Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor pentru calcul valori bobine la convertor

dragutzu_marius

Postări Recomandate

Buna. Am facut un convertor cu LM2611, imi functioneaza, insa nu sunt multumit de forma tensiunii de iesire, si banuiesc ca valorile bobinelor si condensatorilor nu sunt bune. Va rog sa ma ajutati cei mai experimentati sa imi spuneti ce valori sa folosesc. In configuratia actuala , scoate -3v3, iar pe iesire am componenta alternativa cu valoare de 70mV, ceea ce ma deranjeaza. Pe bara de iesire am mai pus si un condensator de 100nF in paralel cu C42.

post-18358-13982961668_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

5

• Marian

4

• dragutzu_marius

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate ca L5 e prea mica sau nu e bine facuta (tor din ferita Mn-Zn bobinat cu un singur strat de sarma). Eventual se mai pune o bobina cu inductanta mai mare inaintea condensatorului C42.

Link spre comentariu

Salve,

Bobinele trebuie sa aiba miez "special", deci de uitat atent in caracteristicile bobinelor, de multe ori producatorii nu dau aceste informatii, ci spun doar ca bobina este facuta din miezul cutare.... Acum cauti caracteristicile tipului de miez.

In principiu daca miezul se incalzeste e "nashpa". Poti in principiul si cu osciloscopul sa masori curentul si tensiunea pe bobina. In curent alternativ s-ar fi vazut prin defazajul curent-tensiune, care nu mai ramane 90 grd. Ceva corespunzator si in curent variabil.

In principiu nu merita daca se are in vedere si pretul acelor bobine.

Trebuie vazut si pinul Sw ce face:

http://datasheet.seekic.com/pdfimage/LM ... LMpdf2.jpg

Deci are un MOS, si ii se masoare curentulce trece prin susrsa.

Stiind asta e simplu sa calculezi restul.

Dr.L: ditamai poza, las-o ca link

Link spre comentariu

Am impartit "procesul" in trei a), b), c). De fapt a) si c) se suprapun ca timp:

Pinul SW - tranzistor de comutatie (am pus comutator sombolic in fisierul atasat)

In cadrul unei perioade de oscilatie avem TON si TOFF pt tranzistorul cu drena in pinul SW.

a) Este cazul TON, curentul "curge" ca in figura atasata.

Este cel mai simplu si cel mai important.

Se observa ca aveam acum doar prima bobina in serie o rezistena. Rezistenta este data de tranzistorul MOS deschis, rezistena din sursa lui, rezistena sarmei bobinei, ce o mai fi. Am estimat-o la cativa zeci de miliomi.

Acum aveam sursa U care alimetaza grupul serie L R. Astfel tensiunea U=U pe bobina + U pe rezistenata (reiese din fugura).

Tensiunea pe rezistenta este i*R, tensiunea pe bobina este de fapt tensiunea autoindusa

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=tensiunea%20autoindusa&source=web&cd=5&ved=0CFAQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.theory.nipne.ro%2F~delion%2Fdocs%2F6-Curent%2520alternativ&ei=FjBxUYyXKorEsgaPxYDABw&usg=AFQjCNFrWECHy0Te7bTT4ZKx1TTOWNC8zw&bvm=bv.45373924,d.Yms

In cer scuze ca discut lucrurile astea simple fata de cei care le stiu. Na...o simpla sumare de tensiuni ca e serie.

acum cum rezolvam acesta ecuatie ? particular e o ecuatie simpla, dar pot fi altere dificil de rezolvat.

Vom folosi softul Mathematica care rezolva astfel de ecuatii, unde "==" inseamna "sa fie egal ca in C.

Apoi se va verifica rezultatul introducand "necunoscuta" (functia) in ecuatie, derivand, ca asa e mai simplu (- pt lenesi)

Acum dupa ce stim rezultatul ecuatiei, se pun conditiile initiale, adica bobina este initial descarcata, adica i(0)=0.

Se poate pune de la inceput conditia ca un sistem de ecuatii.

In grafic curentul pleca din 0 si urca pana la 1.5A in vreo 2uS. Dar noi aveam 1.4MHz deci Ton e mai mic, curentul nu apuca sa urce pana la acesta valoare.

In urmatorul ciclu el nu mai pleca de la i=0 ci pleca de "unde a ramas" i=... deci vei avea si o componenta constanta.

b) Acum pe TOFF

Bobina in serie cu sursa formeaza o sursa de tensiune care incarca condensatorul C, astfel incat armatura lui C dinspre dioda este negativ polarizata, iar cea dispre SW pozitiv polarizata.

In cazul "momentului" c) "pinul pozitiv" al lui C este pus la masa, deci "pinul negativ" va furniza un potential mai mic decat potentialul masei.

Acum daca scriem suma tensiunilor ne da mai ciudat, ca ne da cu integrala, "da cu virgula".

Acum mai derivam o data ca sa dispara intagrala, totodata dispar si constantele.

Rezolvam iarasi cu Mathematica si da ceva.... Eu nu am avut rabdare sa verific daca solutia verifica ecuatie. Nu e greu sa derivezi un Sin si un Cos.

Dar solutia "arata bina" adica avem LC serie ne asteptam nu la o forma de descarcare tipica, ci la o forma de oscilatie.

De obiecei se ia solutia cu Cos(...) aia cu Sin(..) dispare prin calcularea constantei multiplicative din fatza.

Dar trebuie pusa si conditia ca este in serie si cu o dioda. Adica oscilatia nu poate fi decat "o frantura de oscilatie". Pus macar conditia i >0;

c) Despre "momentul" asta ce sa mai zic este o forma tipica de descarcare o condensatorului printr-o rezistenta (sarcina)

Inductanta:

curentul pe care il va da pe output va fi medierea functiei intensitate prin bobina pe durata TON+TOFF.

Medierea unei functii stiti -> Integrala din functie / domeniul integralei

banuiesc ca Iout=Imaxim de la punctul a) / 2...4

post-27575-139829618805_thumb.jpg

Link spre comentariu

@dragutzu_marius acei 70mVca sunt cel mai probabil un riplu, i-ai vizualizat cu osciloscopul? Oricum in pdf-ul acelui integrat se recomanda o schema tipica pe care tu nu prea ai luat-o in seama, care ar fi motivul?

Posted Image

Apoi tot in pdf se poate gasi asta:

Posted Image

Am subliniat cu rosu ceva, deci productorul recomanda o gama anume de valori pentru inductante si totodata ca L1 sa fie egala cu L2 in interesul bunei functionari al compensarii interne, ceea ce vad ca schema ta iarasi ignora si iarasi ma intreb care-i motivul?

As sugera sa lecturezi pdf-ul ala cap-coada foarte atent si sunt convins ca vei gasi toate info necesare, si totodata sa acorzi o foarte mare atentie cablajului pentru convertor a dispunerii componentelor, dispunerea traseelor si dimensiunile aferente, la 1,4Mhz frecventa de lucru pentru integrat fenomenele parazite pot capata dimensiuni extreme.

Link spre comentariu

L5 pare cam mare.

Nu l-am mai luat in calcul. El apare serie cu ...... conzii, ce-o mai fi.

Poti sa pui daca vrei filtru cu L de valoare mare "dupa" C42.

Iarasi este o simplificare pentru ca in astfel de procese C31 "se descarca" in C42 Intru-un timp mai scrut decat TON.

Vezi ce apare atunci pe oscilo.

Si vedeti ca eu la primul grafic probabil am gresit, am uitat semnul "-" ca sa comparm cu:

Posted Image

Mai este gresit asa: tensiunea pe bobina trebuie luata cu "+" ca aici. Trebuie vazut directia curentului daca di scade sau creste........ asta e "shpilu".

http://en.wikipedia.org/wiki/RL_circuit

Ar trebui timp, rabdare,.... :sparge:

Link spre comentariu

Nu vad de ce trebuie sa complicam lucrurile atat de mult, integratul de fata face posibila tocmai simplitatea utilizarii, exista un pdf dacre explica detaliat orice lucru de interes si pe deasupra o schema de principiu recomandata, nu vad nici un motiv pentru care ea nu ar fi adoptata/folosita, pdf-ul este asta:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/nationalsemiconductor/LM2611.pdf

Apoi:

Posted Image

Incercuit cu rosu este un segment din pdf care explica principiul de functionare, inductantele se incarca in curent ( nu tensiune ), si functioneaza in circuitul de fata asa cum pdf-ul sugereaza, nu vad deci ce calcule extravagante trebuiesc facute, circuitul respectiv practic se autorecomanda, producatorul face totul pentru noi nu trebuie decat sa citim pdf-ul.

Link spre comentariu

PDF-ul ala e ok, m-am uitat si eu peste peste el. Desi am ceva:

In the second cycle se descarca Ccuk.

Ca afaci cu astea? Ai idee ce se intampla daca modifici valorile pieselor, sau ca hobby

Si sa pun ceva corect daca tot am incurcat semele......... :speriat

http://en.wikipedia.org/wiki/RLC_circuit

daca e ajunge la putere imaginara (L e prea mare si R prea mic) atunci ar oscila (daca n-ar fi dioda).

Pana la urma sursele astea de tensiune nu is dificil de facut. Cand se pune se problema pretului sa fie si ieftin si sa mearga si bine atunci problema se complica nashpa.

post-27575-139829618869_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ceea ce tu numesti copy/paste eu numesc sublinierea informatiilor esentiale din pdf-urile componentelor, care pdf-uri au fost scrise de catre cine? pai chiar de catre producaret, pai daca nici in el nu ai incredere atunci...In fine, am mai zis si la cealalta tema, postarile tale ar trebui traduse in limba Romana, nu de alta dar tare is incurcate si abstracte... fara suparare dar tu intelegi ceva din ce scrii?.... dar nu mai conteste...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări