionează continuu fără probleme de atunci.Doar afişoarele şi carcasa i-am mai schimbat-o de atunci...

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator Remus66

Am verificat tranzistorul si traseul comandat de catre pinul 10, asa cum mi-ati sugerat mai sus, si sunt in regula. Asa cum am spus si in postul initial, orele sun numarate corect pâna la ora 9, apoi in loc de 10 apare 0, in loc de 11 apare 1, in loc de 12 apare 2, dar apoi daca circuitul zecilor de ore ar fi defect si MMC351 ar numara totusi bine, ar trebui sa apara  ora 0, insa in realitate apare 3, altfel spus numara corect, insa numai pâna la zece, nu pâna la 12. Pinul 15 nu l-am conectat niciodata si nu stiu daca indicati AM/PM, functioneaza bine sau nu in aceasta situatie. In opinia mea este evident ca defectul este la MMC351.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Remus66

Buna ziua,

am reparat ceasul despre care am povestit cu 4 posturi mai sus, prin inlocuirea integratului MMC351, cu unul primit de la colegul @validae, caruia ii multumesc foarte mult pentru ajutor. Acum tin ceasul sub observatie si constat ca o ia inainte cu 1''/24h. Initial ceasul nu avea montat trimerul de reglaj, dintre pinul 4 si masa, adica trimerul lipsea pur si simplu. Nu stiu ce abatere avea ceasul fara trimer. Acum i-am construit un "trimer" din 2 sârme de cupru emailat, impletite intre ele si asa, initial cu trimerul lung, o lua inainte mult de tot. Am taiat din sârme si acum am abaterea de +1''/24h. Lungimea trimerului acum este de cca. 20 mm. Daca mai tai din el credeti ca pot micsora aceasta abatere? Exista si alte solutii/sugestii, pentru micsorarea abaterii? Mi-as dori un ceas cât mai exact. Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări