ddd3d Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Buna seara! aseara ma jucam cu bacteria de la un laptop al unui client caruia nu ia mai trebuit si mi-a dat-o mie, am desfacuto de curiozitate scos din ia 2 fire pe care le-am legat la bornele +/- si atunci mi-a venit o idee ce sanse as avea sa functioneze treaba asta? > > un modem HG520b alimentat de la bacteria de laptop (AS07B31 de 11,1V la ~4000 mAh provenita de la un acer aspire 5315) pe care am de gand sa o incarc de la un mini panou solar de 5,5V la 90 mAh intrebare : > cum alimentez bacteria pe cele 2 fire si sa anulez partea electronica sau sa o alimntez prin pini dein mufa? atasez cateva poze: apreciez orice mic ajutor Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 In primul rand, nu poti incarca bateria la panoul fotovoltaic de 5,5V. Ar trebui sa incarci fiecare element in parte, si asta ar dura inacceptabil de mult.In al doilea rand, acumulatorii cu Litiu, se incarca cu ajutorul electronicii integrate, care e conceputa pentru 11,1V. Daca nu-i incarci dupa specificatiile producatorului (max. 4,2V la incarcare completa) se vor distruge rapid, sau in cel mai bun caz, nu vei obtine autonomia dorita, nefiind incarcati complet. Cu jucaria aia de panou solar nu faci mare lucru, poti incarca cel mult o baterie de celular, cel de laptop are nevoie de mult mai mult curent. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Mai exact, ar trebui intai sa ridici tensiunea de vreo 3 ori, (cu un boost coverter) ca sa ajungi cel putin la 16,5V. Energia se conserva, asa ca scade de 3 ori curentul disponibil, adica ajunge la aprox. 30 mA.Partea buna e ca poti pastra bateria intacta, cu toate protectiile la incarcare din cutia ei.Ca sa livreze 4000 mAh, iti trebuie cel putin 4000/30=133 ore=13 zile cu soare plin.Am considerat 100% randamentele convertorului si al incarcarii. In realitate pot fi 80%. Link spre comentariu
ddd3d Postat Aprilie 9, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2013 Am inteles..sdar ce baterie as putea folosi pentru a putea folosi modemul(internetul) chiar si atunci cand este cate o pana de current?eu m-am mai gandit si la o baterie de 12 V pe care sa o incarc de la adaptorul de reatea al modemului (12V si current de 1Ah)ceva asemanator cu principiul UPS-ului.... Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 9, 2013 Partajează Postat Aprilie 9, 2013 Pai, poti folosi si bateria de laptop in acest scop, doar sa-i asiguri incarcarea corecta.Modemul, banuiesc ca are un stabilizator de tensiune intern de 5-9V (de obicei asa au mai toate) deci s-ar putea alimenta si cu tensiune mai scazuta decat 12V. In principiu, trebuie sa asiguri incarcarea bateriei de laptop printr-o rezistenta de limitare sau un bec de 6V/5W de exemplu, si intre plusul bateriei de laptop si plusul modemului intercalezi o dioda cu anodul pe plusul bateriei.In felul asta, atata vreme cat tensiunea alimentatorului de retea depaseste tensiunea bateriei de back-up, din baterie nu trece curent spre modem.La caderea retelei, singura sursa ramasa, e bateria, care va alimenta in continuare modemul, dioda fiind in conductie directa.O sa-ti fac o mica schema explicativa.Bateria e prevazuta cu circuit de protectie la supraincarcare, se va decupla singura la atingerea tensiunii maxime. Becul limitator de curent va indica prin aprinderea slaba, faptul ca bateria se incarca.E preferabil un bec pentru ca rezistenta lui interna nu e constanta depinzand de temperatura filamentului, cand e rece, e mai mica. In felul asta se stabilizeaza oarecum curentul de incarcare.Mentionez ca trebuie neaparat sa pastrezi electronica bateriei de laptop fiindca ea gestioneaza incarcarea corecta a acumulatorilor. Link spre comentariu
ddd3d Postat Aprilie 9, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2013 Pai, poti folosi si bateria de laptop in acest scop, doar sa-i asiguri incarcarea corecta.Modemul, banuiesc ca are un stabilizator de tensiune intern de 5-9V (de obicei asa au mai toate) deci s-ar putea alimenta si cu tensiune mai scazuta decat 12V. In principiu, trebuie sa asiguri incarcarea bateriei de laptop printr-o rezistenta de limitare sau un bec de 6V/5W de exemplu, si intre plusul bateriei de laptop si plusul modemului intercalezi o dioda cu anodul pe plusul bateriei.In felul asta, atata vreme cat tensiunea alimentatorului de retea depaseste tensiunea bateriei de back-up, din baterie nu trece curent spre modem.La caderea retelei, singura sursa ramasa, e bateria, care va alimenta in continuare modemul, dioda fiind in conductie directa.O sa-ti fac o mica schema explicativa.Bateria e prevazuta cu circuit de protectie la supraincarcare, se va decupla singura la atingerea tensiunii maxime. Becul limitator de curent va indica prin aprinderea slaba, faptul ca bateria se incarca.E preferabil un bec pentru ca rezistenta lui interna nu e constanta depinzand de temperatura filamentului, cand e rece, e mai mica. In felul asta se stabilizeaza oarecum curentul de incarcare.Mentionez ca trebuie neaparat sa pastrezi electronica bateriei de laptop fiindca ea gestioneaza incarcarea corecta a acumulatorilor.Va multumesc pentru ajutor!si inca o intrebare daca nu cer prea mult : pe ce pini incarc bacteria? din numaratoarea mea reiese ca sunt 7 a si inca o nelamurire este vreo problema daca bacteria este de 4000mAh iar in modem intra doar 1 Ah (de la adaptor)? Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 9, 2013 Partajează Postat Aprilie 9, 2013 Nu are nimic daca se incarca mai incet, pana la urma e o baterie de rezerva.Pinii de obicei sunt pe margini si sunt cate doi-trei in paralel la bornele plus si minus.Masoara cu un voltmetru si vezi care sunt. Link spre comentariu
ddd3d Postat Aprilie 9, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2013 referitor la schema pe care ati realizat-o pentru mine.. am gasit printr-un sertar ceva asemanator provine de la un mini compresor auto o chinezarie ce credeti este buna pentru proiectul meu Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 10, 2013 Partajează Postat Aprilie 10, 2013 Ar trebui sa mentionezi ce curent da adaptorul care incarca acumulatorul compresorului.S-ar putea sa fie insuficient pentru alimentarea modemului si a bateriei de rezerva (back-up) Link spre comentariu
ddd3d Postat Aprilie 10, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2013 din pacate nu il mai am si nu am nici bateria :((dar pot folosi pe cel de la modem... Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Aprilie 13, 2013 Partajează Postat Aprilie 13, 2013 Daca ai o sursa reglabila, vezi sub ce tensiune nu-ti mai merge modemul. E posibil sa nu-ti mearga sub 10.5V si ar fi perfect, valoarea asta se apropie de tensiunea nominala a 3 LiIon inseriati: cand se opreste modemul stii ca trebuie sa-i pui la incarcat. Mai intai testeaza accu, vezi ce capacitate au in prezent (capacitatea doar scade, functie de temperatura stocare, numar de cicluri incarcare/descarcare, curent absorbit de consumator samd) si daca merita sa faci montajul. Ce stabilizare are modemul? Dar cand cade curentul nu moare si switch-ul la care esti conectat? Apropo de panouri solare http://postimg.org/gallery/2tzi0you/245cd9b0/ Scade tensiunea, scade si curentul, adica la 12-13V obtin cativa mA din ~800 cat dau 2 panouri puse in paralel. Test cu 2 becuri de 150W, am scos 180mA si peste. Ca sa maresti numarul de cicluri, incarci pachetul la 4.1-4.15V/element, curentul poate fi intre 1/2-1/4C; laptopurile baga cam 1A pe incarcare, curent care scade odata cu depasirea pragurilor setate in controller. Elementii se incarca balansat, e una din functiile CI care-l ai pe placuta aia. Fiind uzati identic (asta a facut controllerul, i-a incarcat omogen), ii poti incarca cu un charger de 12.6V/1A compact http://www.alibaba.com/product-gs/63627 ... 6V_1A.html Am ceva de genul asta si incarc niste accu de laptop la o lanterna. http://batteryuniversity.com/ Merita sa citesti tot site-ul. LE La cat de des cade curentul, incarca-i la 4.2V, oricum in cativa ani mor singurei, orice le-ai face. Link spre comentariu
ddd3d Postat Aprilie 16, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2013 Buna seara am incercat cu o dioda BY399 si cu un bec de 6W exact ca in schema si nu merge :cry: nu se aprinde modemul ..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum