Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

HI-FI, HI_END si masuratorile

adrian_pic

Postări Recomandate

Mda, nici nu stiu daca mai merita explicat ce se intimpla cu un sistem acustic care-i obligat sa redea niste frecvente pentru care n-a fost proiectat...

Că redă/amplifică frecvenţe... nu ar fi o problemă ,dacă fabrică frecvenţe poate fi o problemă(amplificatorul AF în sine care fabrică frecvenţe cu amplitudine mare poate deveni chiar radiodifuzor).

Aci download/file.php?id=41987&mode=view apare şi o frecvenţă "radio" (ringing aproximativ 70khz cu sau fară armonici-radio...)cu ceva amplitudine ,frecvenţă care nu o regăsim introdusă la intrare în sistem("cântă un pic" aşa cum precizăm şi pentru lilieci http://www.ziuaveche.ro/wp-content/uplo ... liliac.jpg ...).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 273
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

64

• ggg

43

• adrian_pic

30

• hpavictor

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca tot se "poarta" McIntosh in alte doua topicuri am zis sa caut sa vedem cum masoara o legenda:

MC275 (mai ales ca au fost puse si aici niste masuratori de la amplificatoare PP).

http://www.stereophile.com/tubepoweramps/mcintosh_mc275_power_amplifier/index.html

si masuratorile:

http://www.stereophile.com/content/mcintosh-mc275-power-amplifier-measurements

Posted Image

McIntosh MC275, 4 ohm output tap, small-signal 10kHz squarewave into 8 ohms.

La semnal dreptunghiular 10KHz arata bine dar s-a vazut si mai sus in acest topic ce se poate obtine si in regim DIY la noi (cu alte lampi).

Poate in viitor vom vedea cum stam si noi in regim DIY la spectru.

Posted Image

McIntosh MC275, 8 ohm output tap, spectrum of 50Hz sinewave, DC–10kHz, at 14W into 8 ohms (left channel blue, right red; linear frequency scale).

La final mi-a atras atentia ce am pus cu rosu.

Channel separation (not shown) was better than 90dB below 1kHz, R–L, and better than 112dB in the other direction, which is excellent. The MC275 was also very quiet, with unweighted wideband signal/noise ratios (ref. 1W into 8 ohms) of 89dB left and 88dB right, which are superb, if partly the result of the lowish gain in balanced mode. Restricting the measurement bandwidth to the audioband improved these respective ratios to 96.5 and 93.5dB, while A-weighting the measurements gave 100.2 and 101dB. It's hard to believe that this amplifier was designed in 1961!

Link spre comentariu

De ce oscilograma lor nu "ringing" ?

La acel test cu 300B - SE nu exista reactie negativa globala. McIntosh banuiesc ca are reactie negativa globala este si PP.

Dreptunghiular bun fara reactie negativa a prezentat valderama cu 6AS7G - varianta ruseasca cu cateva postari mai sus.

Fara reactie negativa globala dreptunghiularul la PP dar mai ales la SE pentru 10KHz "tremura" mai mult.

Oricum cred ca trebuie sa accepte toata lumea ca un amplificator nu trebuie sa .... "ringing".

Link spre comentariu

Un amplificator care nu " ringing " se incadreaza lejer in Hi Fi !Dar extrem de putine amplificatoare ( chiar si cele fabricate industrial ) au aceasta calitate...trebuie " potrivite " rezistentele in serie cu grila , compensarile , un anume mod de realizare a trafo out , trebuie bine ales regimul de amplificare ( nu alegi o amplificare prea mare si apoi ii dai in freza :) cu reactia negativa globala ) . O amplificare mare urmata de o reactie negativa globala " profunda " inseamna intotdeauna " ringing " !

Link spre comentariu

Fenomenul ringing apare datorita intirzierilor amplificatorului impreuna cu o reactie negativa necompensata sau gresit compensata. Nu amplificarea mare genereaza fenomenul. Multe amplificatoare au amplificare uriasa in bucla deschisa iar prin reactie negativa poti sa le reglezi amplificarea chiar si unitara si nici vorba de ringing.

Link spre comentariu

Frecventele de rezonanta care pot fi produse de transformatoarele de iesire sunt joase, de ordinul 1KHz. Astfel daca avem un traf se iesire cu inductanta primarului de 10H si o capacitate parazita de 1nF rezulta o frecventa de rezonanta de 1592Hz. Totusi, in realitate nu observam aceasta rezonanta deoarece sistemul e puternic amortizat de sarcina din secundar si de rezistenta interna a lampii din primar. Aceasta rezonanta poate fi pusa in evidenta doar prin masuratori specifice ale trafului.

Link spre comentariu

Un transformator de iesire de obicei e impartit in mai multe sectiuni. Asta face ca inductanta sa fie impartita in mai multe parti. Daca, de exemplu, impartim un primar cu inductanta totala de 10H in 5 grupuri fiecare cu un numar de spire de 5 ori mai mic, atunci vom avea 5 bobine de 0,4H inseriate. Inductanta depinde de patratul numarului de spire. Fiecare bobina va avea o capacitate parazita mai mica, corespunzator numarului de spire mai mic. Sa nu confundam capacitatea primar/secundar cu capacitatea parazita a bobinelor. Va rezulta 5 grupuri rezonante cu frecventa de rezonanta mai mica decit daca vorbim de inductanta totala sau de capacitatea parazita totala, alta decit capacitatea P/S .

Rationamentul e valabil si pentru secundar.

Asa se face ca un transformator de iesire are frecventa de rezonanta mult in afara spectrului audibil.

http://tube-amps.net/images/Hashimoto_P ... 03U_FR.jpg

http://tube-amps.net/images/Hashimoto_S ... S_1024.jpg

De multe ori putem vobi de mai multe frecvente de rezonanta in functie de modul de bobinaj al transformatorului.

Link spre comentariu

Chestia e ca infasurarile sunt cuplate si se comporta ca una singura din punct de vedere al rezonantei.Ar fi cum zici tu daca ar fi pe miezuri separate. Chestia e ca eu chiar am facut fizic aceste masuratori...Cele afirmate de mine le-am testat si masurat practic ele nefiind doar o speculatie. Te rog nu dezinforma. Pune mina pe scule de masura si verifica.Nu stiu ce reprezinta graficele puse de tine, in ce conditii au fost masurate etc. Eu nu am vazut rezonante atit de sus la trafuri de iesire. Nu stiu alea din poza de unde provin.

Link spre comentariu

...Te rog nu dezinforma. Pune mina pe scule de masura si verifica.

As putea sa-ti spun la fel. Sper ca putem discuta cu argumente nu agresiv.Chiar daca sunt cuplate bobinajele, impartirea bobinajului are efect. Ai alta explicatie pentru cresterea benzii de frecventa fata de situatia cind avem un singur primar si un singur secundar ?Dupa cum spui tu pare ca indiferent ce facem nimic nu se schimba fiindca totul e cuplat.Cuplajul e magnetic, nu are efect cuplajul magnetic asupra capacitatii parazite.
Link spre comentariu

Pai cam asa e. Infasurarile sunt cuplate. Eu am observat ca acea frecventa de rezonanta joasa e fixa, indiferent daca traful il ataci din primar sau din secundar. Am mai observat ca e unica, adica nu am mai gasit alte rezonante. E posibil ca in "ceva conditii speciale" sa mai apara si alte frecvente dar in conditiile in care am masurat mai multe trafuri total diferite constructiv eu nu am gasit.Bobinam intercalat primarul si secundarul pentru a avea o capacitate parazita paralela pe primar cit mai mica. Prin asta creste capacitatea primar-secundar, dar asta ne deranjaza mai putin. (uneori chiar ne ajuta :rade: )

Link spre comentariu

Sigur. Scade capacitatea in paralel, creste frecventa de rezonanta. Totodata scazind capacitatea paralela, frecventele inalte sunt afectate mai putin.Oricum, capacitatea bobinajului e undeva in jur de 1n, normal, difera, dar asta e ordinul de marime.Ea nu poate fi masurata direct. Poate fi masurata doar prin rezonanta.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări