Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor curent constant 49 de leduri

mely17

Postări Recomandate

Atunci cand se limiteaza curentul, se presupune ca tensiunea la bornele ledului poate varia in functie de curentul limitat, pentru 2 sau mai multe leduri in paralel si la o limitare a curentului total consumat de ambele atunci daca unul pica, celalalt va pica si el inevitabil indiferent de ce racire are si asta deoarece limitarea de curent nu va ma sesiza acelasi consum astfel incat tensiunea inevitabil va creste peste pragul maximului suportat de led, ledul va pica la fel de inevitabil. Daca se conecteaza ledurile in serie atunci curentul este acelasi pentru fiecare, deci se elimina problema domino-ului, dar aici daca unul pica celelalte se vor stinge, este un compromis necesar, cred ca este mai sigur/ieftin sa se stinga un ansamblu pentru arderea unui led decat sa pice toate celelalte datorita unuia. O alternativa ar fi conectarea in paralel dar cu control al tensiunii, nu curentului, un stabilizator care sa poata suporta curentul de sarcina necesar si care sa fixeze tensiunea sub pragul maxim admis al ledului, in felul asta nu mai este necesara nici o limitare de curent, acesta este limitat in mod automat chiar de tensiunea de la borne, se consulta pdf-ul si in functie de datele graficelor se alege o tensiune la borne care sa corespunda unui curent admis, daca un led pica nu se intampla nimic, pur si simplu acesta se stinge fara a afecta restul ansamblului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mely17

12

• Marian

8

• adrian82

5

• costi_b

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O alternativa ar fi conectarea in paralel dar cu control al tensiunii, nu curentului, un stabilizator care sa poata suporta curentul de sarcina necesar si care sa fixeze tensiunea sub pragul maxim admis al ledului, in felul asta nu mai este necesara nici o limitare de curent, acesta este limitat in mod automat chiar de tensiunea de la borne,.

Nu funcționează în practică. Căderea de tensiune pe LED la curent constant se modifica în funcție de temperatura joncțiunii semiconductoare. La grupuri de LED-uri în paralel pe aceeași sursă de curent constant( soluție nerecomandată) se folosesc rezistori de egalizare pe fiecare ramură. Dacă sunt doar 2 ramuri de 1A de exemplu poți folosi siguranțe în serie cu fiecare ramură.Astfel dacă se întrerupe o ramură, în cealaltă va fi curent dublu și se arde siguranța.Dacă ai 7 ramuri, în ramurile rămas active curentul crește cu 1/6, lucru suportabil de LED-uri, dar protecția cu siguranța fuzibilă nu mai funcționează. Soluția cea mai bună e sursă de curent constant pe fiecare ramură. Eventual poți folosi o sursă ridicătoare de tensiune în față ca să poți înseria mai multe led-uri într-o singură ramură.
Link spre comentariu

...Nu funcționează în practică....

N-as fi zis ceva daca nu as fi testat eu, am pus la punct de curand un sistem de iluminare nocturna folosindu-ma de vreo 10 leduri de putere mica/medie, sunt alimentate direct fara nici un fel de limitare de curent si functioneaza deja de mai multe saptamani fara nici un semn de oboseala, si nici n-ar avea motiv devreme ce alegi o tensiune fixa care sa asigure un anumit curent atunci ledul n-are nici un motiv sa protesteze. Evident racire corespunzatoare este necesara in orice situatie. Totusi personal cred ca cea mai indicata optiune este inserierea ledurilor, in afara de curentul necesar mai mic, ai si siguranta ca daca unul pica celelalte nu vor avea de suferit, doar se vor stinge...oricum sunt doar niste opinii personale si nimic mai mult.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Iau ca exemplu forma cea mai simpla ,adica doua leduri .Punerea in paralel a doua leduri o folosesc chinezi si stiu ei bine de ce :produsul sa nu tina prea mult pt ca trebuie vandut altul -ce naiba, sa nu mai fie vanzare pt ca produsele sant bine facute ?Doua ledurile nu (NU) se pun in paralel deoarece si daca sant din acelasi lot tot difera parametri. Mai ales la astea chinezesti care nu sunt selectionate (puse pe grupe functionale) . Sa luam 2 leduri iar curent max permis pe un led este de 1A . In functionare apare rezistenta dinamica , un led are rezistenta dinamica mai mica ;acela va permite trecerea uni curent mai mare ,sa zicem 1,1A -concluzia logica e ca va functiona mai putin si se va incalzi mai tare. In paralel va si consuma acei 1,1A iar in serie acest consum va fi limitat de rezistenta dinamica a celuilalt led si curentul va fi de max 0,9A ceea ce inseamna viata lunga si prosperitate pt leduri . Acesta este motivu pt care mai multe leduri se leaga in serie .In cazul particular a folosirii ledurilor chinezesti ,acestea se alimenteaza sub un curent de max. 75% din cel maximal dat de chinez . Ledurile de 10W sant de fapt COB-uri formate din 9 chip-led dispuse pe 3 siruri. Si ledul de la cree (XM-L) e de fapt format din 3 chipuri ... .Marian ,ai scapat din vedere o caracteristica ,un led are MTBF-ul pe la 50 000h .Asta se traduce prin ~40 ani de folosire iar 3 saptamani nu e relevant ,eventual cativa ani (10?) .Poate de acea sunt asa scumpe ledurile ,pt timpul lung de viata .

Link spre comentariu

pana la urma tot in parallel merge puse ledurile asta daca vrei dintr-o singura sursa sa le alimentezi , si control pe fiecare led in parte a curentului de lucru. Chinezi le pun in serie ledurile , am o groaza =))) de lampi cu 3 leduri ... In zilele urmatoare concept circuitul astept ledurile si le pun la treaba , fiindca am avut serie subalimentate si tot au picat.

Link spre comentariu

dottore, se abereaza misto di tat pi topicul asta, iar dupa stil se pare ca au intrat si neamurile lui Yoda.te rog sa nu stergi nimic ca pun si eu schema cu stringuri in paralel formate din serii de cate 6 led-uri in paralel.tyc are dreptate, in ledurile de putere sunt mai multe cip-uri.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

http://postimg.org/gallery/5w7462is/335da133/

3 leduri la 650lm (19V/0.3A) Citizen sunt mai usor de montat, controlat decat turma serie-paralel. Cate un LM317 la 1.8lei pe fiecare si s-a rezolvat. LM2577T il iau cu 27lei prin comanda, dar cu 35 gasesc invertor auto laptop la 35lei. Nu scoate ala 50 sau 80W cat scrie pe ele, dar 20-30W pe leduri suporta. http://www.tme.eu/ro/details/os5mfllfe1 ... tosupply/# 24lei, cat un spot de 3W si vreo 240lm a carui sursa crapa rapid.

Citizen-ul http://www.tme.eu/dok/C/CLL030-1208A1-3 ... 1011_E.pdf scoate 1800lm, il pun pe un cooler de 478.

Link spre comentariu

Here are my 2 cents! Am testat 3 leduri 1W china legate in serie pe un profil T de termopane 10 cm lungime 5 cm latime, grosime in carne 1,3 mm cu tot cu vopsea pe care nu m-am obosit sa o scot, cu pastă termoconductoare alimentat la 350 mA timp de 12 ore continuu si temperatura maximă cu tot cu soarele care a bătut in montaj de dimineata nu a trecut de 40 de grade. Deci nu vă omoraţi cu cine ştie ce radiatoare. Acuma am pus 7 in serie pe aceaşi bucată de aluminiu, alimentate la 270 mA merg de 3 ore si temp a ajuns de o ora la 49 de grade si a rămas acolo.imediat şi poze

post-28382-13982963249_thumb.jpg

post-28382-139829632503_thumb.jpg

post-28382-139829632517_thumb.jpg

post-28382-139829632529_thumb.jpg

post-28382-139829632541_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai 10x5=50cm patrati si partile alea din spate mai au cam inca de doua ori pe atat,deci in jur de 150 cm patrati pentru 7 leduri 1w e arhisuficient.Am vazut pe undeva pe forum ca se recomanda 10 cm2 la 1w.

Link spre comentariu

Here are my 2 cents! Am testat 3 leduri 1W china legate in serie pe un profil T de termopane 10 cm lungime 5 cm latime, grosime in carne 1,3 mm cu tot cu vopsea pe care nu m-am obosit sa o scot, cu pastă termoconductoare alimentat la 350 mA timp de 12 ore continuu si temperatura maximă cu tot cu soarele care a bătut in montaj de dimineata nu a trecut de 40 de grade. Deci nu vă omoraţi cu cine ştie ce radiatoare. Acuma am pus 7 in serie pe aceaşi bucată de aluminiu, alimentate la 270 mA merg de 3 ore si temp a ajuns de o ora la 49 de grade si a rămas acolo.imediat şi poze

Ca sa nu se mai vada asa urat suruburile alea(plus munca de rigoare) iti recomand sa lipesti starurile(slefuite si degresate in prealabil) cu un amestec format din 70% Bison Epoxy 5 min(se gaseste la blistere, doua serigi cu comp A si B) si 30% pasta termo.Lipirea e foarte buna, la fel si transferul termic.
Link spre comentariu

pana la urma m-am hotarat sa-mi fac o lanterna cu 7 led-uri de 1W. completely home made. detin o imprimanta 3d, i-am facut planul, o fac toata de la maner pana la colimator, suporti baterie samd. o sa postez la proiecte complete... vad eu pe unde. i-am facut si un ridicator de tensiune de la 16.8V - 4 acumulatori lipo pe care ii recuperez de la o baterie de laptop, la 23.8V. o sa incerc sa-i lipesc cu combinatia aia de care ziceai sa fac teste, dar mai pot sa le scot oare, daca pateste vreunul ceva?numai bine

Link spre comentariu

Salut, o lanterna de genul home made am facut si eu acum 2 zile. Una bucata acumulator 6V4Ah pe care o aveam de vre-o 3 ani fara utilizare. Am cumparat 2 led-uri 1W alb rece - 5 ron chinezaria, 4 rezistente, o bucata aluminiu si gata. Nu arata a lanterna dar isi face treaba mai ales in jurul casei. Nu ma interesa aspectul. Ledurile sunt alimentate la 3.2V 200mA - Lumina obtinuta e destul de mare pt aceste chinezarii - per total multumit, pate fac si o poza. Bafta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări