Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pentru incepatori in ale PIC-urilor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Parerea mea: ( daca-i pasa cuiva!) - construirea unui programator de pic-uri. Varianta ICD2 e si debugger,deci un avantaj.- Construirea unui montaj "universal" (led-uri, LCD, diverse in/out, comunicatii)- Procurarea si aprofundarea datasheetului furnizat de Microchip.- MPLAB - mediu de programare in .asm, compilator, simulator si debugger. (astea-s cateva)- help-ul la MPLAB si multe alte documente conexe. Dupa cum spunea cineva, cel mai tare examen este sa faci sa clipeasca un led. :supz: Cine nu a facut asa sa dea primul cu piatra! :toimonster: Costel

Link spre comentariu

Mersi, Costel. Ma apuc de programator :smt003. Ultima data cand am facut ceva in acest sens, programam EPROM-uri pentru Cobra in facultate :supz: . Cred ca merge si azi (si programatorul, si Cobra, daca le dau jos de pe sifonier).

Link spre comentariu

Salutare!Sunt novice in acest domeniu si vreau sa invat cat de multe despre PIC-uri. Nu am lucrat niciodata cu asa ceva si cred ca e timpul (niciodata nu e prea tarziu). Ce-mi recomandati? (literatura, link-uri, etc) Help!Multumesc.

sa te ajut si eu cu cate ceva
Link spre comentariu

cel mai tare examen este sa faci sa clipeasca un led[...]Cine nu a facut asa sa dea primul cu piatra!

Tare de nu se poate! M-a bufnit rasul. La orice procesor nou pe care il invat incep cu un led clipicios sau daca nu are led, macar il pun "sa dea dintr-un copan" si il vizualizez cu oscilo. Tot un fel de led, dar mai scump :yawinkle: @yo9hrbAm si eu o sugestie. MPLAB are un simulator meserias. Poti sa faci un led sa clipeasca virtual; constati ca se schimba starea unui pinisor: 1,0,1,0... Simuleaza si periferie si intreruperi. Ideea pe care o avansez este ca te poti apuca de studiu fara sa ai nevoie sa construiesti hardware. Este adevarat ca tot clipitul pe masa e mai interesant, dar simulatorul te poate ajuta sa te familiarizezi mai repede cu cipanele si poti incepe lucrul imediat.Bafta multa,Cirip
Link spre comentariu

[email protected] ce sa fac daca tu esti mai pretentios? Un sarman LED nu-ti mai ajunge... On-Topic.Oricum, documentatie, limbaje diverse, se gasesc din plin pe net. Am recomandat ceea ce as folosi eu daca as incepe din nou. Avantajul lui MPlab, cu toate lipsurile sau erorile sale, este ca are simulator bun, si cu o investitie in ICD2 poti avea si un debugger bun, toate intr-un mediu unitar. Apoi, dupa o vreme, nu te poate opri nimeni sa migrezi spre C++ sau alt limbaj mai inalt.Bafta Mare!Costel

Link spre comentariu

Pai poti sa beneficiezi si de pic c compiler de la CCS si de mplab in acelasi timp ... folosinf plug-in-ul pentru MPLab ... eu asa lucrez si e totul ok ... ai si simulatorul de la MPLab ... beneficiez si de usurinta programarii in C/C++ iar pe langa astea mai am si Proteus care e un super program (uneori mai intra in ceata da de foarte multe ori te ajuta) ...

Link spre comentariu

Am inceput sa listez documentatia. Am mult de citit, foarte interesant, multumesc. Atentie! Toti cei care au raspuns sunt in pericol de a fi stresati :smt003 . Va voi intreba multe! Si cand ma voi intoarce, pre multi am sa popesc :weedman: .Bafta!

Link spre comentariu

eu iti recomand sa-ti faci o placa de test pentru un PIC seria 16F87x cu bootloader si sa folosesti un compilator care are functia de a trimite softul direct in PIC via COM - Bootloader. Eu asa folosec si e super practic, nu pierd timpu cu simulari software pentru ca testez "real time " si daca tre sa schimb vreo variabila o schimb si doar dau F12 in compilatoru meu si gata vad imediat rezultatul modificarii. Daca te intereseaza am proiectele de cablaje pentru placa de test cu 16F871 si una pentru 16F84 ambele cu IR, LCD, RS232 etc. Oricum, citeste despre bootloader pentru ca este deosebit de util in munca de testare si proiectare a noilor proiecte cu indiferent ce tip de pic. Apropo si eu tot cu clipitu ledului am inceput :smt003 si a fost chiar greu :rolleyes: facusem rutina de delay gresit si palpaia prea des ca parea aprins ... deci ceea ce vedeam era ceva relativ :yawinkle:

Link spre comentariu

@xanNu te supara, dar MPlab asta face. Cu ICD2 pe USB. Pe com nu e in timp real, ai o latenta de 20-30 secunde, maximul pe com este 56k. Dar ideea este buna, cum am zis si noi cei dinainte. Sa faci "clipici" cu un led presupune o placa minima de test, nu? As vrea sa stiu sa fac tot ce se poate face pe placuta mea de test amarata...Costel

Link spre comentariu

ma rog sunt vreo 5 sec da nu asta conteaza, ci faptul ca testarea este reala iar ICD2 ala din cate stiu eu nu e un programator care sa si-l faca oricine cu FT-ul ala care nu prea se gaseste pentru usb, hexul din picu respectiv, iar la discutia despre icd2 vad ca au mari probleme oamenii sa-l faca sa mearga iar omul nostru incepator fiind nu stiu daca ii da mana de la inceputul lui in picuri sa "se sparga" in icd2

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări