Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie comanda CNC

yo9hnf

Postări Recomandate

Buna ziua,

Doresc sa fac o cutie de comanda pentru proaspatul meu CNC pentru a nu mai sta cu fire, sursa si drivere insirate peste tot.

Motoarele si driverele sunt acestea:

-Motoarele pas cu pas sunt SY57STH76-3008B: http://www.hi-end.ro/pdf/motoare/FL57STH76-2808B.pdf

-Driverele sunt 2M542 :http://www.hi-end.ro/pdf/motoare/CMP5042.pdf

Ma gandeam sa pun un contactor pentru freza (cu butoane ON si OFF) si un contactor sau releu cu mai multe perechi de contacte ori pe alimentarea driverelor, ori pe iesirea driverelor. Ce parere aveti ? Ma gandeam sa fac acest lucru pentru a nu tine cumva alimentate motoarele cand nu se lucreaza cu masina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

6

• cnc_step

3

• sorinas

2

• marianx

2

Top autori în acest subiect

Buna ziua, Ma gandeam sa pun un contactor pentru freza (cu butoane ON si OFF) si un contactor sau releu cu mai multe perechi de contacte ori pe alimentarea driverelor, ori pe iesirea driverelor. Ce parere aveti ? Ma gandeam sa fac acest lucru pentru a nu tine cumva alimentate motoarele cand nu se lucreaza cu masina.

Daca pui pe iesirea driverelor, si raman alimentate fara motoare, e mare deranj. Adica de cate ori actioneaza releul de atatea ori repari driver-ul.
Link spre comentariu

OK. Am inteles ! Multumesc pentru informatie !

In datasheet-ul driverelor am gasit ca se poate comanda excitatia motoarelor pe pinul ENA (cu 5V pentru a intrerupe excitatia) :

Posted Image

Nu stiu cat de mult se merita facut....dar ma gandeam sa fac si un sistem de masurare a temperaturii motoarelor cu microcontroler, si afisarea sa o fac pe un bargraph cu LEDuri (VU-metru cu LEDuri).

PS: Ar mai fi un lucru interesant legat de alimentarea motoarelor :

Tot in datasheet scrie ca daca switch-ul 4 se da pe OFF, se reduce curentul de alimentare al motoarelor atunci cand nu sunt folosite. Pare sa mearga treaba asta....dar totusi motorul din capul axei Z este mai cald decat restul. (oare o fi din cauza ca e montat pe verticala...)

Link spre comentariu

Temperatura periculoasa pentru motoarele pas cu pas este de 80 de grade, daca e doar cald nu merita deranjul cu ventilator (o sursa de zgomot in plus, pe langa cabluri).Eu am avut un MPP foarte mic montat la Z, l-am supraalimentat sa aiba forta pentru toata axa si se incingea la peste 100 de grade. I-am montat un radiator de procesor pc, plus un ventilator peste el. Ideea e ca a mers o perioada asa incins, n-a patit nimic (l-am schimbat ulterior cu unul putin mai mare si n-a mai fost nevoie de racire).La peste 80 de grade se pot deteriora magnetii permanenti din motor, al meu a mers ceva timp la peste 100 (fierbea apa pe el) si n-a patit nimic.

Link spre comentariu

Eu am avut un MPP foarte mic montat la Z, l-am supraalimentat sa aiba forta pentru toata axa si se incingea la peste 100 de grade. I-am montat un radiator de procesor pc, plus un ventilator peste el. Ideea e ca a mers o perioada asa incins, n-a patit nimic (l-am schimbat ulterior cu unul putin mai mare si n-a mai fost nevoie de racire).

Presupun ca te referi la amperaj, nu la voltaj la supraalimentare, nu?
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am mai facut niste teste si unul dintre motoare (Y, care la lucrarea respectiva era cel mai folosit) se incalzea destul de tare.Din driver era setat curentul de 2.84A, iar in datasheet pentru legarea in serie a infasurarilor (mod bipolar) era dat un curent de 2A. Am modificat curentul furnizat de driver la 1.91A.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Imi montez si eu driverele intr-o carcasa dar am o nelamurire . Cand ai montat driverele le-ai izolat fata de carcasa adica ai pus ceva izolator intre radiatorul driverului si carcasa metalica ? Sau sunt ele izolate ?Ca n-as vrea sa le " parlesc " .Multam'.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări