The Stressmaker Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 Si energia disponibila este mare, undeva la maximum teoretic de 1kW/m^2. Avantajul acestui sistem ar fi lipsa pieselor in miscare si lipsa conversiei energiei intr-o alta forma. Daca am inteles bine ar fi un COP de 0,1 pentru aceasta instalatie adica la 10kW intrati iese 1kW. Asta ar insemna ca, la proiectarea ideala a instalatiei, s-ar putea obtine 9000btu, cam cat are un aer conditionat mic, cu aproximativ 30m^2 de suprafata de absorbtie. Sau... 30m^2 de oglinzi si 1m^2 de captator, la fel ca la centrala acea spaniola. Principial, cu acest sistem se poate ridica temperatura la peste 120 grade, necesari functionarii boilerului dar deja se poate face un sistem turbina de abur - compresor pentru amoniac sau alt lichid frigorific si deja ajungem la sistemele mecanice care sunt mai eficiente. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Mai 6, 2013 Autor Partajează Postat Mai 6, 2013 pai atunci nu ar fi mai bine sa fac direct cu amoniac sau ar fi mai eficient un motor cu abur sa puna in miscare compresor de la masina unde in loc de refrigerant sa bag propan? mai ales ca aburul il pot obtine usor prin arderea uleiului de la motor care a fost deja schibat. E gratis pt mine. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Ideea e sa nu ramai blocat pe o anumita idee Problema se poate discuta la nivel de eficienta, "care sistem este mai eficient in conditiile date?", conditii, de exemplu iluminarea solara anuala sau zilnica, care determina si modul cum abordati problema.Discutand la obiect, daca energia solara este mai usor de transformat in lucru mecanic cu ajutorul aburului iar amoniacul "lucreaza mai usor" cu compresor mecanic, nu vad de ce nu s-ar combina aceste sisteme. Link spre comentariu
maxxim33 Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Pe vremuri aveam la combinat un frigider vechi care mergea cu o rezistenta care se incalzea destul de tare ... Apoi nu s-au mai gasit o vreme rezistente si un meserias a bagat o teava unde ardea o flacara de veghe. Efectiv ani de zile frigiderul acela a functionat. Nu a mai fost nevoie de rezistenta si racea destul de bine, inghetand bocna. Ma gandeam ca poate reusesti sa focalizezi cumva prin lentile in zona aceea unde era rezistenta si sa incalzesti bine acel tub. Precizez ca nu ma pricep la asa ceva dar fiindca am vazut dracia ma gandeam ca ar fii un punct de plecare.Succes ...sper. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Mai 6, 2013 Autor Partajează Postat Mai 6, 2013 Amoniacul exclude din start compresorul din cauza va este o substanta foarte corozova si ar trebui sa fie efectuat doar din otel, fara piese de aliaje ale aluminiului si a cuprului.Daca folosesc amoniacul va fi sistem termosifon, adica un fel de aparat de distilare al amoniacului... fara parti mobile.Daca fac sistem cu abur care sa miste compresorul va fi folosit un refrigerant obisnuit ( cu freoni sau mai degraba propan ca nu e atat de scump si il folosesc la automobilul meu deja de peste 1 an.) Ultima prtesupune modificarea unui motor de motocicleta in 2 timpi ce presupune costuri mult mai ridicate. Desigur ca eficienta ar fi mai mare cred dar in cazul nostru, cum sa mai mentionat eficienta nu este critica.. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Pe vremuri aveam la combinat un frigider vechi care mergea cu o rezistenta care se incalzea destul de tare ... Apoi nu s-au mai gasit o vreme rezistente si un meserias a bagat o teava unde ardea o flacara de veghe. Efectiv ani de zile frigiderul acela a functionat. Nu a mai fost nevoie de rezistenta si racea destul de bine, inghetand bocna. Ma gandeam ca poate reusesti sa focalizezi cumva prin lentile in zona aceea unde era rezistenta si sa incalzesti bine acel tub. Precizez ca nu ma pricep la asa ceva dar fiindca am vazut dracia ma gandeam ca ar fii un punct de plecare. Succes ...sper. Exact asa erau Framurile alea vechi, eu aveam la o magazie la gradina unul in care tineam berea la rece, si adaptasem un felinar sa il incalzeasca, practic foloseam corpul felinarului pus sub vasul unde fusese rezistenta la care indepartasem capacul si adaptasem o teava care lucra ca si cos, la teava pusesem un furtun si dirijam prin perete afara gazul ars, iar in felinar puneam motorina cu sare, un "plin" tinea cateva zile fiindca flacara era mica de tot, tineam berea la rece cand ma duceam la gradina, din pacate mi-a cazut o scara de pe un suport de pe perete si mi-a rupt instalatia la el si in cele din urma a ajuns la gunoi. Acum nu stiu unde ai mai putea gasi un frigider modelul asta, cred ca se mai fabrica totusi cauta pe net frigider cu absortie. P.S. Am cautat eu si am facut si comparatii, un frigider de camping cu absortie care merge cu gaz sau alimentat electric la 12 V sau 230 V consuma 125 W si costa undeva in jur de 500 E adica este total neinteresant, insa daca cautam un frigider cu efect peltier de aceeasi capacitate gasim unul care consuma 70 W si costa 300 RON, ceea ce este foarte ok. http://www.goshopping.com/ro/frigider_platinium_usa_pmb-te1_minibar_alb_p2943060.htm Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Inca se mai gasesc astfel de frigidere, sunt folosite in rulote si merg cu gaz. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Nu uitati ca efectul Peltier implica folosirea curentului electric. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Si sa nu uitam ca discutam de aer conditionat, un dispozitiv care are, din ce am vazut uzual la vanzare, minimum 9000 BTU adica aproximativ 2,6 kW. La un COP de minim 2,5 pentru varianta cu compresie trebuie introdusi cam 1kW pentru motor iar la varianta cu absorbtie se pare ca este maximum 1,6 si tot sunt necesari cam 1,5kW la "pompa". Un frigider Fram are rezistenta de 155W, cam mica pentru ce se cere aici (daca 10 Fram-uri ar functiona simultan s-ar ajunge la ceea ce se cere aici). Principiul acesta pare interesant http://www.financiarul.ro/2012/06/16/gh ... ie-solara/ dar tot concentrare de energie solara pe captator foloseste. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Mai 9, 2013 Partajează Postat Mai 9, 2013 Inovatia aia solara din link-ul dat de tine este de fapt principiul frigiderului cu absortie aplicat la energia solara.Acuma daca discutam de randament este clar ca daca folosim compresor folosim principiul pompei de caldura si avem un randament supraunitar, dezavantajele acestui sistem sunt piesele in miscare si complexitatea ridicata, ce poate duce si la o fiabilitate mai scazuta in timp si costuri initiale mai mari.Pentru folosirea efectului "de absortie" sau a efectului Peltier nu mai beneficiem de efectul de levier al pompei de caldura si in consecinta trebuiesc panouri mai mari aproape duble ca suprafata pentru a genera acelasi efect. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 9, 2013 Partajează Postat Mai 9, 2013 Apropos de prezentarea de mai sus - perfect functionala dupa mine - ma intreb de ce n-au aparut aparate comercializate - macar in Sahara - din 1996 pana acum.Spre deosebire de sistemul cu absorbtie, efectul Peltier presupune conversia initiala in energie electrica, adica un randament de doar 20% la celulele fotovoltaice. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Mai 9, 2013 Partajează Postat Mai 9, 2013 Da, buna observatia de mai sus, trebuie facut randamentul pe toata linia si ne impiedicam la cei 20% de la celule, iar pentru folosirea sistemului cu absortie este necesara o temperatura mai ridicata, asta inseamna energie solara concentrata care inseamna mai departe dispozitive de pozitionare, din acest motiv nu sa umplut Sahara cu frigidere solare fiindca nu sta nimeni sa orienteze frigiderul dupa soare. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Mai 10, 2013 Autor Partajează Postat Mai 10, 2013 http://elforum.info/viewtopic.php?f=74&t=119254&start=105 Uitati-va aici.. intalatia e gata si functioneaza. Am oprit-o din cauza ca e prea fierbinte apa in boiler si dupa ce se infierbanta boilerul apa pleaca in rezervorul de acumulare de 800litri. Mentionez ca nu sunt conectat la retea de apa si apa folosita vine din un butoi mare de plastic. Ziua apa fierbinte din boiler incalzeste apa din rezervor si nu mai am apa rece ca sa ma pot spala pe fata ca sa ma revigorez.. deci concentratorul deja exista.. desigur ca e experimental si mai mic dar a demonstrat fiabilitatea.. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 http://elforum.info/viewtopic.php?f=74&t=119254&start=105 Uitati-va aici..intalatia e gata si functioneaza.Am oprit-o din cauza ca e prea fierbinte apa in boiler si dupa ce se infierbanta boilerul apa pleaca in rezervorul de acumulare de 800litri.Mentionez ca nu sunt conectat la retea de apa si apa folosita vine din un butoi mare de plastic.Ziua apa fierbinte din boiler incalzeste apa din rezervor si nu mai am apa rece ca sa ma pot spala pe fata ca sa ma revigorez.. deci concentratorul deja exista.. desigur ca e experimental si mai mic dar a demonstrat fiabilitatea..Pai din ce spui si ce vad se pare ca tocmai la capitolul fiabilitate a cazut. Daca o instalatie solara trebuie supravegheata sa nu explodeze nu prea e in regula, in primul rand am un job si nu pot sa stau acasa sa supraveghez instalatia, daca mai ai si copii, nepoti care se joaca pe acolo sigur e o problema, instalatia aia iti este utila doar ca hobby caci ai avut ceva la care sa mesteresti dar in viata reala se pare ca provoaca mai multe probleme decat rezolva. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Mai 13, 2013 Autor Partajează Postat Mai 13, 2013 ))) Esti culmea omule.. Am spus eu ca explodeaza sau fierbe?Aici e vorba de altceva daca nu ai inteles. E vorba ca incalzeste apa rece.. din rezervorul principal..Defapt nu ai cum sa intelegi pana nu vezi instalatia de apa din Cipru.. Aici toate sunt asa.Daca era vorba de temperatura prea ridicata puneai un termostat si decupla trackerul si gata.. in cateva minute nu mai este focalizata si deci nu mai incalzeste.. Apropo.. e sistem deschis si poate sa fiarba si sa scoata jeturi de aburi ca trenurile ce mergeai pe carbuni.. Ca apa in rezervor se umple automat deci nici un pericol sa se defecteze ceva.. Oricum m-a amuzat observatia. Ce spun eu si ce intelegeti voi.. In perioada asta deja panourile fixe isi fac treaba foarte bine.Instalatia era pentru perioada de iarna.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum