Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme subwoofer auto

Postări Recomandate

salutare.din neatentie am facut o mare prostie , am pus un subwoofer auto cu difuzor de 2 ohmi pe amplificatorul philips 22ah380 si mi-a prajit o pereche de finali pe unul din canale.am schimbat finalii , am verificat prefinalii care au scapat si am gasit tranzistorul marcat cu albastru defect , l-am schimbat si pe ala impreuna cu rezistentele marcate cu verde care erau intrerupte pe langa asta am pierdut cateva zile , am verificat cam tot ce se poate si totul pare ok.ii dau drumul , cupleaza releul , dau drumul la sunet , se aude dar se aude distorsionat si daca ii dau mai tare intra protectia si decupleaza releul.pe langa asta am observat ca semireglabilul (marcat cu rosu) cel care regleaza simetria de fapt imi schimba si curentul de mers in gol pe etajul final , practic daca misc de el spre + se aude din ce in ce mai bine dar intra protectia din ce in ce mai repede , cand il scad spre - distorsioneaza pana se aud numai distorsiuni , celalalt semireglabil care regleaza curentul de mers in gol aparent nu mai face nimic , misc de el si nu se intampla nimic , mentionez ca am schimbat semireglabilele cu simetria insa cel care regleaza curentul de mers in gol a ramas acelasi , nu am gasit pe niciunde un semireglabil de 300 ohmi.

Mi-am batut capul cu el zile intregi si sunt disperat , nu stiu ce sa-i mai fac ca sa-i dau de cap , poate puteti sa ma ajutati voi cu o parere ceva , nu inteleg , probabil e o chestie minora de care nu pot sa-mi dau seama , nu stiu.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

salutare.din neatentie am facut o mare prostie , am pus un subwoofer auto cu difuzor de 2 ohmi pe amplificatorul philips 22ah380 si mi-a prajit o pereche de finali pe unul din canale.am schimbat finalii , am verificat prefinalii care au scapat si am gasit tranzistorul marcat cu albastru defect , l-am schimbat si pe ala impreuna cu rezistentele marcate cu verde care erau intrerupte pe langa asta am pierdut cateva zile , am verificat cam tot ce se poate si totul pare ok.ii dau drumul , cupleaza releul , dau drumul la sunet , se aude dar se aude distorsionat si daca ii dau mai tare intra protectia si decupleaza releul.pe langa asta am observat ca semireglabilul (marcat cu rosu) cel care regleaza simetria de fapt imi schimba si curentul de mers in gol pe etajul final , practic daca misc de el spre + se aude din ce in ce mai bine dar intra protectia din ce in ce mai repede , cand il scad spre - distorsioneaza pana se aud numai distorsiuni , celalalt semireglabil care regleaza curentul de mers in gol aparent nu mai face nimic , misc de el si nu se intampla nimic , mentionez ca am schimbat semireglabilele cu simetria insa cel care regleaza curentul de mers in gol a ramas acelasi , nu am gasit pe niciunde un semireglabil de 300 ohmi.

Mi-am batut capul cu el zile intregi si sunt disperat , nu stiu ce sa-i mai fac ca sa-i dau de cap , poate puteti sa ma ajutati voi cu o parere ceva , nu inteleg , probabil e o chestie minora de care nu pot sa-mi dau seama , nu stiu.

Posted Image

Iarasi o chestie ciudata este faptul ca prefinalii nu se incalzesc absolul deloc , spre deosebire de cei care sunt pe canalul care functioneaza corect.Pe de alta parte , daca chiar nu reusesc sub nici o forma sa-i dau de cap in mod civilizat , ma gandeam sa-i schimb toti tranzistorii de pe canal , as avea nevoie de 2sc1913 + 2sa913 sau mje2160 sau 2sc2344 (o pereche) , 2sa1914 - 1buc , 2sc1953 -1buc , 2sc1708 1buc , 2sc1815 1buc, 2sa949 2buc, 2sc1913 1buc , 2sa1015 1buc, 2sb696 2buc , 2sd732 2buc.daca are cineva la indemana(recuperati sau pe stoc) chiar as vrea sa-i cumpar si sa-i schimb pe toti , alta varianta nu mai am
Link spre comentariu

Asta e din ciclul ''sabufăru loveşte din nou''.Verifică R622,623,644,645, trz îi scoţi din montaj şi-i verifici separat şi pe scala de 200M a ohmmetrului, tot ce are sub valoarea asta se înlocuieşte, chiar dacă-s noi, iar semireglabil poţi să pui de 500 ohmi acolo, atenţie că are un capăt în aer, e legat special ca să arzi ampliful. Pune un ştrap între cursor şi capătul ''cald''.

Link spre comentariu

s-a rezolvat.era vorba de un tranzistor prefinal care dadea bine la verificari dar de fapt nu functiona corect.l-am schimbat, am schimbat semireglabilele cu curentul de mers in gol , l-am reglat , am reglat si simetria si merge perfect.multumesc pentru ajutor.problema este ca am o banuiala ca finalii pe care i-am cumparat ulterior MJ15004/3 nu sunt originali, scrisul nu este la fel de ingrosat ca pe ceilalti si se aud putin diferit.alta chestie ciudata este faptul ca tranzistorii 2sc1953/2sa914(care sunt pe radiator) si prefinalii de pe canalul sanatos se incing mult mai tare decat cei de pe canalul reparat , oricum ei lucreaza pana la 150 grade ,sper sa nu fie si asta o problema

Link spre comentariu

am reglat totul si totusi este o problema.pe finalii npn am plaja la curentul de mers in gol(cand misc de semireglabil de la un capat la altul) intre 200 si 600 mVcc , pe finalii pnp am numai 530-560mVcc , si cand misc de semireglabilul de simetrie mi se schimba si curentul de mers in gol(semireglabilele sunt noi si verificate) .in orice caz , am reusit sa le reglez corespunzator , se aude bine insa se incinge foarte tare , in special prefinalii iar dupa un timp finalii si am observat ca si acul de la vu-metru se deplaseasca 2 unitati cand cupleaza releul , fara semnal , ramane blocat acolo si nu am ce sa-i fac nici macar daca misc de semireglabilul de sensibilitate , spre deosebire de celalalt care sta mereu pe 0 .alte simptome nu pot sa mai descriu .

Link spre comentariu

bloody_v, verifică şi deriva faţă de masă a ieşirii (R646). dacă toate piesele au fost verificate cu atenţie (pînă la etajul pilot inclusiv), atunci e posibil să ai şi o oscilaţie slabă, dacă ai schimbat trz finali de pe acel canal cu alţii, aceştia din urmă or avea banda de frecvenţă mai mare. Schema are ceva cond antioscilaţii dar de valoare mică şi puşi în altă parte decît ar trebui. Pune direct între b-c la trz prefinali TS608,609 cîte un cond ceramic de 100-220pF/250-500V.

Diferenţa plajelor de reglaj e din cauza schemei amplifului, fiecare are particularităţile ei, important e că poţi regla cît de cît corect, diferenţele rămase se egalizează cu semnal, nu e nici o problemă. Dacă canalele sînt reglate egal şi totuşi trz finali ai unuia se încălzesc în sarcină mai mult, înseamnă că sînt mai slabi - făcături.

Link spre comentariu

Tocmai ca nu este vorba de canalul care a avut parte de acel incident , ci despre canalul "sanatos".Finalii pot sa garantez ca sunt originali , si problema este ca se incalzesc in gol , fara sarcina (mai mult cei din gruparea pnp), la fel si prefinalii care dupa un minut de la cuplare incep sa arda rau , aproape ca nu se mai poate pune mana pe ei , cand il pun in sarcina nici nu se simte diferenta decat dupa o perioada.

Link spre comentariu

Verifică-l cu atenţie şi canalul ''sănătos'', după cum descrii simptomele, mai ales indicaţia vu-metrului, se pare că oscilează ultrasonor. Pot fi lipituri reci, picioare oxidate la unele piese... şi încearcă cu cond între b-c la trz prefinali.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări