Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare despre tubul 6n9s...

battobataaree

Postări Recomandate

buna ziua,am realizat un amplificator stereo cu ecc83 si el84..am tot testat diverse ecc-uri ca sa gasesc sunetul potrivit si am realizat ca inafara de mullard si telefunken ,care sunt foarte rare,in rest nu prea sunt balansate ca si frecvente,adica jj tesla nu prea au bass cum imi doresc, rft-urile au bassul profund,dar nu au inalte si tot asa ..din cate am citit pe net ecc-urile nu sunt prea ideale pentru hifi,ci mai mult pe amplificatoare de chitara,tocmai pt ca redau bine doar anumite frecvente..intrebarea mea este daca pun 6n9s inloc de ecc83 voi reusi o performanta mai buna? si daca sunt compatibile,adica daca intr-o schema cu ecc83 pe prefinal si el84 pe final ,pot adapta direct 6n9s fara a modifica valori ale componentelor ,sau tensiuni ci doar conexiunile? mentionez ca schema folosita este cea de la radio traviata...va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• battobataaree

8

• adrian_pic

4

• zal

2

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

buna ziua,am realizat un amplificator stereo cu ecc83 si el84..am tot testat diverse ecc-uri ca sa gasesc sunetul potrivit si am realizat ca inafara de mullard si telefunken ,care sunt foarte rare,in rest nu prea sunt balansate ca si frecvente,adica jj tesla nu prea au bass cum imi doresc, rft-urile au bassul profund,dar nu au inalte si tot asa ..din cate am citit pe net ecc-urile nu sunt prea ideale pentru hifi,ci mai mult pe amplificatoare de chitara,tocmai pt ca redau bine doar anumite frecvente..intrebarea mea este daca pun 6n9s inloc de ecc83 voi reusi o performanta mai buna? si daca sunt compatibile,adica daca intr-o schema cu ecc83 pe prefinal si el84 pe final ,pot adapta direct 6n9s fara a modifica valori ale componentelor ,sau tensiuni ci doar conexiunile? mentionez ca schema folosita este cea de la radio traviata...va multumesc!

Cind se vorbeste de "balansul " celor doua triode din tub trebuie sa ne gindim la egalitatea caracteristicior celor doua triode din balon,mai simplu sa fie cit mai egale in functionare,expresia nu are nici o treaba cu timbrul tubuluiTuburile folosite sunt noi??ECC83 sau 12AX7(codul american) sunt tuburi folosite in audio ,in milioane de amplificatoare ,este o dubla trioda cu amplificare mare (100) dupa mine conceputa pt utilizari in AF,deci e "audiofila"Din experienta proprie pot spune ca fiecare tub are "timbrul sau" daca ne place sau nu tine de gustul fiecaruia.ECC83 se poate inlocui fara probleme cu 6H9C sau 6SL7(codul american) ,6H9C se poate spune ca este bunica lui ECC83,tubul 6H9C are doua mari probleme,1 unele exemplare au humm, 2 sunt cam microfonice.Daca schema e 1/1 cu cea de Traviata ,e bine sa eliminati condensatorii dintre G1 si A finala si cel pus in primarul trafului de iesire,acesti conzi inchid inaltele,se poate modifica si rezistenta de reactie (39k),conteaza foarte mult ce transformatoare de iesire folositisucces
Link spre comentariu

buna ziua,am realizat un amplificator stereo cu ecc83 si el84..,in rest nu prea sunt balansate ca si frecvente,adica jj tesla nu prea au bass cum imi doresc, rft-urile au bassul profund,dar nu au inalte si tot asa ...pot adapta direct 6n9s ...

Foarte interesant ce spuneţi , schimbarea ecc-jj cu ecc-rft are ca rezultat o modificare profundă a tonalităţi înţeleg ,poate vă satisface ca tonalitate 6n9s .Nu ştiam că din aceste tuburi ecc(producători diferiţi) se poate "ajusta" basul profund sau înaltele ,o să fiu mai atent în viitor(la aceste "filtre active jj sau rft de tip ecc").
Link spre comentariu

in sfarsit ma crede cineva...l-am cam suparat pe misa cu ceva..nu stiu cu ce,in fine..eu chiar am sesizat diferente intre ele,ba chiar mai mult de atat coincid diferentele si cu descrierile lampilor de pe mai multe situri de vanzare gen amazon etc...chiar va rog sa incercati chestia asta,adica sa folositi tuburi diferite daca aveti amplificator stereo si sa puneti un semnal mono la intrare ca sa fie egal pe ambele canale si sa balansati canalele ca sa observati diferenta . la mine lampa rft are bass cat trebuie,dar nu are inaltele celei jj tesla ,iar cea jj tesla e invers pentru ca AU "JONCTIUNI" DIFERITE CA SI CONSTRUCTIE ,aia rft are anozii si grilele mult mai mici decat cealalta...pentru VIOBIO,schema folosita este de la radio traviata,acel condensator de 4,7 pf intre anod si g1 de pe final nu l-am prevazut din start ,tocmai pt ca nu era nevoie,adik nu oscileaza ampul sau ceva,acela de pe primar nu are si el un rol protector? o sa-l scot sa vad ce se schimba ...folosesc trafurile originale de la traviata ,dar sunt foarte ok,chiar nu cred ca ele sunt buba ,daca mai stii chestii despre schema asta de la traviata ,da-mi si mie sfaturi..mersi fain!

Link spre comentariu

Ce sursa de semnal si ce boxe ai folosit pentru a auzi diferentele? Intre RFT si TESLA JJ s-ar putea sa existe diferente dar intre RFT , TESLA, TUNGSRAM etc. nu cred ca se pot auzi asa usor diferentele. Lampi de la Zaerix sau Haltron ai incercat?

Link spre comentariu

sursa este una decenta sa zicem,din pacate nu am pickup,dar am o placa de sunet care funtioneaza la 24 bit 192 000 hz si ascult numai flac de pe situri rusesti , iar boxe sunt 2 difuzoare rft l2322 din anii 70 si un bass A'part care merge pe alt amplificator facut de mine tot pe lampi,toate difuzoarele sunt in plafon ,adica pe tavan in rigips si se aud incredibil ,inclusiv difuzorul de bass ,care este conceput pt plafon. am proiectat plafonul special pt difuzoare,acum probabil ma veti critica in privinta difuzoarelor in tavan,dar eu unul nu am auzit asa acustica in viata mea sincer si nici nu as vrea sa intru in detalii privind de ce am ales varianta asta tot din cauza ca voi fi criticat :))) ideea e ca suna bine per total daca ar avea lampile astea rft si inaltele alora jj tesla

Link spre comentariu

da,eu nu stiu exact care sunt manariile,eu peste tot vad ca apare jj tesla ,ca si cum ar fi o noua fabrica preluata de la fosta tesla..asta mai putin conteaza,intrucat nici jj-urile astea noi nu sunt rele..ideea din toata discutia e ca exista diferente de tonalitate intre lampi si asta depinde de ce circuit folosesti si ce lampa incerci..eu caut sa gasesc o pereche de lampi care ar fi balansate ca ton pt schema mea ,adica sa am de unde sa dau inalte,bass cat trebuie ,fara sa am corectorul la maxim si sa nu am frecventele dorite,cu astea jj stau cu pot de bass la maxim si nu se aude cald,se aude pliciuit bassul,alea rft rup capul..efectiv au bass profund rau,dar inaltele sunt zgariate ,nu la fel de cristaline ca la jj ..folosesc jj noi si rft nos de mentionat . am incercat sa schimb si finalii el 84 cu altceva,adik alta marca si nu am sesizat diferente de la un canal la altul precum as schimba ecc-urile ,probabil ca din cauza ca ecc-urile sunt mult mai sensibile ca lampa nush...

Link spre comentariu

Dacă are altă construcţie, are şi alte caracteristici lampa rezultată, oricît ar pili cineva tablele din ea ca să se apropie de original. În mod normal, ar trebui incluse la făcături. Mi se pare aberant să consideri mai bune astea decît cele originale TFK, Mullard sau ce ai mai probat, dacă celelalte sună diferit, e o problemă cu montajul.

Uite aici un subiect pe această temă, recunosc că nu m-am mai ocupat de mult:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=51551

Link spre comentariu

eu momentan am facut comparatie intre brimar,jj si rft ,nu am diferente de volum,adik gain intre ele ,pur si simplu de ton..nu are nimic montajul ...eu discut acum la nivel de "finet" daca vrei...amplificatorul se aude bine cu toate,nu am distorsiuni sau ceva,doar ca tonurile sunt diferite si caut sa pun ceva ce sa-mi placa ...cu siguranta telefunken sau mullard ar fi fost solutia optima,dar na nu am momentan ..nu am incercat cu ele

Link spre comentariu

battobataaree tu citesti pe net niste informatii si crezi ca daca vii aici si le prezinti o sa ramana lumea gura casca? (deja am vazut ca nici nu ai sesizat usoara ironia a unui user si ai continuat cu "poezia" ta)

Tu crezi ca doua difuzoare de banda larga rft l2322 care pleaca de la 75Hz (in cel mai bun caz cu -3dB)deci bass IOC! din ele (au in jur de 10W) si un difuzor de joase (special pentru tavan) iti permit sa decelezi fineturi? (nu mai zic de faptul ca difuzoarele sunt in tavan si ai un sunet de supermarket.Pentru bass ai nevoie de cutie daca vrei sa auzi frecvente joase.

Revino in primul rand cu picioarele pe pamant, cauta doua boxe decente, pune-le cum trebuie pe podea si nu in tavan si uita de solutia ta 2.1 pe care o ai acum. Solutia 2.1 este cu un nivel mai sus fata de 2.0 si cere multe masuratori pentru a obtine ceva corect. Ma indoiesc ca tu ai facut vreo masuratoare de ordin acustic pentru ca ai ..... difuzoarele in tavan.

Link spre comentariu

In primul rand sunt sabloane cea ce spui domnule adrian_pic,nu zic ca nu e adevarat,sau valabil,doar ca acustica asta nu da razultate daca aplici aceste sabloane pe care le spui tu,CI DACA VII CU CEVA NOU SI INCERCI SA VEZI CUM SUNA,ADICA SA MAI SCAPI DE TIPARE!...difuzoarele in tavan suna mai bine ca orice combinatie ai face ,daca stii cum sa le pui #iar L2322 sunt niste difuzoare de banda larga care acopera cam toate frecventele pe care vrei sa le auzi de la un dif de 6",inclusiv inalte,fara a folosi filtre ,care taie din frecventa

Link spre comentariu

Punand un difuzor (creat sa fie folosit intr-o incinta) intr-un tavan fals sa nu crezi ca ai descoperit apa calda. Producatorii de difuzoare au si serii create pentru wall mount deci poti fi sigur ca daca era ceva "pedalat" in aceasta directie, "pedalau" ei de multa vreme. Nu stiu daca esti la curent dar sunt deja aparute boxe OMNIDIRECTIONALE care incearca sa isi castige cat mai multi adepti si sunt apreciate de unii audiofili, dar acele boxe sunt tehnologic cu mult inaintea unor difuzoare incastrate in tavan. Una este sa fii entuziast si sa incerci multe chestii dar sa ramai rational si sa judeci corect si alta este sa te pacalesti ca ai descoperit peste noapte solutia geniala. Nu uita un lucru: in lumea asta, nimic nu se castiga, nimic nu se pierde ci totul se transforma. Exista difuzoare coaxiale, exista difuzoare fullrange care au avut ca scop obtinerea celei mai bune solutii. Dupa cum vezi nu exista o solutie universala. Un difuzor fullrange nu are nevoie de filtru dar frecventele vor fi redate la un SPL diferit. Boxele normale, pe mai multe cai reusesc sa redea frecventele cu acelasi SPL dar au filtre, difuzoarele coaxiale incearca sa ofere solutia de sursa punctiforma dar "plateste" alt tribut. Asa cum ti-am zis, incearca sa revii cu picioarele pe pamant si sa nu te lasa imbatat cu apa chioara de catre altii care au interes sa te imbete cu apa chioara.

Link spre comentariu

nu am spus eu ca am descoperit ceva si crede-ma ca am vazut muuuult mai multe la firma la care am lucrat 4 ani decat stiu altii..ideea era ca cineva ma intrebat ce fel de configuratie folosesc si i-am spus...atata tot...de unde aveti impresia ca ma laud ca am descoperit apa calda nu stiu..eu solutia asta am adoptat-o...am vrut sa incerc o alta varianta ca sa obtin o acustica buna si am reusit foarte bine ..sfatul meu este sa nu mai criticati oameni aiurea,pt ca cineva care citeste aceasta postare ar putea incerca variantele sau propunerile mele si s-ar putea si lor sa le placa...nu ma laud cu nimic,doar purtam o discutie ,ba mai mult de atat nu ma intereseaza sa fiu cineva pe acest forum punct.eu din ideile altora am profitat intotdeauna ,indiferent ca sunau fictive...multe lucruri aparent nerentabile ,sau ciudate pot sa va surprinda ...have a great day

Link spre comentariu
Vizitator viobio

In primul rand sunt sabloane cea ce spui domnule adrian_pic,nu zic ca nu e adevarat,sau valabil,doar ca acustica asta nu da razultate daca aplici aceste sabloane pe care le spui tu,CI DACA VII CU CEVA NOU SI INCERCI SA VEZI CUM SUNA,ADICA SA MAI SCAPI DE TIPARE!...difuzoarele in tavan suna mai bine ca orice combinatie ai face ,daca stii cum sa le pui #iar L2322 sunt niste difuzoare de banda larga care acopera cam toate frecventele pe care vrei sa le auzi de la un dif de 6",inclusiv inalte,fara a folosi filtre ,care taie din frecventa

sa nu o vezi ca o ironiemuzica se asculta di fata!! nu din tavan,ai vazut cumva orchestre sau solisti vocali cintind auditoriului din alta pozitie??cauta tuburile care te multumesc ca sunet si gataecc83 JJ nu mai sunt ce construiau TESLA ,dupa mine fabrica cele mai slabe tuburi acum.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări