Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea filamentelor în CA-50hz(etaje preamplificare)


Vizitator

Postări Recomandate

Scurgerile de curent filament-catod pot fi evitate aşa cum se vede în img.2 de mai jos.(filamentul poate fi considerat un catod incandescent şi uneori catodul poate deveni anod în raport cu filamentul aşa cum reiese din prima img.)Acest leakage în termeni populari însemnând brum/hum.În general tuburile ruseşti au leakage(izolaţia mai proastă filament-catod).Potenţialul la care se află filamentul în raport cu catodul devine important(funcţie de aplicaţie).

post-18717-139829614886_thumb.jpg

post-18717-139829614895_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • PL500

    4

  • THOMAS

    3

  • felixx

    2

  • adrian_pic

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Să vedem şi defazorul cu sarcină distribuită...(filamentul tuburilor finale EL84 urcate la +30V-potenţial).Un amplificator bun(cu tuburi) nu are pic de brum când urechea "stă lipită de difuzor" şi ne aflăm în miez de noapte(dacă se respectă toate "condiţiile").

post-18717-139829614928_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un amplificator bun(cu tuburi) nu are pic de brum când urechea "stă lipită de difuzor" şi ne aflăm în miez de noapte(dacă se respectă toate "condiţiile").

Una din ele este ca difuzorul sa aiba o valoare de 88db in spl?Constructiv este mai greu de facut,mai ales cu tuburi rusesti.
Link spre comentariu
felixx tu aduci in discutie zgomotul de fond (HISS), iar valderama a prezentat eliminarea brumului (HUM). Stiu ca tu cauti solutia pentru a nu avea zgomot de fond in boxe cu difuzoare cu SPL de peste 100dB si amplificatorul sa fie pe lampi, dar poate va apare si o reteta pentru eliminare HISS. Buba este ca difurile cu SPL peste 100dB costa mult si nu-s la indemana oricui deci sunt putini care pot testa solutii pentru eliminarea zgomotului de fond (HISS). Acum e CLARA solutia cu ridicarea potentialului filamentului.
Link spre comentariu

Nu vorbesc neaparat de Hiss...

Zgomotul de AC (cu urechea lipita de dif)....depinde in mare masura de spl,de incinte.Asta era ideea.Daca ai 88-90db spl la 60Hz este pierdere de timp.....ambele variante "functioneaza".

Dar...daca luam in considerare AC,neaducand in discutie "sarcina distribuita" obligatoriu exista un compromis la realizarea concreta:

-rasucirea firelor

-folosirea unui pot. pentru hum (atentie la traseul de masa)

-montarea firelor "fizic" in cutie (depinde mult de celelalte componente).

-micsorarea valorii AC de filament (5,6V-5,8Vc.a.)....cu monitorizarea calitatii sunetului.

Procentul de distorsiuni poate fi in unele cazuri (depinde CONCRET cu ce tuburi lucrezi-rusestile stau foarte prost) mai mic si armonicele deasemenea decat daca ar fi legate la 6,2Vc.a.

Probabil un 4-5mV c.a. hum pe iesire poate fi obtinut (daca te multumeste,e perfect) dar o valoare de 0,09 (hum si hiss),utilizand un filtru CRC si stabilizator dedicat nu poate fi obtinuta cu a.c.

Bine,sunt plusuri si minusuri.

De ex. cand tensiunea scade sub 230V c.a. atunci si tensiunea pe filament scade considerabil.Dar daca creste?Cat va fi pe filament?Acest lucru nu se intampla la un c.c. bine "regulat".In plus ai avantajul sa-l pui si in stand-by,pentru cei care doresc...

Tuburile sunt diferite.Sunt diferente mari de temperatura.Comportament diferit.

Diferentele in sunet sunt sau nu sunt si numai cei care au lucrat ambele variante pot avea propriile lor concluzii.....................subiective.

Chestia cu c.c.-ul distruge filamentul in timp....(unii asa cred)....nu o consider valabila.

Link spre comentariu

Probabil un 4-5mV c.a. hum pe iesire poate fi obtinut (daca te multumeste,e perfect) dar o valoare de 0,09 (hum si hiss) nu poate fi obtinuta cu a.c.

felixx la bornele unui amplificator tot timpul va exista o tensiune mica in c.a. Tu din estimarile tale cam sub ce valoare zici ca ar trebui sa fie aceasta valoare ca pe niste boxe cu spl de 100dB totul sa fie multumitor? Cum am zis, nu toti ne putem permite sa cumparam difuzoare cu SPL mare doar pentru a experimenta ceva, dar asa daca tu fixezi o valoare si cum aici este forum, poate se va gasi cineva care intr-o zi iti va arata un amplificator care sa aiba tensiunea c.a la borne sub valoarea stabilita de tine. Un mare impediment pe care il avem toti este "sinusul" de 230V pe care AR TREBUI sa il avem toti curat si frumos la priza si nu-l avem NICIUNUL! (nu cred sa avem useri pe aici care sa aiba power conditioner). Dar uite, poate misa (sau altii) mai prinde niste acumulatori si poate alimenteaza un amplificator cu anodica in CC si filament in CA si ofera niste cifre comparativ cu alte cazuri. Daca pui tu niste date poate se gasesc useri ca sa mearga mai departe.

Cei mai multi putem pune date comparative doar plecand de la "sinusul" pe care il avem la priza, folosind mai multe metode de reducerea a brumulu pentru a se vedea care este cea mai eficace pentru un anume amplificator.

Link spre comentariu

Un amplificator care are brum cu urechea fi si lipita pe difuzor,fie el si de 100db,nu e super bine construit.Punct. Si cateodata este imposibil ,depinde mult de cum abordam constructia si ce componente folosim.

Valderama a aratat cum se pot alimenta in ac,si bien a facut.

Dar brumul care apare,(ala micut asa) in general e din traseul de masa gresit.Si din cate am observat erorile se practica la scare mare atat la noi cat si in afara. Sunt puncte unde o deviatie de 1mm provoaca brum..haha.Cel mai bien e sa vizualizezi prima oara traseele generale de masa si abia apoi sa te apuci sa pozitionezi piesele pe tabla de joc.Exista ac la bornele difuzorului,dar ceeea ce conteaza este nivelul lui.

Link spre comentariu

Zgomotul de retea depinde foarte mult si de sensibilitatea de intrare a amplificatorului, corect cablat si cu intrarea in scurt ar trebui sa se auda doar zgomotul alb,de fapt cel mai greu este sa faci un corector RIIA fara brum. Pt 1v semnal de intrare cit au majoritatea etajelor finale nici nu ar trebui pusa aceasta problema, iar solutia data de Valderama este foarte buna in toate cazurile, am fost nevoit sa fac asa ceva pt un set de 6N8S, afurisite tuburi...

Link spre comentariu

Cel mai "afurisit" tub rusesc întâlnit de mine a fost 6Ф1П(filament ac-clasic torsadat decuplat la masă) din zeci de exemplare am putut tria câteva în schimb ECF80(Mullard,Philips,Brimar...)toate exemplarele din colecţie nu au această problemă(filament ac-clasic torsadat decuplat la masă).Unele exemplare 6Ф1П au leakage incredibil.

Link spre comentariu

Cu ECC82 şi 83, în mai multe variante constructive, am construit preampliful meu, alimentînd filamentele în c.a., dar legate 4-5 la secundar, 9 la masă, exact cazul din prima poză. Brum absolut neglijabil, mai de grabă indus de trafo.

Link spre comentariu

-micsorarea valorii AC de filament (5,6V-5,8Vc.a.)....cu monitorizarea calitatii sunetului..

Uite iau media 5,7Vca care înseamnă circa 10% mai puţin decât tensiunea nominală(6,3Vca) ,şi întreb:ai idee cât scade temperatura/emisia catodului(aproximativ ,mult ,puţin ,de loc,etc) ai idee ce se întâmplă cu norul electronic(va fi mai dens,mai puţin dens ,la fel ,etc) ,sarcina spaţială cum va fi ?... În opinia mea "recomandarea" de sub-voltare a filamentului cu 10%(5,7Vca în loc de 6,3Vca) nu trebuie urmată(chiar dacă tubul în cauză lucrează la un curent anodic mic).
Link spre comentariu

"In amplificatoarele de audiofrecventa de inalta calitate (de banda larga),curba caracteristicii de frecventa prezinta o ascensiune in domeniul frecventelor joase (50Hz).

Din aceasta cauza,amplificatoarele sunt foarte sensibile la campurile parazite ale retelei si uneori numai conductorii de alimentare ai FILAMENTULUI,sau alti conductori parcursi de curenti alternativi,induc tensiuni suparatoare.Aceste tensiuni se pot compensa injectand etajului final al amplificatorului o tensiune inversa ca faza si egala ca marime cu cea parazitara.

Reglarea fazelor se face cu ajutorul semireglabilului R6 de la 0 la 90*,iar amplitudinea dorita se regleaza din semireglabilul R4.

Tensiunea de compensare de 4V~...6.3V~ se ia de la un bobinaj separat de pe transformatorul de alimentare.Acest bobinaj poate fi executat cu sarma subtire (0.1mm...0.2mm) deoarece compensatorul nu consuma practic curent.

Reglajul compensatiei se face in absenta semnalului si se controleaza la iesire cu un voltmetru electronic sau cu ajutorul unor casti sensibile"

************************************************************************

Articol luat din revista

Pesonal l-am realizat de ff multe ori cu rezultate exceptionale.Montajul poate fi construit pe o mica placuta de ci. ca un modul ce poate fi usor inserat in orice amplificator.

Pentru varianta etajelor finale PP,semnalul se va injecta pe prima grila a triodei dinaintea defazorului,adica intrarea in etajul de putere.

*************************************************************************

In ceea ce priveste tensiunea pe filament,este CLAR; tub sub alimentat (tempertura scazuta a catodului) si prezenta tensiunii anodice,deci curent anodic prin tub rezulta SCURTAREA duratei de viata a tubului,cu cat tubul este mai "rece" si se va aplica tensiunea anodica cu atat catodul se va distruge mai repede.

Link spre comentariu

Multumim de schema, e bine de retinut. Majoritatea avem probleme cu brumul...R2 ce valoare are, 470 ohmi sau Kohmi?

***********************************************************************470K (Kohmi),sau valoarea ce o impune tubul final din schema ce o veti realiza dv. In desen este doar un exemplu pentru un SE cu EL84.************************************************************************Dl Dorin (dvb) stii ce nu aveau aia din '57?...,calculatoare,ca daca aveau ar fi fost mai inteligenti decat noi,sau cel putin la fel de "inteligenti" ca noi,asa-i???
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări