Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Tehnics SU-V2A

romulus_iosifescu

Postări Recomandate

Buna ziua,Fiind singurul forum pe care am gasit cateva cuvinte despre STK8040, indraznesc sa supun atentiei voastre problema cu care ma confrunt.Am un amplificator Tehnics SU-V2A cu 2 x STK8040 ca etaje finale, dintre care unul nu functioneaza. Am cumparat unul chinezesc dar nu a functionat nicio secunda. Cred ca era facatura.Rugamintea mea la voi ar fi sa ma ajutati cu indrumari si sfaturi din experienta voastra sa modific amplificatorul inlocuind STK8040 cu etaje finale cu tranzistori, pastrand daca se poate celelalte functii ale amplificatorului.Cu multumiri,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

9

• romulus_iosifescu

9

• blueicon

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ai să găseşti aşa ceva, a fost oricum o serie scurtă de integrate. Se poate face o modificare cu trz, fără a afecta cu nimic funcţiile şi calităţile amplifului. SU-V2A şi 4A am avut vreo 6 bucăţi, unele dintre cele mai reuşite făcute de Matsushita.Dacă te încumeţi pot să te ghidez, ca ideie se montează trz Darlington pe radiator, o superdiodă simplă şi se înlătură cîteva piese inutile din jurul fostelor STK. E nevoie de puţină dibăcie.

Link spre comentariu

Zal, ti-as fi profund recunoscator daca m-ai putea ghida sa fac modificarea. Atasez si schema pe care am gasit-o pe internet. Sper sa-ti fie de folos. Multumesc.Nu pot atasa fisierul pentru ca depaseste 500 Kb.

Link spre comentariu

Am schemele, nu e nici o problemă asta, chiar le am scoase şi cu creionul pe hîrtie, din anii 90.În prima poză ai înlocuirea STK-ului, în a doua sînt piesele devenite inutile pe placă. Trz se prind pe radiator, cu tot tacîmul (foiţă de mică, vaselină siliconică, şurub cu izolator şi şaibă...), rez de emitor se pot lipi direct pe picioarele trz şi apoi faci legăturile la placă, cu sîrme izolate şi respectînd nr de pin al fostului STK. Între baze, sau chiar pe cablaj, sub radiator, pui cîrnatul de diode, băgat într-un tub izolator de silicon sau mătase şi apropiat de radiator cît mai atent.Rez notată cu * se foloseşte dacă Ube la trz finali e mai mare de 1,2Vcc fără semnal, iar cea cu ** dacă Ube e mai mică de 1V. Aşa asiguri o deschidere bună a trz şi o funcţionare fără distorsiuni.Înainte de a ajunge la montarea trz, verifici sursa de alimentare, protecţia. Atenţie la Q601,602 şi rez de 390 Ohmi, de obicei se ard la defectarea STK.

Link spre comentariu

Multumesc pentru indrumare si schema, voi aplica cele descrise de tine si voi reveni cu rezultate. Ai cumva idee daca tranzistorii finali sunt usor de procurat?

Link spre comentariu

Se găsesc, nu sînt o problemă, sub 10 lei bucata, atenţie că în ultimul timp au apărut unii cu capsula modificată. Ţi-am ataşat cîteva poze cu trz originali, produşi de firme ca ST, dar şi făcăturile mai noi. Chiar ST a modificat capsula de curînd, dar nu am folosit.Evident că poţi cumpăra şi alţi trz Darlington.

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatii. Am comandat tranzistorii, diodele si rezistentele de 0,22 ohmi/5w. sper sa fi facut o alegere buna. Voi reveni cu detalii dupa ce ii voi fi montat conform indicatiilor.

Link spre comentariu

Uite şi un desen cu legăturile la placă, cam cum ar trebui să iasă. Am uitat să precizez că e bine să lipeşti direct pe trz între baze şi colectoare cîte un cond de 100-220pF ceramic la 250v contra eventuale oscilaţii parazite.

Link spre comentariu

Acum ma apuc de treaba. Am mai avut radiatorul scos, nu mi se pare complicat. Intrebare: emitorul lui BDW84C este sau nu este conctat la pinul 4 al fostului stk (pin neutilizat)? Asa apare in prima imagine pusa la dispozitie de ZAL.

Link spre comentariu

Emitorul trz pnp nu e folosit nici la STK ptr citirea curentului prin rez de emitor, doar cel npn.Atenţie la montaj şi legături, mai ales sensul cîrnatului de diode. Verifică şi trz piloţi de pe placă.

Link spre comentariu

Exact asta a fost, Q316 defect cu scurt intre emitor si colector, fapt ce m-a facut sa declar BDW83 defect. Acum am montat un BD140 in loc de 2SA1124 si am lasat statia sa mearga cam o ora. Totul functioneaza perfect, tensiunile Ube sunt 1,06V si 0,98V. Inca nu am montat condensatorii ceramici (nu i-am avut). Multumesc pentru indrumari; ma intreb acum oare nu era bun STK-ul, daca am gasit pilotul defect?

Link spre comentariu
:aplauze şi totodată :ras: Evident că poţi reveni asupra montajului, însă e bine să verifici întîi STK-ul, pinii 1,2,3,4,5, să nu conducă între 1-2, 4-5 şi să ai rez interne încă nearse între 2-3-4 (tipic 0,2 Ohmi).Poţi regla mai sus un pic, cu ajutorul rez în serie cu diodele, pe la 1,1V. Şi schimbă cu BD-uri tot etajul pilot, eventual MJE340/350.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări