Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Praguri PWM pentru comanda electrovalva


piglett

Postări Recomandate

Salut! Am de modificat un circuit ce se ocupa cu comanda unei electrovalve in PWM, in functie de valoarea unei tensiuni de pe iesirea unui senzor. Am atasat o imagine ca sa fie mai clar( am reprezentat senzorul ca un potentiometru). Montajul functioneaza dupa cum urmeaza: un generator de semnal triunghiular cu frecventa fixa are iesirea intr-un comparator( operational) pe intrarea inversoare. Pe cealalta intrare a comparatorului( neinversoare) intra tensiunea de la iesirea senzorului, tensiune cuprinsa in intervalul 0-5V, in functie de ce "vede" senzorul. Iesirea comparatorului comanda un IRF630, in drena caruia este electrovalva. Viteaza de reactie a senzorului este de 1ms. La iesirea din comparator avem PWM. Astfel: la 0V la iesirea din senzor, avem 0% dutycycle. la 2,5V avem 50%, iar la 5V avem 100%, adica tensiune continua.In configuratia aceasta nu ma satisface raspunsul liniar al circuitului. Am nevoie de doua praguri de tensiune, preferabil reglabile:In intervalul 0-1,5V de la iesirea senzorului la intrarea neinversoare sa am 0V.In intervalul 1,5-3V de la iesirea senzorului la intrarea neinversoare sa am ce tensiune da senzorul(1,5-3V), adica sa nu fie modificata acea tensiune.In intervalul 3V-5V de la iesirea senzorului la intrarea neinversoare sa am 5V.Ce circuite trebuie intercalate intre iesirea senzorului si intrarea neinversoare pentru acele doua praguri de tensiune?Sper c-am explicat destul de clar...Multumesc!

post-4191-139829615959_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • piglett

    5

Vizitator smilex

Omule, nu asa.Nu discutam ce faci cu iesirea, ne raportam la masa. Nu discutam despre frecventa.Eu scriu si tu ma corectezi daca e cazul:Senzorul ofera intre 0 si 5V. Dar tu doresti ca intre 0 si 1,5V sa ai la iesire 0% umplere. In intervalul 1,5-3V sa ai o umplere crescatoare astfel incat la 3V sa ai 100%. Iar daca senzorul ofera mai mult de 3V sa ramana 100% (adica V+).Corect?Daca lucrurile stau asa, e suficient sa ai excursia triunghiularului intre 1,5-3V. Reglajul il realizezi din valorile limite ale triunghiularului.De asemenea se poate cu un CI gen UC3843 dar care nu-ti va oferii 100% (cam 95), insa simplifica problema, nu ai nevoie de triunghiular (e inclus) nici de un eventual driver dupa AO. Merge si TL494, etc.

Link spre comentariu

Senzorul ofera intre 0 si 5V. Dar tu doresti ca intre 0 si 1,5V sa ai la iesire 0% umplere. In intervalul 1,5-3V sa ai o umplere crescatoare astfel incat la 3V sa ai 100%. Iar daca senzorul ofera mai mult de 3V sa ramana 100% (adica V+).

Da, dar in intervalul 1.5-3V vreau sa am umplerea nemodificata, adica cat ar fi fost ea fara praguri( ex.: 25%->60%).Sunt convins ca exista circuite care sa faca ce vreau eu. Din pacate nu pot modifica scula respectiva( extrem de scumpa) decat prin introducerea unor circuite intre iesirea senzorului si comparator. Senzorul este extern, deci il pot include pe o placa cu ceva circuite. Cu un buffer pe iesirea senzorului si triggere Schmitt ce comanda tranzistori care sa-mi sunteze fie la masa, fie la V+....nu se poate? Alta solutie?
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Probabil am inteles ce vrei, dar verific:Ai un montaj care face umplerea in functie de tensiunea oferita de senzor. Doresti sa montezi/modifici ceva astfel incat totul sa ramana neschimbat, dar pentru variatia 0-1,5 montajul sa fie fortat in zero iar pentru variatia 3,5-5 sa fie fortat in +5V. De asemenea doresti ca acele praguri sa fie reglabile.Corecteaza-ma.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pun initial o schema bloc:post-1-139829617909_thumb.gifDiscutam despre noul modul, dar vezi daca poti identifica acele trasee si daca il poti intrerupe pe cel de la iesirea AO (formare umplere) pentru a intercala modulul (praguri umplere). Modulul se poate face in functie de accesul tau.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca frecventa e mare iar capacitatea MOS de intrare e mare, nu se poate comanda cu un AO banal, e nevoie de driver.post-1-139829617947_thumb.gifM-am gandit la doua TLC272. Se poate si 4xAO intr-un DIP14, dar trebuie sa citeasca de la zero si sa scoata la iesire de la zero. TLC poate asta, dar nu poate citi de la V+ si nici nu poate da de la V+, de aceea alimentarea e cu 1,2V mai mare decat referinta de 5V1. 12k in serie cu semireglabilele de 10k pentru ca sa nu coincida pragurile induferent de reglj, care este individual.Primul AO poate sa lipseasca, i-am dat doar un rost.Daca ai driver, si ultimul AO poate lipsi si se rezuma la doar 1xTLC.Exista AO care citesc de la 0V pana la V+ si la iesire pot la fel, in care caz si diodele pot lipsi, alimentezi totul de la 5V.Daca doresti o tensiune mai mare la iesire, se poate cu alimentare mai mare dar cu referinta de 5V1.TLC are viteza rezonabila si reproduce relativ bine frecvente acceptabile, alte AO trebuiesc verificate in PDF.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

M-am gandit ca solutia e prea complicata, muncindu-mi cei trei neuroni am obtinut:post-1-139829618138_thumb.gifSper ca nu e prea tarziu.Merge si AO lent, e pe Vcc. Trebuie sa redea de la zero. Am pus alimentare cca. 6V4 in ideea ca astfel reda 5V (vezi pdf).

Link spre comentariu

Daca frecventa e mare iar capacitatea MOS de intrare e mare, nu se poate comanda cu un AO banal, e nevoie de driver.Daca ai driver, si ultimul AO poate lipsi si se rezuma la doar 1xTLC.Exista AO care citesc de la 0V pana la V+ si la iesire pot la fel, in care caz si diodele pot lipsi, alimentezi totul de la 5V.

Frecventa e de 50Hz, MOS-ul e un IRF630, operationalul e un LM2902, buffer nu exista in circuit, este si un 7805 care alimenteaza senzorul, un reglaj de offset pentru tringhiular si un amplificator cu 2N2222 la iesirea din tringhiular.Simulatorul nu stie sa simuleze operationale fara reactie negativa. Imi da sute de kV la iesirea op-ului.Pentru ca un operational din LM2902 nu e folosit, voi incerca schema cea din urma. Experimental in aer, sa-i testez functionalitatea. Iti multumesc pentru muncirea celor trei neuroni! Revin cu raspunsuri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări