Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor curent constant 49 de leduri

mely17

Postări Recomandate

• Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mely17

12

• Marian

8

• adrian82

5

• costi_b

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut. Era doar o schema de exemplu, inca nu am nimic concret. Cand o sa am ceva voi posta aici cu siguranta. Totusi ma gandesc serios la cele scrise de tyc si ma gandesc sa renunt la tot.

Link spre comentariu

Cred ca se sufla in iaurt cam mult cu sursele alea de curent constant. 7 sunt cam multe. Echivalentul a sapte LED-uri "negre". Iar dupa incingerea LED-urilor, probabil papa cat 14 LED-uri negre, de nu mai mult.Eu as alege varianta cu alimentare direct de la 325Vcc. As pune atatea LED-uri in serie cat sa-mi dea curentul nominal de 350mA sau mai putin (75%?), in functie de cat de chinezesti sunt LED-urile. Un uC face PWM la un mosfet marunt ce suporta vreo 500V si primeste feedback de pe o rezistenta de sub acel mosfet. Regularea curentului se face automat de catre uC, care mentine integralul de curent la o valoare constanta, data de user din potentiometru, astfel ca orice crestere de curent e acompaniata de o descrestere a umplerii PWM, fara a afecta deloc luminozitatea.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

vreau sa fac si eu un proiect similar pentru iluminarea unei sufragerii o sa folosesc 70 led-uri 10 in serie si 7 ramuri separate fiecare alimentate de la o sursa de curent constant. ma gandeam sa-mi iau 3 surse de 12V 3A sa le pun in serie sa obtin 36V.

in primul rand vroiam sa ma ajutati daca ajunge pentru un led un radiator din aluminiu de 100x100x2 mm ?

in al 2 lea rand as putea sa folosesc schema asta : Posted Image pentru fiecare ramura de 10 led-uri si daca da, trebuie schimbat valoarea vreunei rezistente sau se schimba vreun calcul?

orice sugestie e bine venita.

ms anticipat

Link spre comentariu

ca sa nu se produca confuzii e vorba despre led-uri china de pe ebay! am uitat sa specific. o sa le alimentez la 75% din curent adica undeva la 270mA.deci daca raspunsul de mai sus imi era adresat mie, multumesc :)cat despre schema??? intre timp m-am gandit ca as putea sa folosesc un lm317 ca voltage regulator, folosesc un traf dintr-un ups sa scot acei 32V si mai departe 7 bucati lm317 ca constant current source pentru fiecare serie de led-uri mai departe un mosfet pentru pwm. in principiu am toate componentele astea deci m-ar iesi mai ieftin. care ar fi cea mai buna varianta pentru ce vreau sa fac. de 2 ore ma tot uit pe forum dar informatiile sunt asa de fragmentate ca n-am reusit sa gasesc sau sa ma hotaresc la mare lucru!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

LM317 in configuratie de sursa de tensiune are nevoie de 3V cadere de tensiune pt functionare corecta iar in configuratie de sursa de curent de 4V .Rezulta 7V pierduti si 7*7*0,27 = 13,23 W ;hmm ,cam mult pt ca cu 10W lumina led iluminez o camera .Solutia cu tranzistoare e mai viabila deoarece pe stab pica 0,6V iar pe scc 1,3V (in varianta bipolar-bipolar) ;cu un MOS corect ales poate scadea caderea de tensiune la 0,6V .

Link spre comentariu

Au venit ledurile. Am comandat pana la urma 100buc de leduri 1W warm white de pe ebay(cele mentionat cu cateva posturi inainte). Vreau sa limitez curentul la 230-250mA si sa pun 7leduri in serie. Care schema s-o folosec pentru limitarea curentului? Cea cu un tranzistor si mosfet sau cu LM317?

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Cea cu tranzistor si mosfet, ai pierderi mai mici decat pe un 317 ca scc. Rezolvi astfel si cu racirea. De exemplu, o schema step-up cu 2577 si scc cu 317 disipa mai multa caldura pe 317. Pentru curent constant cu 317 ai nevoie de minim 4.25V (3V+1.25V cadere pe rezistenta).

Link spre comentariu

Nici varianta cu tranzistor si mosfet nu-i deloc mai breaza, ai ca referinta Vbe al unui bipolar care este puternic influentat de temperatura capsulei deci imprecizie destul de mare, nu cred ca este ceva de dorit la alimentarea de leduri. Eu as sugera asta:

http://img546.imageshack.us/img546/1659/130820122491.jpg

Configuratia ii apartine lui @Pisica Matache si mi se pare mult mai precis si util.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări