Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lustra cu 2 becuri + intrerupator simplu

Vizitator pesq

Postări Recomandate

Vizitator pesq

Salut.Am o lustra/aplica cu 2 becuri si un intrerupator simplu.Aplica are 3 fire (2 faze si nul), iar intrerupatorul are 2 fire.Cum trebuie sa conectez firele pentru a aprinde ambele becuri? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• H Robert

5

• adicontakt

3

• jokerul verde

1

• blazeu

1

Top autori în acest subiect

E lustra din metal inseamna ca unul din fire este impamantarea, un singur fir se trece prin intreruptor, intri cu faza din doza in intreruptor si iesi cu alt fir pleci spre lustra, legi cu un fir de la lustra cu speificarea sa nu fie impamantarea, iar cu celalt fir adica nul;ul il legi in doza, o poza ar fi mai usor de explicat si de inteles pt dvs, si impamantarea o legi la impamantare.

Este posibil daca spui ca ai 2 faze inseama ca este legatura facuta astfel incat cu ajutorul unui intreruptor dublu sa le aprinzi pe rand,trebuie sa desfaci legaturile din lustra si faci legaturile ca in imaginea de mai jos, mai mult ca sigur daca zici ca ai 2 faze inseamna ca legatura este facuta pt a fi actionate de un intreruptor dublu.

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator pesq

Cred ca am spus o prostie cand am zis 2 faze... ok, puteti rade, merit :)

Instructiunile lustrei arata ca in imaginea urmatoare:

Posted Image

Incerc sa desenez o schema a legaturilor, si o postez imedait.

Link spre comentariu

L se leaga prin intreruptor adica cu un fir plecati de la L din lustra mergeti in intreruptor si din el in doza sau de unde luati faza de alimentare, N il legati la nulul din doza sau de unde il luati...

Impamantarea o legati cu firul de la impamantare din doza sau de unde il luati dvs.

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator pesq

Lustra veche (care era cu un singur bec) era conectata doar cu 2 fire, presupun ca faza si nul. Nu am 3 fire acolo. Trebuie legata neaparat si impamantarea? Care sunt riscurile daca nu leg impamantarea? Ce imi recomandati?Si inca o intrebare, pentru cultura mea generala :) literele L si N din schema reprezinta ceva? adica exista vreo notatie cu L si N?Multumesc pentru raspunsul prompt.

Link spre comentariu

L e faza ( prescurtarea de la Live wire )N e nulul (prescurtarea de la neutral)daca sunt doar 2 fire nu ai cum sa legi la intrerupator dublu , mai trebuie tras un fir din dozaimpamantarea trebuie legata ca element de securitate( in caz ca faza da la corpul lampii te electrocuteaza , tinanad cont ca inainte nu exista la lustre asa ceva normal ca nu ai fir acolo, nici eu in toata caza nu am fir de impamantare la lustre , numai ca am avut grija sa nu se atinga nici un cablu neizolat de corpul lustrei)

Link spre comentariu

In cazul in care nu ai de unde sa tragi un fir de impamantare obligatoriu ca faza sa fie trecuta prin intreruptor si in caz ca schimbati becul acesta trebuie oprit din intreruptor.

Link spre comentariu
Vizitator pesq

Intrerupatorul meu este simplu. Deci pot sa leg faza si nulul asa cum mi-ai aratat in imagine si sa las nelegata impamantarea, corect ?Maine ma apuc de treaba, multumesc mult pentru ajutor.

Link spre comentariu

acum nu vreau sa fiu rau , dar daca la asa ceva te impotmolesti nu e mai bine sa chemi pe cineva care sa pricepe sa iti lege lustra? nu de alta dar cu 220 v nu e de joaca

Link spre comentariu
Vizitator pesq

scuza mea e ca tipul de la magazin mi-s spus ca lustra ar trebui sa functioneze cu intrerupator dublu (si deci sa se poata aprinde becurile pe rand), si eu l-am crezut pe cuvant.Si cum eu am intrerupator simplu, m-am gandit ca trebuie facute modificari la lustra.dar daca ma uit acum pe schema pot spune ca m-a cam pacalit, la lustra asta se aprind becurile simultan. am dreptate ?Si binenteles, nu voi lucra sub tensiune. Multumesc pentru sfaturi

Link spre comentariu

Intreruptorul dublu are 3 borne si atunci intri cu faza intr-o borna si iesi cu 2 fire spre lustra unul din fire il legi la un bec iar celalat fir in legi la celalalt bec dupaia iei cele 2 fire de la bocuri legate le legi impreuna si la nulul din doza, trebuie sa ai 3 fire la iesire din tavan la lustra.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări