Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

balastul electronic

Postări Recomandate

Ce chestie! Chiar aseara neavind ce face si gasind prin cutii mai vechi niste becuri economice stricate m-am apucat sa mesteresc la ele. Si azi vad mare discutie aici.Ce am facut eu: aveam un bec cu Ne Philips de 21W, asemanator cu cele tip economic dar cu alimentare normala, adica siguranta termica, mini drosel, starter, astea toate in fasung + tubul ''indoit'' si acoperit cu un balon din sticla striata. Dupa ce-l folosisem citiva ani si depasise cele 12.000 de ore garantate, nu mai avea putere sa se aprinda, ca toate tuburile obisnuite cu Ne. L-am desfacut, i-am scos ''instalatia'' si i-am plantat in fasung un montaj de bec economic Osram (ceva cu mosi-feti frumosi) la care se intrerupsese unul din filamentele tubului.Rezultatul unei ore de munca a fost ca am reinviat un bec de calitate si ma astept sa mearga inca citeva mii de ore. :supz:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 361
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

53

• blazeu

50

• XAN77

40

• Gheorghe Dracu

25

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Becurile economice parca se fac cu vapori de mercur de joasa presiune...(au disparut pe undeva cursurile mele de electrice, ca dadeam mai multe detalii)Lampile cu descarcari in gaze folosesc de obicei mercur, iod, sodiu si alte cateva elemente chimice care nu-mi vin in minte la ora asta. In orice caz, neon sigur nu se foloseste pentru ca este gaz intert si nu ionizeaza :yawinkle:

Link spre comentariu

tuburile obisnuite 'cu neon' contin de fapt,cum a spus si blind, mercur la joasa presiune si probabil neon drept umpluturaalea de iluminate stradala de emit mai mult uv sunt tot cu mercur la presiune joasa,iar alea portocalii,cu sodiudaca are cineva alte informatii(linkuri etc) sa posteze -pe mn,cel putin,ma intereseaza

Link spre comentariu

un balast electronic cu 15uF pe filtrare si cu mje13005 ca trz merge pentru 40w sau 65w? pe alt balast de 65w era tot un 15uF,da nu am asemenea tub pt proba

E adevarat ca la tuburi de putere mai mare se utilizeaza conde4nsator de filtraj de valoare mai mare si tranzistoare de curent mai mare, dar puterea tubului e corelata si de bobina de reactanta (aia cu o singura infasurare) si de traful de reactie ( torul de ferita cu 3 infasurari pe el ) Din experienta mea, la puteri mici (5 - 20 W), "primarul" de pe tor are 7-5 spire, scazand la 3 spire pentru 36W (cele mai mari lampi pe care le-am vazut eu). De asemeni, miezul bobinei de reactanta e mai mare, la putere mai mare ( logic )Nu am vazut pana acum balasturi electronice peste 40W (chiar si alea de 40 sunt destul de rare si au dificultati de aprindere, deci sunt cam la limita) Eu am solicitat informatii despre posibilitatea de a regla (fin) curentul prin tub, dar nu am primit inca raspuns.Multumesc
Link spre comentariu

Condensatorul ala pus acolo nu are rol de filtraj ci de ameliorare a factorului de putere :yawinkle: Drossel-ul fiind o bobina haleste pe langa putere activa, datorita rezistentei proprii si putere reactiva. Daca in cazul consumatorilor casnici, aceasta putere nu este contorizata, cu alte cuvinte ni se cam rupe de ce bagam in priza, in cazul consumatorilor industriali aceasta este contorizata...si te arde buza cand vezi cat trebuie sa platesti pentru ea. Puterea reactiva insa poate fi produsa cu ajutorul unui condensator (sau a unei baterii de condensatoare) si astfel apar CIL cu neoane cu condensator gata montat :yawinkle:

Ledule (Dr.L), eu ma tot "screm" sa fac upload la o chestie pe undeva, de unde puteai citi pe indelete ceea ce doresti. Cand voi reusi am sa te anunt (e un mic pdf de vre-o 500 de mega). Pana atunci, poti sa mai intrii si pe situri la elba sau philips si sa iei de acolo cataloagele pentru CIL sau lampi produse de ei (la elba e in format pdf, vre-o 200 mega, la philips e online insa ceva mai bogat si mai "capabil")

Link spre comentariu

un triac inseriat cu circuitul de 220v nu ar merge? posibil sa fie necesara marirea condeastorului de pe alimentareintr-o abordare mai veche,se folosea un trac inseriat cu vechiul sistem cu droser(dar starterul lipsea si fiecare filament era alimentat printr-un traf la ~6Vca)in cel mai rau caz,poti incerca cu un potentiometru bobinat,inseriat cu tubul---------nu m-am gandit sa compar bobina,ms pt sfat :smt006 intr-adevar conform bobinei este de 36w,o sa-l probez in curand---------un convertor de 220-12v/100w (pt becurile cu halogen) nu se poate converti in asa fel incat sa mearga pt neoane(mai ales 65w) ?ma gandeam ca merge scos transformatorul si in locul lui pus ansamblul neon-bobina-condesator ca si in cazul celor uzualeschema de principiu este asemanatoare la ambele convertoarele: ms blind pt indicatii :smt006 -----condesatorul din convertoarele electoronice pt neoane are rolul de compensare a factorului de umplere?eu stiam ca doar pt drosere e folosit(eu,cel putin,nu folosesc :snakeman: )

Link spre comentariu

[...]intr-o abordare mai veche,se folosea un triac inseriat cu vechiul sistem cu drosel (dar starterul lipsea si fiecare filament era alimentat printr-un traf la ~6Vca) [...]

de fapt, exact ca să nu mai fie nevoie de starter se folosea schema cu triac (exista o variantă şi cu tiristor, parcă), şi exact asemenea schemă caut eu acum...
Link spre comentariu

Nu am vazut pana acum balasturi electronice peste 40W (chiar si alea de 40 sunt destul de rare si au dificultati de aprindere, deci sunt cam la limita)

Eu am solicitat informatii despre posibilitatea de a regla (fin) curentul prin tub, dar nu am primit inca raspuns.

Multumesc

Cum sa nu existe??? Exista si balast de 2x80W pentru corpuri de iluminat cu 2 tuburi T5 de 80W. Daca te referi strict la becuri economice, exista si de 120W, cu balast electroni, evident.

Curentul se modifica implicit prin micsorarea frecventei oscilatorului.

Condensatorul ala pus acolo nu are rol de filtraj ci de ameliorare a factorului de putere :yawinkle: Drossel-ul fiind o bobina haleste pe langa putere activa, datorita rezistentei proprii si putere reactiva. Daca in cazul consumatorilor casnici, aceasta putere nu este contorizata, cu alte cuvinte ni se cam rupe de ce bagam in priza, in cazul consumatorilor industriali aceasta este contorizata...si te arde buza cand vezi cat trebuie sa platesti pentru ea. Puterea reactiva insa poate fi produsa cu ajutorul unui condensator (sau a unei baterii de condensatoare) si astfel apar CIL cu neoane cu condensator gata montat :yawinkle:

Confunzi condensatorul de compensare din CIL cu condensatorul de filtraj pus dupa puntea redresoare din balasturile electronice. Ala nu are nimic de a face cu corectia factorului de putere.

Blind edit:

Ai perfecta dreptate gheorghe, nu am citit atent despre ce se vorbea in topic, am crezut ca despre conzii de la corpul de iluminat era vorba, nu de balasturi electronice etc, cum am observat pe urma. My bad.

/Blind

Link spre comentariu

[...]intr-o abordare mai veche,se folosea un triac inseriat cu vechiul sistem cu drosel (dar starterul lipsea si fiecare filament era alimentat printr-un traf la ~6Vca) [...]

de fapt, exact ca să nu mai fie nevoie de starter se folosea schema cu triac (exista o variantă şi cu tiristor, parcă), şi exact asemenea schemă caut eu acum...
in cartea "300 circuite electronice" la pagina 143/144,montajul nr 175
Link spre comentariu

si pentru ca tot e topicul meu, sa imi aduc si eu aportul ...

http://i6.tinypic.com/68kuttd.jpg -schema din cartea 300

http://i5.tinypic.com/4qqt8b7.jpg -o schema din cartea 305 care se vrea special de reglat luminozitatea, dar foloseste starter cu triac si se poate folosi acel montaj pe post de starter electronic

http://i8.tinypic.com/4ujjate.jpg -o alta schema din 305, un interesant strater electronic pe baza de 2 diace o dioda si un C .

p.s. carei faza da nu pot pune poze aici ? tot da aia cu am ajuns la formidabila limita de 10megi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări