Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda IGBT cu TC4422

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Am sugerat unui coleg de forum,sa foloseasca intr-un invertor sudura,pt comanda IGBT,driverul TC4422.Asta pentru o comanda corecta,dar si din dorinta acestuia de a suplimenta IGBT,ceea ce ar insemna o capacitate mai mare.Acum apare dilema mea;in schema originala,care foloseste traf driver,pentru blocarea IGBT,se folosea o tensiune negativa.TC4422,admite maxim 18V,asa ca nu vad cum s-ar putea folosi tensiunea negativa,in situatia asta.Sau se poate,dar nu stiu eu cum...De aceea intreb;ar fi suficienta blocarea IGBT,descarcand capacitatea GE,doar pana la 0,sau e musai tensiune negativa?Pun si schema cu modificarea propusa,fara tensiunea negativa...Comanda originala a IGBT,se poate vedea aicidownload/file.php?id=40303

post-1-139829614352_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Maricel

5

• diaconuliviu

3

• nickrvl

2

• nel65

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Se poate obtine negativul de 3-5V si cu TC. Teoretic nu e necesar. Practic, n-am vazut invertor sudura fara negativ. Cred ca daca storci maxim, cu distante scurte intre TC si IGBT, decuplari bune, rezistor minim dar cu urmarirea atent a lipsei acelor oscilatii in poarta despre care am mai vorbit, blocarea se poate face corect iar negativul nu e necesar. Tensiunea negativa ar fi un garant pentru blocare chiar si in prezenta acelor oscilatii in limite mai largi. Cum ziceam, se poate la o alimentare de 16V sa folosesti 12 pentru pozitiv si 4 pentru negativ (de exemplu), indiferent de driver, inclusiv pentru TC.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ar merge asa?Desi mi se pare prea complicat...Eu unul as fi folosit prima varianta,fara tensiune negativa;nu-mi pot permite insa sa dau sfaturi paguboase altcuiva.

Practic, n-am vazut invertor sudura fara negativ.

Uite cateva aici http://www.emil.matei.ro/weldinv3.phpSi am mai vazut;pe de alta parte nu prea am lucrat cu IGBT,doar cu mosfeturi.Iar cand lucrez cu IGBT...,nu ma incurc.A se vedea sudura in puncte..

post-1-139829614791_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va salut! Am realizat prima schema postata de colegul Matache, si atasez oscilogramele mai jos.osciloscopul setat: volti/div-10volti time/div-5uS.- valoarea rez de comanda a grilei este de 22ohmi-poza A-semnalul pe grila-sursa cu IGBT-ul montat.-poza B-semnalul pe grila-sura cu IGBT-ului nemontat.pentru comparatie vedeti acest link viewtopic.php?f=210&t=142785&start=15 ,unde sunt postate oscilogramele facute pe invertorul de sudura cu comnda driver nemodificata.Va rog sa-mi spune-ti parerea despre aceste semnale. Maine o sa pun in practica si comanda propusa de domnul smilex si postez rezultatele. Va multumesc mult!

post-26802-13982961504_thumb.jpg

post-26802-139829615043_thumb.jpg

Link spre comentariu

In urma convorbirii telefonice cu colegul Matache pe aceasta tema, revin cu noi oscilograme: -rezistenta de comanda grila-sursa de 1,5 ohmi-osciloscopul setat: volti/div-10volti time/div-5uS.-poza A-semnalul pe grila-sursa cu IGBT-ul nemontat.-poza B-semnalul pe grila-sura cu IGBT-ul montat.Am observat ca forma semnalului este la fel in cele doua cazuri, atunci pot lasa valoarea rez de comanda de 1,5ohmi?Domnule Smilex va rog sa-mi spune-ti ce valori au componentele in schema atasata de dumneavoastra? sa o pot pune in practica.

post-26802-139829615056_thumb.jpg

post-26802-139829615059_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Eu vad semnalul cu IGBT-ul montat, aproape perfect. Ca siguranta se poate si 2,2 ohmi desi nu vad nici o urma de oscilatii parazite, n-ai ce imputa la acea forma.Vrei sa mergi cu negativ? Daca folosesti TC e nevoie de un varf pozitiv de 16-17V. Ai asa ceva? Sau poti obtine?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Alimentarea primar traf driver se face cu 15V,un stabilizator 7815.Teoretic ar putea creste cu vreo 2V alimentarea,inseriind spre masa la 7815, 3 diode polarizate direct.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Atunci completez schema...post-1-139829615146_thumb.gifAm pus 2,2 ohmi. Acolo ar trebui vazut la o tensiune de alimentare crescatoare treptat si ceva sarcina, daca nu apar oscilatii. De asa ceva trebuie sa te feresti:post-1-139829615148_thumb.gifOscilograma iti apartine.Redresare preferabil cu schottky.Zener in functie de posibilitatile varfului (1W). Trebuie sa rezervi un 12V pentru deschidere.Parerea mea e ca te complici inutil cu negativul. Dar nu e rau sa fii sigur...

Link spre comentariu

Am realizat schema propusa de domnul Smilex si este ok. atasez oscilogramele.-tensiunea de 15 volti am ridicato la 17volti folosind indicatiile colegului Matache.-osciloscopul setat: volti/div-10volti time/div-5uS.-poza A-semnalul pe grila-sursa cu IGBT-ul nemontat.-poza B-semnalul pe grila-sura cu IGBT-ul montat.Va rog sa-mi spuneti care metoda este mai buna sa o aplic pentru a comanda IGBT-urile, deoarece cum spune si domnul smilex multe invertoare sunt cu driver negativ. Urmeaza sa construiesc driverul si pentru cealalta ramura si sa probez invertorul. Va multumesc!

post-26802-139829615731_thumb.jpg

post-26802-139829615733_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cum pot mari tensiunea de 11Vpp la 25Vpp pentru a deschide igbt-ul complet, nu stiu daca am ales bine optiunea de deschidere din pdf-ul IGBT-ului SGW30N60 la Gate-emitter voltage static transient (tp<1μs, D<0.05) VGE ±20,±30V, , daca am gresit va rog sa-mi spuneti. Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări