Dr.L Postat Ianuarie 30, 2008 Partajează Postat Ianuarie 30, 2008 asta noi nu au lumifor(vezi in proiectoarele de la sol,sau in lampile stadale la joasa inaltime,si deschise)-inclusiv mercurulastea noi sunt lunguiete,arata ca o eprubeta cu filet,nu sunt baloanealea de pe vremea lui cesca sunt cum ai zis si ue pe soclu e43(sau ceva asemanator,gasesti fasunguri la magazinele de electrice,sau poti folosi fasung de siguranta fuzibila cu acelasi diametru)ai ce face cu becul ala? :tonqe: sau nu-l mai ai deja?d-astea cu mercur se gasesc la magazine la preturi ok(exceptand droserul,ala e mai scump,da merg si drosere de 'neoane') Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2008 Partajează Postat Ianuarie 30, 2008 L-am folosit o vreme cu un balast improvizat, nici nu mai stiu de la ce. In timp a inceput sa lumineze din ce in ce mai incet, pana cand l-am dezafectat. Era la bunici in curte, nu stiu daca il mai pastreaza, cand trec pe la ei intreb. Era de 250W. Daca il gasesc ti-l dau cadou. Pt EPROM-uri nu cred ca mai merge, ca lumina muuult mai slab decat la inceput. Pentru asta poti sa iei un bec cu mercur cu autoaprindere si sa ii spargi balonul, se gasesc pe la carefour/metro, nu foarte scumpe si nu au nevoie de traf. Link spre comentariu
Blind Postat Ianuarie 30, 2008 Partajează Postat Ianuarie 30, 2008 La becurile de iluminat stradal nu se foloseste luminofor. Depunerea aia de pe balon de care zici ca e luminofor este defapt o pulbere depusa pentru reducerea luminantei balonului (sa nu te chiorasca atunci cand conduci si il vezi). Intre balonul pe care il vezi si "balonul" cu mercur care face lumina pr zis se afla vid inaintat, de cele mai multe ori.Alea lunguiete folosite la iluminat stradal de care zici sunt lampi cu vapori de sodiu, se monteaza doar orizontal, la un unghi de max 15 grade (+/-), au pe ele niste "pronuntari" in care se gaseste sodiul solid.Mai multe detalii despre astea gasiti in manualul instalatorului pt electrice (pe langa multe altele), se gaseste pe dc++ sau de cumparat...1,5 mil bucata :yawinkle: Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat Februarie 6, 2008 Partajează Postat Februarie 6, 2008 Asta e valabil pentru becurile elipsoidale cu descarcare in vapori de mercur sau de halogenuri metalice. La cele cu descarcare in vapori de mercur ESTE LUMINOFOR!!!Si de unde ai scos-o pe aia cu (+/-)15 grade la sodiu? Becurile cu sodiu sunt cele mai permisive si functioneaza in orice pozitie. Link spre comentariu
Blind Postat Februarie 6, 2008 Partajează Postat Februarie 6, 2008 Din explicatiile profului. Aceeasi chestie se gaseste si in cataloagele firmelor care produc asa ceva. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 6, 2008 Partajează Postat Februarie 6, 2008 dar totusi becurile alea care sunt pt trotuare(de 250w parca) stau in picioare,vertical,nu? Link spre comentariu
Blind Postat Februarie 6, 2008 Partajează Postat Februarie 6, 2008 Alea cu crestaturi in care se afla sodiu nu se monteaza vertical...Fmm de program, daca ma lasa sa gasesc ce vreau la ora asta :smt013 Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 6, 2008 Partajează Postat Februarie 6, 2008 nu cunosc,n-am pipait asa ceva :rolleyes: Link spre comentariu
Blind Postat Februarie 6, 2008 Partajează Postat Februarie 6, 2008 Am vazut cu ochisorii mei in lab facultatii (desi nu trebuia sa am acces acolo pana nu se restaura :snakeman: ), puse la dispozitie de philips Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat Februarie 7, 2008 Partajează Postat Februarie 7, 2008 OK, atunci daca le stii de la fuckultate, spune-mi te rog cum se numeste becul ala (de la Philips sau de unde o fi) care se monteaza doar orizontal. Si mi-ar place sa stiu despre ce crestaturi in bec vorbesti. Asta chiar ca ma intriga.Apoi eu o sa iti explic confuzia pe care o faci. Link spre comentariu
Blind Postat Februarie 7, 2008 Partajează Postat Februarie 7, 2008 Si uite ca am gasit. Nu doar in cursul scris de mine, ci si pe net, in cursul de la facultatea de constr din cluj http://www.cs.ubbcluj.ro/~hfpop/florin/ ... ctrice.pdf La pagina 13 (a pdf-ului) se gaseste si poza. Nu mai astepta sa gasesc ceva si sa imi spui ca fac confuzii, sustine-ti punctul de vedere ca nu ma deranjaza. Spune ce ai de zis fara sa astepti sa gasesc stiu-eu-ce. (nu am intentionat sa te iau la misto cu replica asta, scuze daca am lasat impresia asta) Later edit: Am gasit restul afirmatiilor mele scrise in curs, de gheara mea, insa va va fi greu sa deslusiti alfabetul cuneiform pe care il folosesc la scris... Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 parerea mea e ca lampile de strada sunt cu sodiu de inalta presiune,cel putin asa arata http://i259.photobucket.com/albums/hh30 ... C04290.jpg stie cineva unde pot gasi asa ceva de cumparat? macar becul Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat Februarie 9, 2008 Partajează Postat Februarie 9, 2008 Si uite ca am gasit. Nu doar in cursul scris de mine, ci si pe net, in cursul de la facultatea de constr din clujhttp://www.cs.ubbcluj.ro/~hfpop/florin/ ... ctrice.pdfLa pagina 13 (a pdf-ului) se gaseste si poza.Nu mai astepta sa gasesc ceva si sa imi spui ca fac confuzii, sustine-ti punctul de vedere ca nu ma deranjaza. Spune ce ai de zis fara sa astepti sa gasesc stiu-eu-ce. (nu am intentionat sa te iau la misto cu replica asta, scuze daca am lasat impresia asta)Later edit: Am gasit restul afirmatiilor mele scrise in curs, de gheara mea, insa va va fi greu sa deslusiti alfabetul cuneiform pe care il folosesc la scris...Acum sa iti lamuresc confuzia: lampile lunguiete care se utilizeaza de regula in iluminatul stradal si despre care se vorbea mai jos sunt cu descarcare in vapori de sodiu la inalta presiune. Cea prezentata de tine este una cu descarcare in vapori de sodiu la joasa presiune care se utilizeaza foarte rar in iluminatul stradal (in Belgia, Luxemburg, Franta) datorita caracterului monocromatic.In ceea ce priveste crestaturile... Zici ca esti studentul lui Pop Florin? Stie ca tu denumesti rezervoarele din balon "crestaturi"? Alea exista pentru o mai buna uniformitate luminoasa. Mergi la asistentul profesorului (de ex. la Dorin) si roaga-l sa iti explice. E baiat bun si iti explica.Cu luminoforul te-ai lamurit? Link spre comentariu
Blind Postat Februarie 9, 2008 Partajează Postat Februarie 9, 2008 Nu sunt student in cluj ci la utcb - instalatii. Noua cand ne-a fost prezentat cursul (numele profului incepe cu M) ne-a spus ca pe baloane este depusa o pulbere cu rol de reducere a luminantei balonului (la cele cu "praf" pe ele). De asemenea, alta chestie spusa la curs: la iluminatul rutier nu te intereseaza redarea culorilor cat sa vezi ce se intampla pe drum (aka sa ai lumina). Dupa sesiune o sa iau la rasfoit manualu' instalatorului de electrice sa ma lamuresc calumea, cursul a devenit putin indoielnic... Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat Februarie 11, 2008 Partajează Postat Februarie 11, 2008 Mda... Moroldo e un spagar de nedescris si stiu ca nu isi da interesul deloc fata de studenti. Daca vorbesti de Mira, mi se pare ciudat sa nu se faca inteles; e un tip convingator. Ma rog, mai ai de invatat. Spor la sesiune!Chiar daca nu e nevoie de redarea culorii in iluminatul rutier, lumina data de acele becuri e oribila. Daca ajungi vreodata pe autostrada in Belgia te vei convinge.La mercur e vorba de luminofor, la sodiu si iodura metalica, pulberea nu e luminofor. Dovada e ca la mercur nu exista baloane transparente, in vreme ce la sodiu si iodura metalica exista. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum