Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

batranul 2n3055

Postări Recomandate

Am cativa (doi pumni) de 2n3055 pe acasa si dupa ce am cautat pe http://www.google.ro scheme am ramas blocat sa vad aceiasi schema care scoate o data 10W dupa aia 20W si alte puteri care m-au facut sa :rolleyes: . Asa ca va intreb ca amplificatoe ar fi mai bine sa fac la un traf de 1X30V la 1.2A:

http://diyaudio.8m.com/Bebet/bebet_sch.html

http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

http://sound.westhost.com/project36.htm

http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlhesl.htm

PS: daca se poate sa iau semnalul de la pc sau mp3 player (de la "casti") sau daca nu mai fac un pre amplif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• florin01

9

• Extasy2525

6

• Jules00

5

• pyu

3

Top autori în acest subiect

Partea proasta este ca nu am traf numa de 34.5V si 1.8A si tre sa aleg o schema mai "simpla" si nu de putere Daca mere schema as pune-o pe un subwofer (pe langa TDA8563Q ca nu are destul bas)Acuma mam uitat mai bine p traf si are 34.5V 1.8A 19V 0.9A si 6.3V 0.3ATrafu este dintr-un televizor vechi rusesc si de aia area atatea tensiuni. Ma gandesc sa fac si un VU-meter cu LM3914 sau LM3915 (care gasesc)Daca la schemele de mai sus pun in paralel 2 sau 3 2n3055 creste puterea :smt007 ? sau tre sa maresc si alimentarea? sau numa consuma curentul degeaba :smt005

Link spre comentariu

Poti sa faci multe cu tranzistorii aia... desi sunt destul de invechiti, poti face un amplif dragutz... cauta niste echivalenti mai noi pentru ei si apoi scheme care ii folosesc (pe aia "noi")... si tu-i pui pe ai tai... evident, dupa ce te-ai hotarat ce faci, inainte de treaba, te uiti de cateva ori ATENT pe datasheet-ul lui 2n3055 si al echivalentului pe care vrei sa-l inlocuiesti cu al tau. Te uiti clar ca cei doi sa fie cat mai apropiati in caracteristici...

Link spre comentariu

O sa iti postez mai tarziu niste scheme cu 2N3055, sunt scheme de la ampificatoare philps mai vechi, de 20W, 25W, 30W, 40W si 45W pe 8 ohm...pe 4 ohm stiu ca i se mareste puterea....eu am unu facut de tata de pe vremea lui de 40W si suna ireprosabil :)Later edit...am sa postez schema si pcb-ul pt 15W....in toate schemele ca finali sunt BD181 respectiv BD182...poti sa ii inlocuiesti cu 2N3055 fara probleme...tata asta a pus in locul lor si nu a avut probleme.Nominal power output -15W into 8 ohm loadsesitivity ( 1000Hz) for Po=15W -350mVInput impedance -150 KohmFrequency response ( -0.5dB) - <14 to 100 000 HzTotal Harmonic distortion at Po=15W - 0.1%Intermodulation distorsion at Po=15W - 0.5%(measured with f1=250Hz and f2=8 KHz where Vf1:Vf2=4:1)Unweighted segnal/noise ratio( ref.Po=50mW) -76dBInternal Resistance at output socket - 0.05 ohmDamping factor with 8 ohm speaker - 160Voltage feedback factor - 350Nominal supply voltage - 38VCurrent consumption at Po=25W - 0.625A

Link spre comentariu

Asta este pt 25W.....tata pe aceasta a facuto :)Nominal power output -25W into 8 ohm loadsesitivity ( 1000Hz) for Po=25W -350mVInput impedance -150 KohmFrequency response ( -1dB) - <20 to 90 000 HzTotal Harmonic distortion at Po=25W - 0.1%Intermodulation distorsion at Po=25W - 0.6%(measured with f1=250Hz and f2=8 KHz where Vf1:Vf2=4:1)Unweighted segnal/noise ratio( ref.Po=50mW) -76dBInternal Resistance at output socket - 0.05 ohmDamping factor with 8 ohm speaker - 160Voltage feedback factor - 370Nominal supply voltage - 48VCurrent consumption at Po=25W - 0.83A

Link spre comentariu

Si acesta este pt 40W.Nominal power output -40W into 8 ohm loadsesitivity ( 1000Hz) for Po=40W - 440mVInput impedance -150 KohmFrequency response ( -0.5dB) - <12 to 95 000 HzTotal Harmonic distortion at Po=40W - 0.2%Intermodulation distorsion at Po=40W - 0.8%(measured with f1=250Hz and f2=8 KHz where Vf1:Vf2=4:1)Unweighted segnal/noise ratio( ref.Po=50mW) - 78dBInternal Resistance at output socket - 0.05 ohmDamping factor with 8 ohm speaker - 160Voltage feedback factor - 280Nominal supply voltage - 60VCurrent consumption at Po=40W - 1.1A

Link spre comentariu

Din lipsa de experienta si cunostinta intreb si eu:1. BC158 cu ce se poate inlocui (sau se mai gaseste prin magazine?)?22. BC147 -----------------------------II--------------------------------------3. BC148 -----------------------------II--------------------------------------4. BD148 -----------------------------II--------------------------------------5. R17 si R18 de ce putere?6. Am inteles ca la amplif in clasa A iti trebuie de ex daca amplifu are 15W trafu trebiue sa fie de 100W??? (dece? Imi explicati si mie? :prayer: )

Link spre comentariu

BC158 echivalent cu BC178, BC308, BC213, BC177BC148 echivalent cu BC108, BC208, BC183, BC238 complementarul lui BC158BC147 schivalent cu BC107. BC182, BC207, 2N2222R17-18...daca pui de 3-5W eu zic ca e deajuns.Cam asta ar fi...Later edit....daca te duci la magazin si ii ceri tranzistori aceea BC158, BC147, BC148 stiu ce sa iti dea echivalent cu ei, deobicei astia de la magazine care au calculatoare si iti cauta piese sa tio dea le apare pe monitor acolo ce este echivalent cu ce iti trebuie tie daca nu au respectiva piesa ;)

Link spre comentariu

iti suntem recunoscatori...eu aveam o amplificare de la un pick-up care avea unul din finali 2n3055, iar celalalt ceva cu 2a... parca, maine am sa ma uit mai bine si se auzea destul de bine... numai componentele fiind obosite, unele crepate, scotea un bazait... are niste componente destul de ciudate... revin maine cu niste poze poate are cineva vreo idee de ce fel de amplificator e vorba

Link spre comentariu

Daca sunt componente crapate le poti schimba pe acelea...in general in montajele vechi care sunt inca functionale, dar nu mai au acelasi randament se datoreaza electroliticilor care din cauza vechimi se usuca si nu mai isi fac treaba cum trebuie....daca ii schimbi ar trebui sa functioneze bine :)

Link spre comentariu

Nu stiu daca se merita sa te mai complici cu 2n3055 in ziua de azi. Marturisesc ca si eu am un amplificator care scoate vreo 40W cu 2n3055 si e alimentat la 60 de volti. E schema clasica a unui etaj de putere in contratimp. dar am incercat sa inlocuiesc 2n-urile astea 2 cu nite tranzistori de aia de sursa de calculator si puterea a crescut de cel putin 2 ori, asta avand in vedere ca am reusit sa alimentez montajul la 90 de volti, fara alte modificari. Daca nu gasesti o sursa praf dar cu tranzistorii buni poti sa folosesti cu succes but11 sau 12, tranzistoare ce costa aproximativ 4ron ambele bucati si sunt mult mai buni decat 2n3055 ca sa nu mai vorbim de fidelitate.Schema aia din tehnium de 40w e destul de buna dar protectia la ea niciodata nu mi-a functionat calumea. ba intra in limitare amplificatorul groaznic ba nu intra deloc si se ardeau finalii.

Link spre comentariu

uite 2 pozeunul din finali e 2n3055, iar celalalt ASZ16...spre exemplu cei roz sunt toti condensatori electrolitici...dar cei maro inchis nu imi dau seama exact ce sunt... poate ca sunt tot condensatori, nepolarizati, de ex pe unul scrieTESLATC180 MP1 M100V = EBaltulTC181 MPN 1160V = ECsi cei maro sunt toti fisurati

Link spre comentariu

cred ca tc 180 mp 1M 100V=EB ....banuiesc ca inseamna ca e un condensator nepolarizat la 1 microF la 100V :) ala cu N 1..nu prea stiu...dar cred sigur ca e ceva de nanoF :P , posibil sa fie 0.1 nanoF vezi ce mai zic si ceilalti...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări