Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aprinzator centrala.

davidut5

Postări Recomandate

La o centrla Protherm lynx 24, nu mai merge aprinzatorul, am desfacut placuta cu problema si am gasit o rezistenta arsa si am masurat jumatate din ea si mi-a dat cam 5k, si am presupus ca este de 10k, acum este si o dioda GL 00 si deasupra la zerouri sunt caciulite. Am maasurat-o si nu conduce.

Stiti cumva ce fel de dioda este, sau cu ce o pot inlocui?

Multumesc.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• davidut5

6

• doru3160

3

• obywan

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Dioda daca e dioda(si nu altceva) trebuie sa conduca(intr-un sens) daca ai masurat cu instrumentul pe domeniul dedicat,altfel e posibil sa nu ai la bornele lui tensiunea necesara deschiderii si atunci nu va indica nimic,chiar daca dioda e buna...si daca spui ca merge,atunci (probabil) e buna,ca altfel montau acolo o sarma sau intrerupeau circuitul dupa caz,si nu se complicau s-o mai planteze...n-ar fi rau sa faci ceva probe intrerupand gazul in mers,si sa vezi cum raspunde agregatul(trebuie sa dea scanteie si dupa un timp sa intre pe avarie),sa nu te trezesti cu surprize.Cu gazul nu e de joaca.

Link spre comentariu

A montat-o un baiat pe centrala, si a ars din nou rezistenta, cu toate ca eu cand am probat-o la 220v mergea foarte bine. Deci cred ca e ceva pe placa de baza a centralei.

Link spre comentariu

Era firesc sa se intample asa,si curios daca chiar mergea cum spuneai...de regula o rezistenta nu se arde in felul ala daca nu are un motiv serios,deci trebuie eliminata cauza,tu ai eliminat doar efectul.

Link spre comentariu

Ma tot gandesc, ce ar putea sa arda rezistenta? Placuta se alimenteaza cu 220v alternativ. Si eu m-am mirat, cand am vazut ca nici una dintre diode nu e arsa. Nu am vazut placa de baza, dar din ce mi-a spus baiatul, ar avea un releu inainte, ce comanda aprinzatorul.

Link spre comentariu

Sunt mai multe aspecte...esti sigur ca ai masurat corect diodele?si daca da,atunci vezi ce alimenteaza acea placa,si incearca sa vezi unde e consumul exagerat.Un alt aspect e sa nu fi gresit cumva valoarea rezistentei,trebuie sa te asiguri ca are aceeasi valoare cu cea arsa initial.In mod sigur nu dispui de schema,si atunci cu rabdare trebuie s-o iei pe circuit,sa identifici potentialii consumatori si sa verifici care ramura consuma mai mult decat trebuie.

Link spre comentariu

Dupa ce am pus rezistenta, am alimentat cu 220v si dadea 3-4 scantei pe secunda, nu am lasat sa mearga mult. Dar mi-a zis baiatul ca dupa ce a montat-o pe centrala nu a dat scanteie de loc. Diodele sunt bune, cea mica este 1n4xxx e buna, si cea mare mentionata mai sus GL 00, daca nu era buna nu dadea scanteie, pentru ca e inseriata pe o iesire spre primarul transformatorului. A ramas ca se duce cu placa de baza la un centru depanare, daca o repara il intreb ce a avut si postez.

Link spre comentariu

Trebuie verificat bine si transformatorul sistemului de aprindere, e posibil ca el sa strapunga intern si sa provoace astfel restul problemelor. Am intalnit asa ceva la un coleg.Se incearca prin montarea la bornele de aprindere (secundar) ale transformatorului a doua fire apropiate la circa 1 cm pe post de bujie si prin descarcarea unui condensator de 1uF/400V incarcat cu 300V pe bobina primara.Scanteile obtinute trebuie sa fie puternice, in caz ca nu se obtin scantei sau sunt slabe (abia vizibile) sunt descarcari sau scurtcircuite interne in transformator. Incarcarea condensatorului se poate face cu un aparat foto de unica folosinta tensiunea fiind disponibila la bornele condensatorului de flash. Mai simplu se poate incarca condensatorul prin redresarea tensiunii de retea cu o punte cu 4x1N4007, dar trebuie atentie sa nu va electrocutati sau sa faceti scurtcircuit din neatentie .Alta cauza poate fi chiar strapungerea temporara a condensatorului de 1uF/400V(sau valori apropiate) care se descarca in primarul transformatorului de scanteie.E bine sa-l inlocuiti preventiv cu unul identic ca parametri.

Link spre comentariu

Daca era transformatorul eu cred ca nu mai dadea scanteie deloc. Oricum a rezolvat, nu stiu de ce dar cu o iesire a transformatorului nemontata merge bine. Din transformator ies 2 conexiuni, una se pune la masa pe centrala si una este electrodul, Daca le conecteaza pe amndoua nu mai da scanteie. Acum nu e pus decat electrodul. Cine stie de ce face asa.

Link spre comentariu

Daca era transformatorul eu cred ca nu mai dadea scanteie deloc. Oricum a rezolvat, nu stiu de ce dar cu o iesire a transformatorului nemontata merge bine. Din transformator ies 2 conexiuni, una se pune la masa pe centrala si una este electrodul, Daca le conecteaza pe amndoua nu mai da scanteie. Acum nu e pus decat electrodul. Cine stie de ce face asa.

Acel transformator nu se alimenteaza la 220V ci primeste niste impulsuri din placa electronica pe care le amplifica. Faptul ca se arde rezistenta poate fi din vina sarcinii, adica a transformatorului. Pune o poza cu ansambul capsulat sa vad cum arata si de asemenea si cu transformatorul poate gasim ceva asemanator pe la alte placi de centrale.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări