Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare montaj step-up la 5V 1-2A


ain

Postări Recomandate

Incerc sa construiesc un montaj prin care sa incarc prin USB o tableta folosind niste acumulatori Ni-hidrura (practic sa realizez un incarcator de urgenta).

Am doua variante:

a) sa alimentez montajul de la 6-8 acumulatori in serie folosind fie un stabilizator linear (gen LM2940), fie un circuit step-down; prima varianta o exclud pentru randamentul scazut, insa circuite stabilizatoare dedicate sunt destule la pret rezonabil (LM2575, MC34063A). Totusi, gasesc ca e incomod sa port dupa mine atatia acumulatori astfel incat as opta pentru solutia urmatoare:

b) sa utilizez un circuit step-up pornind de la tensiunea furnizata de 2-3 acumulatori.

 

Din nefericire integratele dedicate pentru asa ceva gasite de mine (MAX774CPA, LT1073CN8-5) sunt excesiv de scumpe, pe la 30-40-50 RON. Din acest motiv apelez la ajutorul vostru pentru una din variantele:

- cunoasteti vreun astfel de stabilizator step-up care sa fie alimentat in intervalul 2.5-4.5V si sa scoata la iesire 5V si barimi 1A la un pret decent?

- spre exemplu contolerul KA34063 este declarat ca putand fi folosit si ca step-up si are un pret foarte bun (http://www.digchip.com/datasheets/parts ... A34063.php); insa nu am gasit o schema care sa foloseasca acest controler. Cunoasteti vreuna?

- puteti sa-mi recomandati o schema, eventual cu componente discrete, care sa faca ceea ce doresc eu? Ma gandisem la o schema de genul joule thief (vezi mai jos) care ar putea fi adaptata sa mentina nu curentul constant prin consumator, ci tensiunea constanta. Problema care o vad eu e ca e foarte greu sa gasesc un tranzistor de curent asa mare care sa aiba Uce-sat foarte mic sa nu scada mult randamentul. Cunoasteti cumva vreo schema de "joule thief" care sa utilizeze un mos-fet canal n, pentru care curent mare si saturatie mica nu mai e o problema? Am un pumn de mosfeti dezlipiti de pe placi de baza care asteapta sa fie folositi :)

post-32927-139829615167_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ain

    6

  • Vlad Mihai

    3

  • svm86

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

mc34063+tranzistor extern, ar fi cea mai bună combinaţie.

http://elforum.info/download/file.php?id=7348&mode=view

 

 

adaptezi schema, mc34063, începe să funcţioneze de la 2.5v

 

mai este varianta ebay:

http://www.ebay.com/itm/Step-Up-DC-DC-Boost-Converter-3V-to-5V-1A-USB-Charger-Mini-Mobile-Power-Supply-/221210534437?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item33812ce225

Link spre comentariu

Multumesc la toti pentru raspunsuri. Din datele de catalog, mc34063 pare a incepe sa functioneze de la 3V, dar chiar si asa e foate bine daca voi alimenta de la trei acumulatori inseriati.

Mai am doar doua mici nelamuriri:

- in schema lui Vlad Mihai, dioda de iesire poate sa fie cu Vrrm=20V (ma gandisem la un 1N5820 pentru o iesire de 5V-1A)? Sau e riscant si sa folosesc o dioda cu Vrrm=40V (poate o semipunte recuperata dintr-o sursa ATX)?

- m-am uitat cu atentie in datasheet si este mentionata modul de calcul pentru rezistorul din pinul 1; eu banuiesc ca, deoarece alimentarea va fi intre 3 si 4.5V, ar cam trebui sa lipseasca aceasta rezistenta. Daca ma insel, va rog sa-mi indicati cum s-o aleg sau cum s-o calculez.

 

Varianta ebay nu e rezonabila pentru un diy-er.

Link spre comentariu

păi reproiectezi schema pentru nevoile tale, dacă nu te descurci te pot ajuta. da dioda e ok, iti trebuie sa fie de nimin 2x cat e tensiunea de iesire sa fie ok. deci cu vreo 10-15v la VRR ar fi ok.

Vezi aici un calculator:http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/.

ar merge mult mai bine o diodă recuperată de pe bara de 5v dintr-o sursă atx. regimul termin va fi mult mai bun decât la 1n5822 la 1-2A continuu.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

mc34063+tranzistor extern, ar fi cea mai bună combinaţie.http://elforum.info/download/file.php?id=7348&mode=viewadaptezi schema, mc34063, începe să funcţioneze de la 2.5vmai este varianta ebay:http://www.ebay.com/itm/Step-Up-DC-DC-Boost-Converter-3V-to-5V-1A-USB-Charger-Mini-Mobile-Power-Supply-/221210534437?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item33812ce225

Poti recomanda si un mosfet care sa functioneze la 2,5V?
Link spre comentariu

ei uite că asta mi-a scăpat, probabil am lăsat să se creadă că am recomandat tot mosfet, evident când am zis că se reproiectează schema după cerinţele proprii tranzistorul forţă se schimbă cu un bipolar(necesar doar 0.6v deschidere).

Link spre comentariu

Vlad Mihai,Multumesc mult pentru linkuri. Ma descurc de aici.pisica matache,Multumesc pentru interventiile la obiect. Cu mosfetul aparent am rezolvat. Am gasit de vanzare IRF7402PbF la pret decent care este deschis bine la 2V in grila la 25oC, dar sper sa pot folosi mosfeti recuperati de pe placa de baza. Am sa-i testez cu vreo 3V DS si vreo 2.5 in grila, iar daca trece barimi 3-4-5A ma declar multumit.Ce trebuie sa incerc acuma e cum se comporta acumulatorii la un curent de 2A (incepe sa fie clar ca incarcatorul va trebui sa debiteze doar 1A); pentru ca daca tensiunea scade de la 1.5V la 1 n-am facut nimic si va trebui sa fac step-down cu 5-6 bucati inseriate.LE: am cateva bucati de 4410 care dupa catalog ar corespunde.

irf7402pbf.pdf

GF4410.pdf

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca folosesti 3 acumulatori ni-mh,tensiunea disponibila va fi intre 3 si 3,6V.Daca folosesti mosfet,pe tranzistorul intern integratului,va cadea cca 1V,pe dioda din grila,cca 0,5V;raman 1,5-2V pentru deschiderea mosfetului.Poti testa totusi,poate obtii un randament multumitor,desi eu sunt rezervat.La tensiunea asta de alimentare,s-ar preta probabil o alta comanda a mosfetului,dar s-ar complica montajul.Poti testa si varianta cu bipolar,de la fig 9. http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 063A-D.PDF

Ti-as recomanda in locul celor trei ni-mh,un li-ion,de exemplu,18650;dupa ce am testat prima data un astfel de acumulator,la o lanterna,am renuntat definitiv la ni-mh.

Link spre comentariu

pisica matache,Inca o data iti multumesc pentru ajutor. Nu am nimic impotriva unei complicari a schemei daca costul va fi decent. Crezi comanda mosfetului printr-un driver totem pole ar fi o solutie? Din 3V alimentare aproape 2.5 ar ajunge si pe grila, sau ma insel? (Dioda din grila mosfetului va disparea, in aceasta situatie)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Hai sa lasam multumirile de-o parte;tot la totem pole m-am gandit si eu.Daca s-ar folosi un totem pole cu mosfeturi,s-ar aplica in grila 3V,din 3 V alimentare.Problema ar fi ca un totem pole cu mosfeturi,e inversor.Astfel tranzistorul intern din integrat,trebuie sa fie tot inversor.Emitorul la masa,o rezistenta din colector la plus;in colector,totem pole,cu doua mosfeturi complementare.Ar trebui doua mosfeturi complementare,logice,de curent mic. Ar merge si totem pole cu bipolare,cu dejavantajul caderii de tensiune CE,mai mare ca la mosfet.

Link spre comentariu

Mda, e chiar complicat asa. O sa incerc in spice o simulare in weekend sa vad ce iese.Mai am o sugestie: am recuperat de pe placile de retea vechii, cu mufa BNC, niste convertoare 5V to 9V izolate galvanic, cu dimensiuni decente (cam 3x2x1 cm), care permit la iesire vreo 100mA. Ma gandesc ca as putea ridica cu el tensiunea de comanda a tranzistorului CI (pinul 1). Restul conexiunilor CI raman la fel ca in schema, doar pinul 1 il alimentez la o tensiune mai ridicata. N-as rezolva asa comanda mosfetului? N-am verificat cum se comporta acest convertor alimentat la 2.5-3V, dar chiar daca la iesire scoate doar cam tot atat, fiind separat galvanic pot sa insumez cele doua tensiuni.

Cred ca in situatia asta, la 3V, se preteaza bipolar. Unul cu amplificare cat mai mare si saturatie mica, nu darlington.

Imi poti recomanda unul? Initial ma gandisem sa operez pe la 100kHz, frecventa la care un mosfet nu are probleme, insa cu bipolari va trebui sa merg mai jos.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări