Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator ridicator


Georgefreerunner

Postări Recomandate

Buna ziua as vrea si eu sa stiu cum pot face un transformator ridicator si sa imi explicati principiul.As vrea ca tensiunea de intrare sa fie 7.4 volti si 2400 mah si de iesire sa fie de 12 vol.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    4

  • mircea888

    2

  • Marian

    2

  • Georgefreerunner

    2

Top autori în acest subiect

Din cate imi dau seama, este vorba de 7.4V curent continuu proveniti de la o baterie.

Asadar nu poate fi vorba de un transformator ci de un convertor dc-dc in comutatie.

Sugerez sa te uiti pe topologiile Boost si Fyback, astea sunt simple si de baza.

 

Cred ca solutia ta ar trebui sa se bazeze pe un controller dedicat, neaparat un circuit cu reactie negativa.

exemplu: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2577.pdf

 

Ar trebui sa dai mai multe detalii referitoare la consumatorul pe care il alimentezi.

Link spre comentariu

Mai exact trebuie sa stii care este curentul maxim necesar consumatorului tau (amperi sau miliamperi).Un bec de la pomul de Craciun nu necesita acelasi curent ca un bec de far auto, desi ambele pot fi la 12 volti.In functie de acest curent urmeaza sa alegi convertorul, asa cum zice colegul mai sus.2400 mAh (miliamperi x ore) nu este curentul acumulatorului, este capacitatea lui, produsul intre curentul generat si timpul cat poate sa-l produca. De exemplu 100 mA pot fi generati timp de 2400/100=24 ore.Iar prin ridicarea tensiunii la 12V, de aproximativ 2 ori (am inclus si randamentul subunitar de conversie), "grupul acumulatoare + converter" va debita aceiasi energie, asa ca vei dispune doar de aproximativ 1200 mAh la 12V.

Link spre comentariu

In curent alternativ (presupun 50Hz) se poate folosi direct un transformator obisnuit, raportul numarului de spire dintre primar si secundar va determina tensiunea de iesire. Singura diferenta dintre un traf coborator si unul ridicator este raportul de transformare, in rest constructia e aceeasi.Incearca totusi sa dai detalii despre ce vrei sa faci, acum presupun ca ai pus intrebarea asta fara sa aiba legatura cu ce ai spus in primul post, initial fiind vorba de un acumulator.

Link spre comentariu

Ca sa ne intelegem:

- TRANSFORMATOR inseamna asta http://ro.wikipedia.org/wiki/Transformator

Functioneaza doar in curent alternativ. Il alimentezi cu alternativ si iti da alternativ, cu tensiune mai mica sau mai mare.

Daca vrei neaparat sa-l folosesti si nu ai curent alternativ (de la priza de exemplu), atunci trebuie sa-l produci tu cumva.

De exemplu intrerupand periodic un curent continuu, de multe ori pe secunda, cu un "intrerupator" electromecanic sau cu un oscilator.

Daca vrei curent continuu si la iesire, trebuie adaugat un redresor si un filtru.

 

Ceea ce ti s-a propus mai sus este o solutie electronica, un BOOST CONVERTOR dc-dc (din curent continuu in curent continuu) http://en.wikipedia.org/wiki/Boost_converter.

Se alimenteaza cu curent continuu si furnizeaza curent continuu cu tensiune mai mare.

 

Hotaraste-te ce vrei sa faci sau sa procuri.

Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare catre @mircea calin daca pare ca il completez si referitor strict la intrebarea asta...

Si pentru a conecta transformatorul la curent alternativ?

...vin cu un exemplu practic de calcul, luand in calcul situatia in care 7,4V @2,4A ar fi fost curent alternativ principiul de constructie al trafului ar fi fost foarte simplu ( il explic cat de scurt pot in speranta ca ajut autorul temei in intelegerea sa ):-Avem un traf anume cu un miez de 5cm^2 ( sa zicem ), teoretic puterea care se poate obtine ar fi de 25W ( in realitate este doar o aproximare dar nu conteaza in cazul de fata ), deci te inscrii in cerinte, calculezi numarul de spire per volt cu 50/S, unde S este sectiunea miezului magnetic, deci 50/5=10, asadar 10 spire per volt, in primar avem cei 7,4V deci trebuiesc 7,4*10=74 spire; in secundar ceri 12v deci 12*10=120 spire; adaptezi grosimea conductorului pentru curentul dorit, si in primar ai 2,4A, admitand o densitate de 3A pe mm^2 de sectiune cupru ar fi 2,4/3=0,8mm^2, diametrul sarmei care corespunde sectiunii asteia este cam 1mm; in secundar nu poate fi acelasi curent deci sarma este diferita, in primar sunt 7,4*2,4=18W, in secundar ai astfel o putere de 18/1,25=14,4W, cei "1,25" tin cont de eventualele pierderi, si curentul 14,4/12=1,2A, sarma se calculeaza apoi la fel ca la primar, 1,2/3=0,4, diametrul pentru 0,4S este cam 0,7mm.
Link spre comentariu

Pe de alta parte, tensiunea 7,4V seamana cu 2 x 3,7V specifica acumulatoarelor cu litiu, iar capacitatea 2400mAh indica niste elemente asemanatoare cu cele folosite la laptopuri. Asadar ar fi curent continuu. Pana nu zice autorul ce sursa are si ce urmeaza sa alimenteze la 12V nu putem face decat presupuneri...

Link spre comentariu

@Ticu, nu m-ai inteles, nici vorba sa fi contrazis eu presupunerea ta cum ca tensiunea la care autorul temei a facut referire este continua, ba dimpotriva este o presupunere intemeiata cu care sunt de acord ( eu cel putin ), exemplul meu s-a referit la eventualitatea in care acei parametrii ar fi fost in ca pentru ca autorul temei sa inteleaga principiul care s-ar fi aplicat in acel caz, sper ca acum s-a inteles mai bine. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări