mely17 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 Pana la urma am ales sa fac varianta cu un tranzistor si un mosfet. Vreau sa pun 7leduri in serie, care au nevoie de o tensiune de 7X3.4V=23.8V. Eu m-am gandit la o sursa alimentare de 28V. Este de ajuns? Dupa calculele mele am nevoie de o rezistenta de 3ohmi pentru un curent de 230mA. Am gresti cu ceva? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 R=U/I; in cazul de fata U este referinta Vbe de aproximativ 0,65V si I este cei 230mA, deci R=0,65/0,23=2,8 Ohm, alegi varianta cea mai apropiata standard, probabil indicat ar fi 2,7 care ar insemna cam 240mA. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 Si la urma te uiti in datasheet-ul tranzistorului folosit si scoti din graficul Ic vs Vbe si folosesti Vbe in formula . Link spre comentariu
mely17 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 Voi folosi BC546 si IRF630 pentru ca ii am deja. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 Pai IRF530 nu are baza ,decat BC-ul. Link spre comentariu
mely17 Postat Mai 7, 2013 Autor Partajează Postat Mai 7, 2013 Pai IRF530 nu are baza ,decat BC-ul.Da stiu ca IRF530 nu are baza, eu doar am specificat ce componente am sa folosesc. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 IRF n-are cum sa aiba baza, doar ii mosfet... dar nici nu e nevoie sa aiba asa ceva, in situatia de fata se vorbeste despre SCC cu bipolar si mosfet, care bipolar va fi deschis de un shunt ce va citi curentul, si poarta mosfetului controlata de acel micut bipolar, e simplu. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Acel bipolar are o rezistenta de polarizare in colector ,uC ii 5V on/off iar rezistenta limiteaza curentul .In functie de acel curent e si Ube . Link spre comentariu
mely17 Postat Mai 8, 2013 Autor Partajează Postat Mai 8, 2013 Buna. Am reusit azi sa fac niste teste cu 15leduri. Ca alimentare am folosit un incarcator de laptop de 19V 3,5A. Am pus cate 5 leduri in serie limitate la 0.22A. Cu 15leduri am luminat destul de bine camera de vreo 16m2. Poze: Link spre comentariu
adrian82 Postat Mai 17, 2013 Partajează Postat Mai 17, 2013 pai de ce nu modifici o sursa de laptop sau o sursa de telefon moil in comutatie .... dar mai bine incerci o schema cu mc34063 pe post de stabilizator current iar ca driver pe langa chip poti pune un mosfet . Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Mai 17, 2013 Partajează Postat Mai 17, 2013 O sursa de telefon mobil alimenteaza cel mult un led de 5W. Te gandesti la http://i879.photobucket.com/albums/ab35 ... ost-up.png ? Link spre comentariu
adrian82 Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 prea multa vorbarie uitati ca puteti face sa controlati o sursa in comutatie controland in acelasi timp si curentul nu numai tensiunea asa cum suntem cu totii disperati dupa n surse in comutatie... Piesele din schema sunt orientative pentru 5V/500mA.Nu e recomandat inserierea ledurilor fiindca cu totii stim cum isi modifica fiecare curentul prin el ... mai bine se pun in parallel si se controleaza curentul !Astazi am incercat cu banalul mc34063 un stabilizator in curent pentru un 7 leduri puse in parallel echivalentul unui led de 1,5W . Ledurile se alimentatu la 2.95V iar curentul era in jur de 540mA , chiar si dupa o ora de functionare curentul si tensiunea era la fel iar ledurile era calde cam pe la 30 de grade cu aproximatie. Montajul halea 2,5W la 12V, ma rog asta daca vrei sa le legi la o baterie solara ... se poate face si cu un mos 740 si doua bipolare complementare pe langa mc34063 daca tot vrei sa pui 4-5 leduri de 5W sau 9 W.Sincer mie nu-mi place complicatile asa ca ma rezum la sursele de laptop sau telefon pe care le pot modifica usor la tensiune si stabilizare curent. Link spre comentariu
adrian82 Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 http://radiokot.ru/circuit/power/converter/51/02.jpg asta e pentru 12V/1A pentru un singur led de 10W. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 E ok punerea in paralel si controlul curentului,dar daca ai doua leduri de 10W,legare in paralel,sursa de curent constant de 2A.Un led isi da obstescul sfarsit din cauze naturale,ce se intampla cu cei 2A?Nu cumva creste curentul pe celalalt led? Link spre comentariu
adrian82 Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 si-ar da sufletul daca ledul sau ledurile respective nu sunt acite corespunzator , iar fiecare led isi trage singure curentul . Eficienta e cel mai bine fiecare led cu sursa sa . Am incasa facute doua aplice in bucatarie si baie cu leduri de 1W .. si le-am inseriat cate 3 puse in parallel vreo 10 si alimentate pe la 9V fiecare .Fara sa-mi dau seama trageau la current la nebunie si vreo 3 leduri s-au dus , aveau racire si tot se incalzeau... Nu prea stiam cum sa treaba si nu am bagat de seama la probe inainte de ce creste curentul pe o celula a cate 3 leduri inseriate in timp chiar daca foloseam o sursa in comutatie si tensiunea stabilizata.Asa ca m-am decis sa modic sursa pentru limitarea curentului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum