XAN77 Postat Februarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2009 in cazul meu, tub 18w pe montaj de bec economic de 20w, usor subalimentat tubul, ce sa incerc sa modific prima data pentru a creste usor puterea ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 scoate spire din bobina aia mare,pune tranzistori mai tapeni (mje13003),eventual si cond mai mares-ar putea sa trebuiasca sa umblii si pe la rezistentele tranzistorilor Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 13, 2009 Partajează Postat Martie 13, 2009 Salutare la toata lumea! Spuneti-mi si mie daca se poate alimenta un tub fluorestent de 6 W (Vito T5 BLB) de la un balast electronic de 36w ? Va multumesc! Link spre comentariu
XAN77 Postat Martie 14, 2009 Autor Partajează Postat Martie 14, 2009 normal ca nu. Poti incerca cu montajul unui bec economic de putere similara, sau maxim 9W. Stiu ca de 9 exista.. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Martie 14, 2009 Partajează Postat Martie 14, 2009 bineinteles ca va merge, intotdeauna poti alimenta ceva care consuma mai putin de la un alimentator mai mare, probleme apar invers, cind vrei cu un balast slab sa alimentezi un neon mare; cred ca raspunsul anterior s-a dat in sensul in care s-a crezut ca se va arde neonul de la un balast asa de mare, dar in realitate nu e ca la amplificatoarele audio cind vrei sa asculti 100W pe volum maxim pe difuzor de 25W si se arde difuzorul Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 14, 2009 Partajează Postat Martie 14, 2009 Multumesc Feno, in principiu stiam treaba asta cu consumul dar am intrebat deoarece in momentul cand am alimentat tubul a bubuit montajul... rezistenta (fuzubila) si 5 diode. Dupa aceea m-am prins ce se intamplase... Construiesc o cutie UV cu 10 tuburi de 6W si am cumparat 10 balasturi electronice. Le-am scos din carcasele lor (din lipsa de spatiu) si le-am fixat pe placa de fund al cutiei (sub tuburi), dar nu am observat ca doi tranzistori de la doua module invecinate se atingeau si POC! Cum spuneam un modul l-am reparat dar la al 2-lea se pare ca n-a scapat tranzistorul... Am inteles ca gasesc tranzistorul in sursa de PC. Este 13003 (to 220). Un "BD" ar merge? Nu radeti de mine dar sunt incepator... Multumesc! Link spre comentariu
Everest Postat Martie 14, 2009 Partajează Postat Martie 14, 2009 Am inteles ca gasesc tranzistorul in sursa de PC. Este 13003 (to 220). Un "BD" ar merge? Nu radeti de mine dar sunt incepator... Multumesc!Nu merge ... pune un BUT11,12 ... Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 14, 2009 Partajează Postat Martie 14, 2009 nu merge! tubul ala e prea mic,ceva o sa se intample ori cu el ori cu montajul puterea unui bec economic nu e nici pe departe echivalenta cu cea a unui neon cilindric adica un tub de 8w merge cu balasturi de 10-22w de la becuri economice si lumineaza ca pe droser un tub de 18w abea lumineaza pe un balast economic de 22w etc Link spre comentariu
XAN77 Postat Martie 15, 2009 Autor Partajează Postat Martie 15, 2009 in cazu meu de tub 18 la balast economic de 20, intre un tub pe drosel de fier si acesta, diferenta este abia sesizabila.Cineva emitea mai sus o teorie cu care desi nu am probat-o, deci poate spun prostii, nu sunt de acord cu ea. Anume nu e acelasi lucru a alimenta un bec de 100mA dintr-o baterie de masina de 45A cu a alimenta un tub de 8W cu un balast de 36W, intrucat balastul clasic sau electronic NU este sursa de alimentare, parerea mea. Daca tot dati astfel de sfaturi, ati incercat personal ? eu nu cred Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 15, 2009 Partajează Postat Martie 15, 2009 Da, cred ca ceva nu este in regula... Am alimentat tubul de 6W de la convertizorul de 36W si tubul se incinge foarte tare... in 5 min ajunge la vre-o 50 de grade celsius... ce dacu le fac? sa pun un cooler? (sa inlatur efectul...). Mai vad. Link spre comentariu
XAN77 Postat Martie 15, 2009 Autor Partajează Postat Martie 15, 2009 pai vezi daca te iei dupa oricine, nu toti stiu ce spun pe aici. Incearca cu un balast electronic mult mai slab de ala de 36, un 11w sa zicem. In niciun caz nu compensa puterea mare a balastului racind tubul cu ventilator, deja e comic. "Filtreaza" si tu informatiile care le citesti pe aici. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 15, 2009 Partajează Postat Martie 15, 2009 @xan-inseamna ca aveai un balast bun intr-ardevar exista balasturi si balasturi treaba cu droserele e cam asa:e ca si cum ai pune un bec de 12v pe o baterie de 24v ochiometric,diferentele intre un tub de 8w si unul de 36 sunt...cam mari sa nu zic si de cele cu argument tehnic Link spre comentariu
fenobarbital Postat Martie 15, 2009 Partajează Postat Martie 15, 2009 Daca mai pun odata poza cu montajul meu o sa ma credeti? inca odata nu vad rostul cind avem de alimentat 10 tuburi sa punem 10 balasturi; am mai explicat in acest post cum se pot adauga becuri suplimentare unui balast; si ca sa nu existe suspiciuni si pentru asta, am postat o poza cu 2 neoane luminind de la aceeasi sursa (balast) Si DA, montajul meu are la baza un balast electronic recuperat dintr-un bec GE de 36W (cel mai mare la vremea la care am cumparat foarte multe), are atentie! un PTC conectat in paralel cu un condensator in serie cu filamentele tuburilor, care limiteaza curentul cu cresterea temperaturii, si iarasi sint sigur ca rezistenta la rece a unui filament dintr-un tub VITO de 8W, nu e aceeasi cu cea a unui bec economic ; un curent prea mare pe filamentul primelor amintite, ar duce probabil la incalzire excesiva si o scurtare a duratei de viata estimata de producator, dar asta nu inseamna ca nu putem modifica droserul si condensatoarele din serie cu filamentele sa obtinem gradul de iluminare dorit si lifespan decent. Comparatia din postul meu anterior era oarecum fortata, dar urmaream sa subliniez ca un neon mare nu va functiona corespunzator niciodata alimentat dintr-un invertor mai slab, pe cind neoane de putere mai mica se pot adapta unui invertor de putere mai mare. Eu chiar nu urmaresc sa am in final 4000 ore de functionare sau cit zice producatorul, ma intereseaza sa-si faca treaba la iluminat cablaje.In faza de acum a montajului, cele 2 tuburi nu se incalzesc excesiv si lumineaza la fel. Inca nu le-am tinut aprinse citeva ore sa vad cit se incalzesc; dar tin minte ca nici un bec economic nu-l puteai tine in mina dupa citeva zeci de minute de functionare (cel putin alea de putere mare) cam orice are filament se cam incalzeste...Revin si cu promisiunea ca atunci cind voi termina montajul am sa-l postez cu toate detaliile constructive si recomandarile aferente componentelor folosite. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Martie 15, 2009 Partajează Postat Martie 15, 2009 pentru bercioiu - te rog sa faci o poza cu montajul fata-verso de la balastul tau si s-o postezi pe forum; daca tot spuneai ca vrei sa faci iluminator de cablaje si n-ai spatiu in cutie, de ce nu ai incercat varianta pe care-am descris-o ; de la un singur balast - mai multe becuri? Daca vrei sa ramii la varianta ta; va trebuii sa limitezi curentul prin filamente; sa nu se mai incalzeasca tuburile, astept pozele sa ridicam schema. Link spre comentariu
bercioiu Postat Martie 16, 2009 Partajează Postat Martie 16, 2009 pentru bercioiu - te rog sa faci o poza cu montajul fata-verso de la balastul tau si s-o postezi pe forum, astept pozele sa ridicam schema. Uite asta este balastul de 36 W "Lohuis", am sa-i creionez si o schema electrica, poate se pot modifica ceva valori p`acolo sa nu se mai incinga asa tare tubul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum