Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Utilizari ale diodelor redresoare

Vizitator yAliny

Postări Recomandate

Vizitator yAliny

Bună, Nu sunt chiar incepator dar nici cunoscator nu sunt in domeniu, as avea niste intrebari.Ce utilizari mai au diodele redresoare inafara de redresare, protectie la inversarea polaritatii si protectie impotriva curentului invers ? Tot am cautat de cateva minute bune da nu mai prea gasesc mare lucru. Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

1

• Marian

1

• costinium6

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Salut.diodele au o sumedenie de aplicatii, incepand cu asa zisa dioda antiprost folosita mai ales la auto unde se poate alimenta din gresala inversat,la ridicarea tensiunii alternative in tandem cu condensatori, dioda tampon cred ca are cea mai larga utilizare, dioda cu cadere mica de tensiune utilizata la aparate care se alimenteaza cu 1.5-3V, dioda rapida care poate rectifica tensiuni cu fregvente ridicate pana la diode zener care se deschid in ambele sensuri la anumite tensiuni prestabilite.siliciu, germaniu si alte elemente au proprietatea de a permite vehicularea electronilor intr-un singur sens, semiconductori.chiar asa, la ce se mai folosesc diode?

Link spre comentariu
Vizitator yAliny

Tu ai atins putin toate tipurile de diode :d eu ma refeream strict la redresoare ex: 1n4007, 1n4148, uf4007 de genu asta.Ar mai fi si varicap care isi modifica capacitatea in functie de tensiune, tunelu, unde pe o portiune mica ai "rezistenta negativa". buna asta :rade: dioda antiprost :aplauze

Link spre comentariu

Mai sunt utilizari. Dintre cele uzuale imi vin in minte:- limitator de tensiune alternativa (doua antiparalel)- stabilizator de tensiune in sens direct. Uneori se pun mai multe inseriate intr-o capsula (DC1, DC2, DC3, DC4 de la IPRS)- antiparalel cu un LED alimentat cu curent alternativ (prin condensator)- compensator de temperatura. O dioda cu siliciu in sens direct in serie cu un Zener de 9 V, in circuitul de polarizare al tranzistoarelor, etc.- senzor de temperatura (invers logaritmic)- senzor de radiatii penetrante (polarizate invers)

Link spre comentariu

^Verifica atent graficele ( nu tabelele ) din pdf-urile diodelor banale pe siliciu ( 1N4148 ) spre exemplu, pentru variatii ale parametrilor V, I, in functie de diferiti factori, spre exemplu cum afecteaza variatiile de temperatura pe capsula, parametrii tensiune sau curent ( cand spun tensiune ma refer la caderea directa pe dioda ), ai sa intelegi mai bine la ce se refera colegul. O alta utilizare destul de des intalnita a diodelor redresoare pe care nu am observat-o mentionata este aceea de simpla referinta, se foloseste caderea de tensiune in conductie directa de aproximativ 0,6V pentru a oferi o tensiune de referinta unui alt punct din circuit, un exemplu este generatorul de curent constant cu 2 diode si un bipolar, sau asa cum se poate gasi in schemele de amplificator audio ceva mai vechi, caderea de tensiune in conductie directa de pe diode folosita pentru stabilirea curentului de mers in gol la etajul final ( acel bias ). Mai sunt multe alte exemple, limita este impusa cred mai degraba de imaginatie, ma indoiesc ca o tema care trateaza subiectul cel mult superficial, poate cuprinde in totalitate domeniul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări