Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pentru incepatori in ale PIC-urilor

yo9hrb

Postări Recomandate

ICD2 pe usb nu este cu FT. FT este convertor de serial/usb, iar MPlab i-l va vedea ca un com virtual, deci tot 56k. Clonele se fac cu F877 si 18F4550, care are nativ usb 2.0 si este recunoscut ca atare. Vezi edaboard pentru o gramada de scheme, optiuni si feedback.Evident ca sunt diverse probleme de constructie cu ICD2, fiind de fapt O CLONA! E in lucru si la mine si o sa-ti spun ce iese. Si ne "se va sparge" in ICD2, ci-l va folosi probabil asa cum trebuie, adica programator/debugger cu un pic seria F cu flash. Ce vrei mai comod? Costel

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pavcostel

7

• yo9hrb

7

• Blind

3

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Intrebare de baraj nr.2 (v-am spus eu ca nu scapati ieftin): ce programator de PIC-uri imi recomandati? Specific ca nu voi lansa rachete pe orbita, vreau doar sa-l fac "sa dea dintr-un copan" :rolleyes: cum zicea un antevorbitor. Vreau sa vad ceva real, nu neaparat un simulator sau altceva. Asta-i damblaua mea :supz: .

Link spre comentariu

O completare la intrebarea de baraj....ce schema de ICD2 pe USB folositi?? (calculiciul meu nu serveste serial sau paralel)Am in plan sa fac un programator pe USB, insa trebuie in prealabil sa programes un pic 16f628 ca sa il pot face....deci asta necesita un programator pe serial, o sa rezolv asta, nu-i problema...Insa o schema care sa stim ca e functionala nu ar strica :)

Link spre comentariu

9hrb,

Uite ce programator folosesc eu... Nu insemna ca il recomand. Spun doar ca il folosesc si merge de rupe. Dupa etapa initiala de punere in functiune, nu am mai avut nici o problema cu el si e in uz de fo 2-3 ani. Am prajit urmatoarele: 16F84, 16F876, 16C63, 12F675 si 12F683. Altceva n-am avut nevoie, dar astea au mers os!

Prajaretzul har'vare:

http://www.myke.com/elcheapo.htm

Softanul pe care l-am adaptat la prajaretz printr-un fisier de configurare.

http://www.qsl.net/dl4yhf/winpicpr.html Mi se pare ca acum chiar are fisier de cfg. ptr ElCheapo.

Un comentariu as face... Am observat o eroare pe care o fac destul de multi pasionati. Iau un alimentator de 12V care masurat in gol scoate fo 16. Tensiunea minima necesara, daca folosesti stab de 13V pe prajaretz, este de 13+2=15V Alimentatorul da 16V, deci m-am scos - zice contructorul. Nu! Nu te-ai scos, ptr ca aia 16V sunt in gol. Cand bagi in sarcina si mai ales daca pui si leduri ca pe pomul de Craciun, tensiunea scade semnificativ si apare "brum" cu tensiunea instantanee minima sub 12V. Stabul serie se satureaza, iese din stabilizare si tensiunea pe MCLR scade sub 13V, ceea ce scoate picul din modul "programare"... Rezultaul e "eroare la adresa 000" (o posibilitate) si schema e categorisita ca nefunctionala, cand in realitate daca vacii nu-i dai sa manance, nu da saraca nici lapte... Io folosesc un alimentator care scoate 19V in gol, ca sa aiba de un' sa mai scada.

Poze cu minunea bricolata, la cerere. Nu e sexy, dar isi face treaba.

Bafta!

Cirip

Link spre comentariu

Eu mi-am adaptat un Tait pentru gustul meu. Merge pe portul paralel (care se găseşte mai des de cât seriala pe laptop-uri), e făcut într-o priză RJ45, în ea "înfigându-se" dongle-uri pentru diferite circuite. De cablu a fost nevoie pentru că am descoperit ulterior că nu prea mai am acces la cutiuţă după ce ridic ecranul la laptop :) Alimentarea se face din alimentatorul laptopului, dar o să fie în curând alimentat de pe USB printr-un convertor dc/dc.

Link spre comentariu

Spuneam că e vorba de ceva pe "gustul" meu, acesta incluzând deocamdată... porturi paralele. El, gustul, a fost mai întâi... amar când, după ce mi-am făcut unul pe serială, am constatat că nu am serială pe laptop. Chestia m-a cam supărat, că ar fi însemnat să lucrey pe un Toshiba Satellite antic sub Win95 şi era prea mare deranjul. Aşa am trecut pe paralel. Am auzit că şi astea au început să dispară, dar deocamdată eu am :)Şi ca să şi răspund, când n-or mai fi, trec pe ce este :)

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Si daca n-ai nici paralel nici serial ce te faci? (E adevarat, poti sa cumperi adaproare, insa nu sunt deosebit de reusite si...cam prea multi bani)

Hai sa lamurim odata pentru totdeauna problema asta cu adaptoarele USB serial sau USB paralel.Timingurile solicitate de programator sunt stricte. Pentru cei interesati downloadati specificatia de programare a microcontrolerului favorit de la http://www.microchip.com si *cititi-o* !Protocolul USB standard utilizat de Windows, cu driverele puse la dispozitie de producatorului cipului care realizeza interfata, este de regula lent, existand intarzieri de ordinul milisecundelor intre doua comenzi succesive date pe USB. Efectul este ca programatorului agatat dupa un astfel de convertor ii trebuie zeci de minute pentru a programa un PIC de 1k (asta daca nu se agata dupa primii 256 de octeti).Ati vazut vre-un programator USB care sa nu utilizeze un microcontroler supervizor care sa refaca timingul de programare pentru target-ul ce urmeaza a fi programat ?Nu prea cred. Si daca ati vazut (sau o sa vedeti) utilizeaza (va utiliza) un driver nestandard si probabil Linux.Vasile
Link spre comentariu

Avand in vedere ca eu am deschis acest topic, mai apar si eu din cand in cand. Vreau sa-mi construiesc un stroboscop ci PIC16F628, schema (si comentariile) sunt aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=1 ... =strobopic . Mi-am luat un programator AD-PIC03. Cablajul l-am facut, afisajul "e pe vine", maine ma duc dupa PIC. Am ICprog105C. Conectarea: pe portul serial. De unde aflu eu daca portul calculatorului suporta sau nu conectarea acestui tip de programator fara alimentare. Daca intrebarea va pare prea idioata, nu uitati ca aveti de-a face cu un incepator :prayer:

Multumesc.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

oricum, presupun ca de atita timp s-a rezolvat problema, dar din cite stiam eu, nu intotdeauna porturile seriale de pe calculatoare dau aceeasi tensiune (12V). uneori mai mult, alteori mai putin. nu am inteles niciodata de ce, asa am citit undeva si am luat de bun. intotdeauna am preferat sa imi pun alimentarea separat, ca sa nu ard ceva pe la calculator.

programator eu folosesc

http://chaokhun.kmitl.ac.th/~kswichit/f84/f84.htm

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator hash

Salut,Vreau sa-mi fac o placa de test pentru un pic 16f84a. Mi-am cumparat un cristal de 4 MHz si din ce-am vazut mi-ar trebui 2 condensatoare de 30 pF. Va rog sa-mi dati si mie niste raspunsuri. Am deja condensatoare de 47 pF, pot sa le folosesc ? Cum se alege valoarea ? Si daca nu pun cristal si pun un grup RC, cum aleg valorire R si C ? Se recomanda R intre 3 si 100 kOhmi, dar mai concret ?Multam.

Link spre comentariu
Vizitator Mario_b

Cristalul de quartz e foarte bun, stabil, iar condensatoarele tale merg.Poti sa pui PIC-ul pe oscilator intern si nu te mai chinui sa montezi cristalul de quartz + ai inca pini de I/O...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări