Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

HI-FI, HI_END si masuratorile


adrian_pic

Postări Recomandate

Cred ca este utila lamurirea unor aspecte legate de termenii Hi-FI si HI-END si cum un amplificator se clasifica ca fiind HI-FI sau HI-END.

 

Pentru HI-FI exista niste parametrii care trebuie sa fie indepliniti de un amplificator ca sa poata fi inclus in categoria HI-FI(High fidelity). Acesti parametrii presupun niste masuratori sau teste pe care amplificatorul trebuie sa le treaca cu brio.

 

Exista multe definitii complexe pentru Hi-Fi dar pornesc de la cea mai de jos:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/High_fidelity

 

High fidelity—or hi-fi or hifi —reproduction is a term used by home stereo listeners and home audio enthusiasts (audiophiles) to refer to high-quality reproduction of sound to distinguish it from the poorer quality sound produced by inexpensive audio equipment, or the inferior quality of sound reproduction characteristic of recordings made until the late 1940s. Ideally, high-fidelity equipment has minimal amounts of noise and distortion and an accurate frequency response.

 

Deci se doreste zgomot si distorsiuni cat mai reduse si o redare CAT MAI FIDELA a semnalului aplicat pe intrare.

 

Nu toti au acces la un distorsiometru pentru a masura distorsiunile dar au acces la un osciloscop si un generator de semnal. Multi incepem prin a observa cum "raspunde" amplificatorul la aplicarea semnalului sinusoidal pe intrare in gama de frecventa 20-20KHz. Daca sinusul este corect in regim de DIY se trece la injectarea de semnal dreptunghiular. In link-ul de mai jos (pus prima data pe forum de un alt user caruia ii multumsc) se explica cum raspunde amplificatorul la diferite frecvente in functie de cum arata oscilograma (vezi cazul J - Oscillation or "Ringing").

 

http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/Waveforms.htm

 

In aceeasi idee si la Triode Festival 2009 s-a incercat masurarea trafului de iesire si printre teste s-a numarat si injectarea de semnal dreptunghiular (la raspunsul in frecventa sunt date 4 note la distorsiuni 3 note si apoi este rubrica pentru notele la semnalul dreptunghiular).

http://www.triodefestival.net/index.php?page=etf2009-shootout

 

pentru cine doreste sa descarce PDF-ul il gasiti in link-ul de mai jos:

http://forums.melaudia.net/attachment.php?aid=1228

 

Stiu ca unii vor incerca sa spuna ca o masuratoare nu ne poate permite sa ne pronuntam asupra trafului, dar dupa cum se vede injectarea de semnal dreptunghiular ofera deja concluzii despre raspunsul in frecventa al trafului de iesire :

 

Posted Image

Figure 1: Typical Square-Wave Response Patterns

 

(A) Excellent Response

(B) Poor Low Frequency Response

© Fair Low Frequency Response

(D) Poor High Frequency Response

(E) Improved High Frequency Response

(F) Emphasised Low Frequency Amplification

(G) Reduced Low Frequency Amplification

(H) Frequency or Band of Frequencies Emphasised

(I ) Frequency or Band of Frequencies Attenuated

(J) Oscillation or "Ringing"

 

Posted Image

Figure 2 - Typical Square-Wave Response Patterns

 

(A) Deficient in Low Frequency, No Phase Error

(B) Deficient in Low Frequency, Phase Advance

© Excess Low Frequency, No Phase Error

(D) Excess Low Frequency, Phase Delay

(E) Deficient in High Frequency, No Phase Error

(F) Deficient in High Frequency, Phase Delay

(G) Sharp Cut-off above Square Wave Frequency

(H) Gradual Cut-off above Square Wave Frequency

(I) Gradual Cut-off at higher frequency than (h)

 

si cred ca este clar ca nu putem declara Hi-Fi un traf care este deficitar in redarea frecventelor joase sau inalte si asta se poate vedea in urma unor simple masuratori.

Deci un test netrecut de un traf ne da dreptul sa catalogam acel traf de iesire.

 

Nu am adus inca in discutie Hi-End-ul pentru a incerca sa batem in cuie pentru noi cei de aici ce reprezinta Hi-Fi si apoi vom putea trece si la treapta superioara (sau poate inferioara) care este Hi-End-ul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 273
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mișa

    64

  • ggg

    43

  • adrian_pic

    30

  • hpavictor

    24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intr-adevar, oscilogramele in semnal dreptunghiular contin o gramada de informatii despre calitatile/functionarea unui amplificator. Totusi atrag atentia ca aceste oscilograme trebuie interpretate corect. In primul rind, oscilograma cu semnal dreptunghiular nu are nici o valoare fara "baza de timp" si "amplitudine".Forma de unda e strins legata de timp si amplitudine. Functie de aceste 3 elemente se face interpretarea. Daca un singur element lipseste concluzia e nula. De exemplu, eu stiu ce baza de timp si ce amplitudine sa dau celui mai performant amplificator in asa fel incit sa obtin oscilograma din fig. (B)Cu toate astea, amplificatorul e bun si nu ii lipsesc basii. Degeaba pun poza daca nu pun si conditiile...Situatia e echivalenta pentu toate oscilogramele: ele trebuie interpretate! nu e suficient sa le vezi.(daca vreti, un fel de imagistica mai simpla si mai clara)Deci: Simpla vizualizare a vreunei forme de unda din cele prezentate mai sus NU poate sa ne indice NIMIC daca nu stim sa o corelam cu timp si amplitudine.

Link spre comentariu

Intr-adevar, oscilogramele in semnal dreptunghiular contin o gramada de date despre calitatile/functionarea unui amplificator. Totusi atrag atentia ca aceste oscilograme trebuie interpretate corect. In primul rind, oscilograma cu semnal dreptunghiular nu are nici o valoare fara "baza de timp" si "amplitudine".Forma de unda e strins legata de timp si amplitudine. Functie de aceste 3 elemente se face interpretarea. Daca un singur element lipseste concluzia e nula. De exemplu, eu stiu ce baza de timp si ce amplitudine sa dau celui mai performant amplificator in asa fel incit sa obtin oscilograma din fig. (B)Cu toate astea, amplificatorul e bun si nu ii lipsesc basii. Degeaba pun poza daca nu pun si conditiile...Situatia e echivalenta pentu toate oscilogramele: ele trebuie interpretate! nu e suficient sa le vezi.(daca vreti, un fel de imagistica mai simpla si mai clara)

Evident ca la 20Hz oscilograma este excelenta, la 1Khz poate fi vorba de un transformator de retea agreat de nebobinatori (povestitori)
Link spre comentariu

Sigur.Unii colegi de forum, citind articolul din care provin acele poze cu forme de unda ar putea crede ca vazind doar poza pe osciloscop poti trage imediat concluzia...NU e adevarat. Poza te ajuta, nu iti inlocuieste cunostintele. (din pacate :rade: )Doar ce nepriceputi pun (aici pe forum) oscilograme fara alti parametrii - oscilograme inutile. (vezi tot felul de filme cu ecrane de osciloscop cu sinus pe la capitolul "Amplificatoare")

Link spre comentariu

De obicei se specifica amplitudinea si frecventa la o oscilograma pentru ca intradevar fara aceste valori oscilograma ramane o simpla poza. Oricum la noi pe forum nu cred ca a trisat nimeni cand a pus oscilograme cand a fost vorba de valoarea amplitudinii sau a frecventei.

Link spre comentariu

Nici nu mi-am pus problema de trisat, ca nu-i concurs si nici joc de noroc. Era un comentariu pentru cei care acum invata despre osciloscop si forme de unda...ca sunt multi. E foarte usor sa cazi in capcana daca nu ai cunostinte suficiente si ai citit doar acel articol: vezi forma de unda si imediat ai impresia ca poti pune un "diagnostic". GRESALA TOTALA!

O oscilograma fara baza de timp si amplitudine e doar o poza.

 

Exemplele date in primul post sunt foarte bune, sunt chiar o sinteza a celor mai frecvente fenomene masurabile cu osciloscopul la un amplificator audio. Totusi, imaginile obtinute pe osciloscop trebuie trecute prin filtrul cunostintelor si interpretate. Poate am timp sa dau un exemplu concret...

Link spre comentariu

Pentru Hi-End nu am gasit ceva foarte clar si batut in cuie si multi dorim sa stim daca Hi-End este o treapta superioara Hi-Fi-ului.

 

Revin cu un citat de pe net care l-am mai pus dar care asa cum am zis cred ca ar defini foarte pe scurt notiunea de Hi-End:

High-end audio is a class of consumer home audio equipment marketed to audio enthusiasts on the basis of high price OR quality, and esoteric or novel sound reproduction technologies. High-end audio can refer simply to the price, to the build quality of the components, or to the subjective or objective quality of sound reproduction. The high-end audio movement started in 1962 with the launch of J. Gordon Holt's Stereophile magazine, which departed from advertising-driven commercial publications like Stereo Review and High Fidelity and instead promoted a philosophy of reviewing and comparing audio components solely on the basis of sound quality.

sursa http://en.wikipedia.org/wiki/High-end_audio

 

si unde zic ca este corect pus acel SAU (OR) .

Link spre comentariu

Bineinteles.1. Ieftin: beau tuica din pahar de unica folosinta2. Hi-Fi : beau tuica din paharel de tuica de cristal3. Hi-End: beau tuica din paharul meu de colectie de argint, asta ca "entry level" si sper ca in viitor sa beau tuica din unul de aur, apoi de platina, rodiu, poate din unul de diamant.Punctul 1 e nasol: paharul e moale, nu suna cind il ciocnesti, are muchii taioase...groaznic. Intre punctul 2 si 3 practic nu e nici o diferenta de calitate, numai de costuri, si bineinteles, de cit de barosan sunt.

Link spre comentariu

Bineinteles.1. Ieftin: beau tuica din pahar de unica folosinta2. Hi-Fi : beau tuica din paharel de tuica de cristal3. Hi-End: beau tuica din paharul meu de colectie de argint, asta ca "entry level" si sper ca in viitor sa beau tuica din unul de aur, apoi de platina, rodiu, poate din unul de diamant.Punctul 1 e nasol: paharul e moale, nu suna cind il ciocnesti, are muchii taioase...groaznic. Intre punctul 2 si 3 practic nu e nici o diferenta de calitate, numai de costuri, si bineinteles, de cit de barosan sunt.

Ciudata comparatie,dar extrem de realista.E ardelean doar.SporAlex
Link spre comentariu

Un articol trebuie tratat in integralitatea lui. Orice decupare dintr-un context poate sa duca la concluzii opuse. E un fel de "ati mintit boboru' cu televizoru'!" - astea sint chestii valabile la nivel generalLa nivel particular poti sa masluiesti niste rezultate in multe feluri. Vecinii nostri de peste Marea Neagra, chinezii, exceleaza in asta! Ca un firav exemplu, simpla ajustare a sarcinii in zone convenabile poate sa indulcesca imaginea pe ecran. Este muuuulta minciuna in domeniul asta si lucrurile nu par sa se schimbe in ultimile decade. Bine, si sarcina rezistiva e o minciuna profunda dar e mai bine decit alte chestii arbitrare. Alt curent de opinie este dat de cei care n-au aparatura de masura dar sint posesorii a doua urechi gratuite. Acestia, prin cuvinte mestesugite, rezoneaza cu mintea fraierilor postulind sunetul "ascultat". Sunetul "ascultat" sa si-l produca fiecare in gospodarie (furculite, oale, pinze de bomfaier, drujbe, drimbe) dar sa nu ni-l vinda, daca se poate.Chiar m-am enervat, o sa fac fac la un moment dat un tutorial despre cum se poate minti cu osciloscopul, numa' sa am timp...PS. Misa punctul 3 are avantajul ca ionii lui Peste Prajit din argint omoara inca o data microorganismele pe care oricum le-a omorit alcoolul, impreuna cu mintile noastre... :da

Da' aici nu vrea nimeni sa masluiasca. ( :rade: Vezi ca esti lovit rau la cap. Se vede din poza :rade: )
Link spre comentariu

Intreb si eu ca nestiutorul: se poate intampla ca intr-un amplificator sa injectam semnaldreptunghiular (fara a depasi limita de input pt. care a fost proiectat, sa zicem 25%), lao frecventa de cam jumatate a spectrului audio Hi Fi, adica vreo 10Khz, iar in final sa obtinemdreptughiular fara cocoase, scobituri sau seismograme (ca la cutia cu "particole" a lu' Hancu)iar in situatia unui semnal audio amplificat in acelesi conditii, acesta sa nu fie pe placul audiofililor sau a oamenilor obisnuiti ?

Link spre comentariu

Un articol trebuie tratat in integralitatea lui. Orice decupare dintr-un context poate sa duca la concluzii opuse.

face referire la ce mai exact? (este vizat ceva din acest topic?)Sunt si eu de acord cu asta:

Alt curent de opinie este dat de cei care n-au aparatura de masura dar sint posesorii a doua urechi gratuite. Acestia, prin cuvinte mestesugite, rezoneaza cu mintea fraierilor postulind sunetul "ascultat".

Link spre comentariu

Intreb si eu ca nestiutorul: se poate intampla ca intr-un amplificator sa injectam semnaldreptunghiular (fara a depasi limita de input pt. care a fost proiectat, sa zicem 25%), lao frecventa de cam jumatate a spectrului audio Hi Fi, adica vreo 10Khz, iar in final sa obtinemdreptughiular fara cocoase, scobituri sau seismograme (ca la cutia cu "particole" a lu' Hancu)iar in situatia unui semnal audio amplificat in acelesi conditii, acesta sa nu fie pe placulaudiofililor sau a oamenilor obisnuiti ?

Semnalul dreptunghiular foarte bun la frecvente joase + frecvente inalte <=> un transfomrator cu distorsiuni mici => semnalul de pe iesire tinde sa fie identic cu semnalul de pe intrare => audiofilii sau oamenii obisnuiti nu le place semnalul audio de pe intare! Nu putem "corecta" semnalul audio de intrare care nu place ascultatorului din amplificator ca sa devina unul placut.
Link spre comentariu

Asta este o complicata dilema filozofico-audiofila ce n-a fost inca dezlusita pana acum nici de altii, dar a starnit multiple discutii , si va mai starni probabil destule pasiuni si de acum inainte .

Adrian , nu trebuie sa pleci neaparat de la premisa ca lampa distorsioneaza sau limiteaza puterea ci ca este efectiv cu totul altceva in redarea muzicii fata de SS .

Asta daca discutam doar despre masuratori , deoarece in lumea perceptiei audio lucrurile stau altfel .

Oare firme ca Audio Note Kondo , Wavac ce fac scule pe lampi chiar si peste 100k euro , le ofera spre vanzare doar pentru cei ce doresc sa asculte distorsiuni :) masurabile ? ! ?

In ziua de azi multitudinea de lampi iti ofera mult mai usor preferinta sonora in functie de gust.

Mediile redate de lampa sunt cu greu egalate de un SS .

Lampi ca EL34 au medii superbe de neegalat , dar extensiile la capetele de frecventa mai limitate .

Un KT88 este mai liniara cu bas mai profund si inalte bune , dar mai flat pe partea de medii .

Or stii ceva cei de la McIntosh de le folosesc la greu ...

La fel si cu 6550 ( conform lui VTP lampa 6550 este cea mai performanta lampa finala de putere... ) .

In fine daca vrei un sunet aproape rece , rapid si cu mult punch , departe de ceea ce inseamna lampa ( conform parerii altora , dar greu de " ucis " ) , iti poti lua un amplif cu noile lampi KT90 sau KT120...totul depinde doar de gust si de bugetul disponibil .

In mod voit nu comentez despre triode cu incazire directa si / sau grasanele din Rusia gen GM70 , GK71 , 6S33S sau altele mai anemice G807 , 6P3S ( 6P3S-E ) sau preferata mea GU50 ...chiar daca exista si exceptii doar la puteri anodice disipate relativ mici ( superapreciatele 6P15P - EV sau 6S19P - EV ) , in general rusoaicele chiar nu au treaba cu audiofilia .

Prietenii stiu de de ...

 

Oricum nu tipul lampii determina profunzimea basului sau prezenta inaltelor " super transparente si bogate in microdetalii " ci combinatia unica dintre tipul lampii finale , blocul de alimentare si limitarile transformatorului de iesire...sau alti factori , nementionati .

 

Dar excludem clar " uleiul de sarpe " si alte alifii pentru bube audiofile prea putin palpabile inventate de expertii in manipularea orgoliului viitoruli client , adica serviciul de marketing !

Cateva cuvinte cheie : OTL , SE , SET, Push-Pull .

Sper ca toate astea va spun cate ceva...

 

Poate ca o sa ai caldura in casa si iarna si vara :) dar cu siguranta o sa ai si o factura de electricitate suficient de umflata .

Sau poate ca vei da odata la 2-3 ani de la 100 de euro pana la o mie de euro pe lampi / dublet , nu quartet , sextet , octet etc ...toate astea palesc daca ai ajuns la sunetul preferat .

Oare s-a inventat si construit deja ampliful SS care sa sune perfect pe toata gama de frecvente si cu " neutralitate deplina " si ar trebuie sa hulim lampile in asa hal incat ar trebui procedam ca in perioada colectivizarii , adica sa impuscam caii pentru ca au aparut tractoarele ?

Eu nu cred .

Sunt convins ca nu ti-ar " pute " sa ai un Wavac http://www.wavac-audio.jp/he4304_e.shtml sau un Audio Note Ongaku http://www.audionote.co.uk/products/amp ... u_01.shtml de vreo 80 k euro si numai 18w putere...cu doar 8% THD la 1KHz , nu la capetele de banda !!!

Nici mie nu mi-ar " pute " sa am un pickup Goldmund de 300 k euro chiar daca mi-ar fi lene sa ma scol si sa pun viniluri ( pe care nu le am... ) .

Chair daca unii urla in gura mare ca le " pute " Wavac http://www.stereophile.com/content/wava ... asurements pentru ca este mult prea departe de neutralitate , totul este relativ ... parerea mea .

Ma repet :

Conteaza in principiu la un amplificator audio de calitate doar eroarea de faza si raspunsul armonic .

Restul parametrilor deriva din acestea...

Link spre comentariu

Nu e doar teorie , este si suficienta practica :) combinata cu multa realitate !

Ca sa finalizez cu o concluzie , citez pe cineva , mare mester in cuvinte :

 

 

1) Sunt scule care masoara perfect dar suna prost.

Fericirea masuratoristului....pana dupa vreo doua luni cand ii spune nevasta , " Mi-ai facut capul varza cu zbieretoarea asta ! Si cand ma gandesc cat ai dat pe ea, imi vine sa te strang de gat ! " .

 

2) Sunt "audiofili" care nu stiu ce aud ( adica vai de ei cat de nesiguri sunt pana nu le sufla nevasta /dealeru' preferat / prietenu' indragit ca suna bine sau suna prost , sa sa stie omu' sa se mire de admiratie sau sa se indigneze de indignare ; Rupt din realitate - mai multi asculta un sistem si apoi.....tacere.....Intr-un tarziu " cainele alfa " hamaie , " Vai frateee ce bine se aude !".....instant linistea se sparge si toti cu lacrimi in ochi exclama , cat de bineeeee s-a auzit !!! Exista si versiunea inversa , de exemplu sa ti-o furi in moalele capului daca indraznesti sa spui ca se aude bine / neutru / etc ceva ce nu trebuie sa se auda bine in locul cu pricina ) .

 

3) ca sa complicam si mai mult situatia - sunt scule care masoara perfect si suna bine ( ca totul perfect nu exista decat in ceruri :) ) .

Ale naibii !

Astea ne rastoarna toate credintele de pana cum !...Pai cum e posibil , mintea noastra simpla si liniara nu vrea sa accepte haosul ! Ea cere reguli , paternuri , chestii clare si asezate tocmai perfecte sa se retraga ea , minte proasta , la un somn caldut si linisitit ! O zbuciuma tot ce este imprevizibil si imposibil de clasificat !

 

4) curat murdar , sunt scule care masoara prost dar suna bine ! Aici e mai simplu , masuratoristul ii spune urechistului ca nu stie ce aude . Primul, desi are dreptate ....nu e fericit , al doilea desi nu are dreptate , culmea ! , este fericit . Curat-murdar ! Primul e pizmos pe al doilea , nu pricepe de ce e fericit ca prostu ' cand lui nu-i arde de glume ! Vorba aia , om serios cu masuratoarea in mana ; tuseste si cauta urmatoarea idee s-o bage ca ranga prin gard !

 

5) sunt scule care masoara prost dar si suna prost . Astea sunt evidentiate la sectiunile DIY pe forumurile electroniste unde se poarta " mandria de a nu fi audiofil " si intalnirile cu boxe dupa sifonier si prelungitoare de 2 lei cu cabluri de veioza sau de frigider ; ca oricum nu conteaza si toate amplificatoarele suna la fel , greseala cui vrea sa le compare fara rost .

 

Priviti aici gunoiul " audiofil " cu 18W / 5% THD , avand finale 211 ( :) ) care masoara prost si suna prost ( :) ) conform multor recenzii respectabile , cred ca " cineva " de pe acest forum le ofera consultanta dar nu posteaza oscilograme sau alte detalii ca sa nu se faca de basme : http://www.stereophile.com/content/audi ... ier-page-3 la uimitorul pret de numai $26,500 ...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări