Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eoliene multiple cuplate la un singur generator

unGuru

Postări Recomandate

• Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• unGuru

27

• aureliu67

27

• costinium6

8

• The Stressmaker

2

:) vad ca ne preocupa cam aceleasi idei :da . Despre "edge flow" nu am citit pana acum dar "colectarea" curentilor de aer mi-a atras si mie atentia mai demult.Mi se pare cea mai ieftina metoda de a mari puterea eolienelor.. practic aproape gratis daca ai materiale vechi.. si asta vreau sa o testez dar asta nu cred ca anul acesta. Oricum eu raman adeptul verticalelor (chiar daca sunt montate pe orizontala) :rade: .Mi se pare ca au mai mare potential si nu au nevoie de turnuri.
Link spre comentariu

La inaltimi mici (acoperisuri, balcoane, terase), unde curentii de aer au o structura turbulenta, eolienele verticale sunt si cele mai recomndate (fiind aproape insensibile la schimbarea (foarte frecventa) a directiei vantului). Eu sunt adeptul acestora mai ales din punct de vedere al designului - foarte important in mediul urban.In topul preferintelor mele se afla eolienele elicoidale si cele de tip helix (elicoidale "pline", sau formate din multe lamele orizontale torsionate).Daca n-ar fi fost cazul particular cu structura curentilor de aer la marginea acoperisului (plat), as fi mers si eu numai pe designul "natural" - adica cu axa verticala.In zona de mijloc a acoperisului, unde curentii sunt mai dispersati, chiar merge montata o eoliana verticala mai "grasa" - si aici as putea alege si alte variante constructive: cu pale multiple (drepte, concave) sau cu forma de cupe (gen Savonius). Desi, cel mai mult ma atrage ideea unui design combinat (am citit despre ceva experimente), cu o eoliana gen Savonius inclusa intr-una cu pale drepte, care este fixa (ca o carcasa, pentru directionarea vantului) sau mobila (se roteste independent, ajutand la concentrarea curentilor de aer catre cea din interior).

Link spre comentariu

Ai studiat verticala cu palele rotative. Exista cu multe pale ci cu 4 pale.. Ideea este ca ce invartesc in asa mod incat aproape toate palele ajuta la preluarea fortei si opun resistenta minima la intoarcere.. Dezavantajul este ca directia palelor e ghidata de o coada care se roteste dupa vant.. dar e simplu de realizat..

Link spre comentariu

PRIMA NU MERGE DIN START.Ai nevoie de ceva mic . Aia are forta doar daca e mare.a doua as alege-o din toate.Dar eu personal tot nu as alege nimic pana nu testez toate la aceiasi dimensiune sa vad randamentul fiecareia..

Link spre comentariu

Te referi la generatoarele pe benzina/motorina? Nu stiu ce sa zic.. eu m-am "jucat" recent cu o bormasina dintr-aia portabila, actionandu-i mandrina cu o alta bormasina, sa vad cum se comporta "in vant". Vreau sa spun ca facea un zgomot(!).. Salut. zgomotul produs de bormasina cu acumulator provine de la reductorul satelitar care are intre 9 si 15 pinioane.alternatorul de generator nu face zgomot, am venit cu solutia asta in ideea ca daca tot ai transmisii in plan le poti face cu ridicare de turatie si mai ales ca generatorul cu avr ca mentine 220v la fluctuatii de turatie. un punct in plus ar fi avantajul ca ai exclude acumulatorii care stabilesc pretul unui sistem eolian.turbina este cel mai greu de realizat, mai ales cea din imaginea 2 nu poate fi facuta in regim home made.

Link spre comentariu

OK, imaginile au fost mai mult pentru relaxare vizuala.. este evident ca un rol foarte important il va avea randamentul in sine si eficienta la dimensiunile la care le voi putea executa (pentru a fi totusi mai "discrete").

Concluzionand discutiile anterioare, inca n-am descoperit o metoda ieftina si fiabila de insumare a energiei cinetice. Deocamdata, singura solutie pertinenta (cu ceva pierderi) ar fi cuplarea mecanica directa (pe acelasi ax, pentru cele aliniate la margine si printr-un ax cardanic, pentru cea aflata la interiorul suprafetei acoperisului).

Mai ramane de studiat o metoda de insumare/directionare/amplificare a curentilor de aer spre eoliana. Apropo de asta, citisem ceva despre vechile mori de vant (din antichitate) care constau intr-o VAWT (aha, si ei erau fani!) cu foarte multe "lamele", si care avea jumatate din circumferinta "ascunsa" (in spatele unui zid). Asadar, era expusa vantului doar jumatate. Probabil ca persienii au pus bazele conceptului de "wind lens".. ;)

Posted Image

Posted Image

Desigur, astazi avem versiunea actualizata - cu lamele articulate, pentru rezistenta minima la vant:

Posted Image

Link spre comentariu

De facut nu este complicat daca stii sa lucrezi cu fibra de sticla..Poti face orice si la orice dimensiuni. Problema consta in eficienta..Si parerea mea ca cea prezentata in patentul de mai sus e pe departe mult mai eficienta decat orice alte modele. Varianta cu lamelele articulate este mai simplu de realizat desigur insa daca ne uitam mai atent vedem ca jumatate din pale nu folosesc forta vantului pt ca stau perpendicular curentului.Varianta din patent are doar o lama care sta perpendicular iar restul capteaza forta chiar si cand se misca in directia opusa

Link spre comentariu

Cautarea a luat sfarsit.. :)

That's it, daca n-am cautat de la inceput pe google "VAWT forrest"! ;)

Posted Image

Posted Image

Deci cu "transmisia" s-a rezolvat.. a ramas cum am stabilit (si noi)! ;)

@costinium6:

M-ai facut (cel putin) curios cu alternatorul de generator pe benzina.. eu oricum as fi amplasat separat generatorul pentru eoliene (indoor sau intr-o incinta antifonata), deci n-ar fi contat asa de mult zgomotul. Cred ca am sa-l dau pe-al meu jos de pe generatorul cu benzina, sa fac macar niste teste.

@aureliu67:

Acum studiam patentul respectiv.. e o chestie interesanta cu lamelele acelea rotative. Dar oare mai are eficienta daca curentii de aer vin din toate partile? (poate aflu dupa ce citesc tot)

Link spre comentariu

Nu ramane decat sa facem si sa testam modelele care le alegem la dimensiuni mici..ideea este ca oricum ajuta executand o anumita forta indreptata in afara axului turbinei in partea din spatele turbinei si invers, in jumatatea din fata impinge palele spre centrul axului , adica in final suplimenteaza forta turbinei. Pe cand celelalte opun rezistenta. cred ca e de cel putin de 2 ori mai puternica cata de alte modele. E parerea mea pur teoretica.. Ma bucur ca ai ales lantul pana la urma..

Link spre comentariu

Inca o idee interesanta: http://www.gual-statoeolien.com/English/statoeolienang.html

Si documentatia aferenta (merita citita): http://www.gual-statoeolien.com/Doctechang.pdf

PS: Pai nu stiu daca mai e nevoie sa folosesc lantul! Sau lant, sau cuplarea directa (ax in ax, sau ax cardanic).. n-ar fi tot aia? Prin mesajul anterior evidentiam faptul ca si altii au apelat la cuplarea directa, fara ambreiaj etc..

Link spre comentariu

Pai daca cuplezi direct sau prin ax cardanic ar fi ideal. Dar am inteles ca pe langa verticata orizontalizata mai ai nevoie in unele locuri de turbine verticale normale, cuplate la acelasi generator.. Sau pentru inceput te limitezi la prima, dar destul de mare?

Link spre comentariu

M-ai facut (cel putin) curios cu alternatorul de generator pe benzina.. eu oricum as fi amplasat separat generatorul pentru eoliene (indoor sau intr-o incinta antifonata), deci n-ar fi contat asa de mult zgomotul. Cred ca am sa-l dau pe-al meu jos de pe generatorul cu benzina, sa fac macar niste teste.nu il da jos de pe motor pentru ca al doi-lea rulment este pe capacul blocului motor si nu ai cum sa il probezi, cauta pe la service-uri generatoare cu motor irecuperabil pentru ca ai nevoie si de capacul carterului si de o bucata din arborele cotit care trebuie taiat, te ajutam cu unul dar le-am aruncat la cupru, poate mai abandoneaza vreun client alternatoare pana rezolvi cu turbina, oricum te asigur ca nu face zgomot.referitor la lant, nu poate functiona orizontal la lungimea aia, va uza pinioanele in cateva zile iar varianta sprijinirii pe role sau teflon va consuma mai mult de 80% din putere.lantul are nevoie de ungere care iti va face terasa unsaaa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări