moro Postat Octombrie 25, 2004 Partajează Postat Octombrie 25, 2004 Hmm mam tot uitat pe aici pe forum si am vaz kestii de kestii cu condensatoare si alea alea hmm nush cit de mult va ajuta : Uov = Tensiunea aplicata sarcinii Rs ( Difu ) Iov = Curentul aplicat sarcinii Rs ( Difu ) Po = Puterea Debitata de amplificator pe sarcina Rs ( Difu ) Rs = Rezistenta De Sarcina a amplificatorului Acuma cunoscand Rs si Po aflam tensiunea Uov si Iov necesare Uov = radical din Po *2Rs Iov = radical din Po/2Rs Hai Sa Luam un exemplu o schema sa zicem asta a mea http://www.castana.as.ro/300w.gif deci ala asa ca fapt divers scoate Po = 300W si Rs =8 Ohmi Deci Uov = radical din 300*2*8 = radical din 4800 = 69.29V ( 70 V rotunjit ) si Iov = radical din 300/2*8 = radical din 18.75 = 4.33A ( 4.5A rotunjit ) Acuma tzinand cont de etajul prefinal (cel care comanda tranzistoarele finale) manca si ele acolo vreo 0.5A si curentul total absorbit de amplificator va fi I=Iov+0.5A In cazul nostru I=4.5 +0.5=5A Si pentru Nedistorsionarea semnalului datorita limitarii prin tranzistoarele finale se mai adauga vreo 2 ..3 Voltzi in plus la tensiunea de alimentare Uov si inca 2..5V pentru a compensa caderile de tensiune pe conductoarele de alimentare deci tensiunea debitata de sursa U este U=70+2+3=75V Concluzile!! Sursa Tre sa debiteze +/- 75V /5A Acuma Sa Trecem la transformator tensiunea alternativa [uca] necesara asigurarii unei tensiuni continue de 75v este 75/1.41 =53Vca puterea necesara in C.C este Uov*Iov =5*75 =375W deci transformatorul in varianta mono tre sa asigure minim 375W deci 375/53Vca = 7.07A deci datele transformatorului sunt 2x53V/375 W Acuma Practica a demonstrat ca in interiorul incintei amplificatorului tre sa fie o temperatura cit mai apropiata de cea a mediului ambiant deoarece la o temperatura mai mare semiconductoarele (diode ,tranzistoare) isi schimba parametrii de functionare si implicit cea a amplificatorului in sine Asa ca nu e acelasi lucru cind temp in el este 30 grade Celsius si cind aceasta este 40-50 de aceea eu recomand o dimensionare a transformatorului cu inca minim 50W in plus fatza de puterea mancata de amplificator ,asta deoarece a reduce temperatura dezvoltata de transformator La Un Curent de 7A recomand o sectiune a conductorelor de alimentare de minim 3mm si in cel mai rau caz 2.5mm Acuma sa trecem la calculul filtrelor capacitive In practica cam 3000micro/1A is suficientzi deci la un curent de 5A avem nevoie de 15mf (15 000 micro ) acuma recomandabil sa se mai adauge inca 2000...5000 micro in plus la capacitatea de mai sus Deci => C=20mf ... 25mf eu personal recomand un surplus de 10mf 10mf =10 000 micro pt cei care nu prea le au In figura B se observa lipsa filtrarii cea ce determina aparitzia acelui brum de 50hz in figura C se vede efectul condensatoarelor (linia rosie) acea este tensiunea debitata de condensatore in timp ce alternantele pozitive/negative coboara spre zero rolul condensatoarelor este acela de a asigura o tensiune de alimentare cit mai liniara cu cat e mai aproape de o linie dreaota cu atat este mai bine Am intalnit genu de oameni care faceau surse cu puterea dubla a unui amplificator ca cica T1 lucra cu T2 in acelasi timp deci ala or fo prost ori nush ce .. in fine in figura A am vrut sa demonstrez pt cine nu prea stie cum funcitioneaza in principiu un amplificator acolo se observa ca in timpul 1 [tp1] t1 conduce deorece are semnal audio pozitiv iar t2 nu conduce deoare ce semnalul este alternativ si in timpul1 se observa ca T2 nu conduce si in timpul2 se intampla invers T2 conduce la semnal negativ si T1 nu conduce deci sper ca am lamurito si pe asta deci in final vreau sa amintesc ca eu dupa asa ceva ma ghidez cind proiectez sursele de alimentare si personal consider ca in electronica fara matematica nu prea poti face mai nimika eu valorile acelea de 300w sunt specifice schemei de pe site dar in formule puteti inlocuii cu parametrii solicitati de voi sper ca am lamurito Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum