mely17 Postat Aprilie 11, 2013 Partajează Postat Aprilie 11, 2013 Buna seara. Am cumparat 100buc leduri warm white de 1W si 350mA pentru un proiect de iluminare a camerei mele de 3,5mX3,5m. In total voi folosi 49leduri pentru camera mea, restu voi vedea eu ce voi face cu ele. M-am inspirat din acest clip . Problema este la alimentarea celor 49 leduri. Vreau sa pot controla 7randuri de cate 7leduri. Am 4 mosfeti de 88A 300V pe care as vrea sa-i pun la treaba(limitarea curentului prin leduri). Are cineva idei cum as pute face acest lucru? Sti ca cel mai simplu are fi sa fac 7 circuite de limitare dar daca totusi am mosfeti de ce sa mai dau bani pe alti. Eu am o idee dar nu stiu daca cel putin este corecta. Ce spuneti ar fi ok asa? Link spre comentariu
masterpic77 Postat Aprilie 12, 2013 Partajează Postat Aprilie 12, 2013 Salut , incearca ceva de genul si poti face si dimming din uC. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 12, 2013 Partajează Postat Aprilie 12, 2013 @mely17 Daca trebuie neaparat ca generatorul de curent constant sa fie pe plus atunci trebuie mosfet canal P, nu ai ce sa cauti cu mosfet canal N acolo ci doar pe linia de masa asa cum a sugerat @masterpic77. Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 12, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2013 @mely17 Daca trebuie neaparat ca generatorul de curent constant sa fie pe plus atunci trebuie mosfet canal P, nu ai ce sa cauti cu mosfet canal N acolo ci doar pe linia de masa asa cum a sugerat @masterpic77.Da asa este. Atunci inversez si pun tranzistori sus si mosfetul jos. Asa va functiona corect? Va suporta mosfetul toate ledurile? Ce limitare de curent trebuie sa calculez? Link spre comentariu
tim_matrix Postat Aprilie 12, 2013 Partajează Postat Aprilie 12, 2013 vezi pe forum unde se discuta serios despre driver de curent constant pentru alimentarea ledurilor. Altfel te straduiesti la nesfarsit "sa pui la treaba" mosfeturi de 88A300v pentru 2-3A cat consuma ledurile. Cel mai bine sa le montezi in serie toate functie de ce driver gasesti la 350mA si tensiune cat mai mare(20-30-40-50W)??? Link spre comentariu
costi_b Postat Aprilie 12, 2013 Partajează Postat Aprilie 12, 2013 Nu poți să pui așa cum ai desenat tu o singura sursă de curent constant și sa comuți număr diferit de coloane cu leduri. O să ai același curent în circuit indiferent câte sunt aprinse, deci sau ai curent nominal când sunt toate aprinse și se ard când aprinzi doar o coloană sau ai curent pentru o coloana și când le aprinzi pe toate luminează slab.Soluția corecta e să pui câte o sursa de curent constant pe fiecare coloană, varianta sugerată mai sus cu mosfet N și bipolar e foarte bună, eu am folosit la o lanternă tot comandata cu un microcontroler, și atunci poți sa aprinzi sau să stingi fiecare coloană independent, ai în plus și posibilitatea de a regla curentul (luminozitatea) independent pe fiecare coloană din microcontroler. Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 12, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2013 Ok! Am inteles. Voi folosi atunci 7 module de curent constant. Astept sa-mi vina ledurile . Am facut rost de tabla de aluminiu de 1-1.2mm grosime. Dupa parerea voastra ce suprafata sa folosesc pe led? Eu ma gandeam la 15X15cm adica 225cm2. Ce spuneti este suficient pentru racire? Link spre comentariu
costi_b Postat Aprilie 12, 2013 Partajează Postat Aprilie 12, 2013 Este mai mult decât suficient. Fiecare led disipă în jur de 0,85-0,9W la puterea nominala de 1 W. Dacă nu sunt din sursă de încredere poate ar fi bine sa setezi curentul maxim puțin mai mic de cei 350 mA. Creste durata de viață și randamentul luminos. Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 12, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2013 Acum ca am citit mai mult am vazut ca multe leduri sunt fake sau slabe. Ce spuneti ma pot baza pe aceste leduri, care vor functiona 1-2ore maxim pe zi? http://www.ebay.com/itm/100pcs-1W-Warm- ... 0984734531 Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Poti ,dar cu mici modificari :1. trebuie sa folosesti 6 leduri / coloana2. ledurile astea le poti duce la max. 0,75 % din cat curentul lor maxim 3. foloseste sch indicata de masterpic77 la fiecare coloana4. trebuie sa imperechezi ledurile asfel incat fiecare coloana sa fie la acceasi luminozitate .Ponturi: lipeste fire pe leduri inainte sa le montezi pe radiatoare ; monteaza placutele pe biscuite cu un distantier asfel incat sa fie creezi un spatiu de 2...3 mm astfel incat aerul sa circule pe ambele fete a radiatorului .In concluzie ,cu aceste leduri o sa ai o iluminare puternica dar defectuoasa in sensul ca duce la port de ochelari si/sau migrene datorita CRI-ului mic. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Nu prea conteaza cate se conecteaza in serie pe fiecare coloana, ideea este sa le asiguri tensiunea necesara, din cate vad pentru cele din link este vorba de 3,4v necesari pentru fiecare led, poti pune in serie oricate leduri iti permite sursa de alimentare ( tensiunea ), avantajul conectarii in serie este un curent necesar mai mic dar daca unul pica atunci toate se sting. DImensionezi shuntul la fiecare generator de curent constant pentru curentul necesar fiecarei coloane, ledurile astea pot duce pana la 350mA din cate observ, recomandabil ar fi sa te limitezi la aproximativ 200mA pe fiecare coloana. Link spre comentariu
costi_b Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 O soluție pentru îmbunătățirea CRI, dacă tot folosești atâtea leduri, ar fi sa folosești leduri cu temperatură de culoare diferită, amestecate.Dezavantajul este ca , la același curent, cele cu temperatura de culoare mai mare sunt de obicei mai luminoase.La 300mA și cu răcire suficientă poți sa le folosești aprinse pe termen nelimitat.Eu cred că poți pune 7 leduri în serie, nu ai nevoie de mai mult de 2V pe tranzistorul regulator. Vezi ca trebuie și pentru mosfeturi radiatoare. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Daca sursa de alimentare dispune de doar 24v atunci subscriu la parerea lui @tyc cum ca 6 leduri maxim pe coloana este recomandabil, pentru 7 leduri ar trebui 23,8V, cu ce mai limitezi curentul? in alta ordine de idei 300mA mi se pare riscant de aproape de limita maxim admisa, daca unul din leduri este putin dezechilibrat fata de celelalte din coloana...in fine autorul poate alege singur ce limitare foloseste. Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 13, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Poti ,dar cu mici modificari :1. trebuie sa folosesti 6 leduri / coloana2. ledurile astea le poti duce la max. 0,75 % din cat curentul lor maxim 3. foloseste sch indicata de masterpic77 la fiecare coloana4. trebuie sa imperechezi ledurile asfel incat fiecare coloana sa fie la acceasi luminozitate .Ponturi: lipeste fire pe leduri inainte sa le montezi pe radiatoare ; monteaza placutele pe biscuite cu un distantier asfel incat sa fie creezi un spatiu de 2...3 mm astfel incat aerul sa circule pe ambele fete a radiatorului .In concluzie ,cu aceste leduri o sa ai o iluminare puternica dar defectuoasa in sensul ca duce la port de ochelari si/sau migrene datorita CRI-ului mic.Pentru alimentare am 3 transformatoare de 21-0-21 Vac 0,5A. Ultimul rand scris de tyc ma ingrijoreaza cel mai mult. Este chiar asa de daunator lumina produsa de aceste leduri? Eu voi folosi ledurile doar seara si atunci o ora doua maxim. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Lumina data de leduri nu acopera tot spectrul vizibil , CRI defineste relativ cat de calitativa e aceasta lumina .Becul cu filament e referinta cu un CRI100 ,filamentul incandescent emite tot spectrul vizibil . Ledurile chinezesti stau prost la capitolul CRI , la fabricarea lor sant folosite tehnologii si tipuri de materiale invechite moral iar rezultatul sant leduri cu CRI mic (~= 65 ) .Cu migrenele explicatia e ca creierul reface si culorile care lipsesc din spectru si aceasta actiune prelungindu-se ,oboseste si ala de se manifesta da' n-are gura.De asemenea obosesc si ochii detectand amanunte greu observabile iar dupa un timp oboseala devine permanenta - oboseala ochilor e si ea un motiv de durere de cap . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum