Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

balastul electronic

Postări Recomandate

Tot citind si ras-citind acest topic, am accesat si acest link ; am descoperit ca schema mea seamana 99% cu cea prezentata acolo, care este insa pentru tuburi de 36 W !!!

In poza atasata am marcat cu rosu componentele care difera. Numarul de spire al infasurarilor transformatorului este identic . Doar L1 nu stiu cat de asemanatoare sunt ...

In aceste conditii, ce as putea modifica pentru scopul enuntat in pagina anterioara (folosirea corecta a tuburilor de 18W) ?! Multumesc !

post-175951-0-88948300-1413737721_thumb.png

Editat de fratello
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 361
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

53

• blazeu

50

• XAN77

40

• Gheorghe Dracu

25

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Componenta care limitează curentul la aceste montaje este bobina cu miez de ferită L1.Acolo ar trebui umblat la schema dvs.Cel mai probabil prin mărirea numărului de spire, dacă mai încap.

Editat de validae
Link spre comentariu

Intensitate curentului prin tub.Dar nu știu dacă o puteți măsura corect, acolo e o frecvență de zeci de kHz și aparatele uzuale dau erori grosolane la peste 400Hz.Cred că mai bine măsurați consumul total al invertorului din rețea, dacă scade, a scăzut clar și curentul prin tub  :rade:

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

ma intereseaza sa stiu efectul si cauza pt care unele tuburi fluorescente vechi deteriorate sau uzate pot functiona daca scoti starterul f mult. E greu cu aprinderea, dar odata aprins si scos starterul merge si functioneaza cu palpaieli pana se consuma complet in cativa ani lumina scazand treptat uniform pana la zero. Durata de functionare in acest caz improvizat poate depasi de cateva ori pe cea normala de functionare in parametrii stabiliti normali

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

Un tub uzat sau cu vidul compromis are un consum mult mai scăzut, de aceea starterul ajunge din nou în zona de aprindere (crescând tensiunea la bornele tubului) și va iniția aprinderi repetate chiar dacă tubul era aprins deja.Scoțând starterul după aprinderea tubului, acesta nu mai este influențat de prezența starterului la borne. Uneori se puneau și startere improprii la unele tuburi, starterul alegându-se după puterea tubului, nu aiurea.

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Iar in timpul acelor initieri el aprinde filamentele si stinge gazul, ceva de genul asta am observat. sau sta el aprins practic curentul trecand prin el nu prin gazul din tub

Link spre comentariu
post-21106-139829756121_thumb.png

Exact asta se întâmplă, iar aprinderile repetate distrug rapid și filamentele, tubul nemaifiind folosibil. Cel puțin pe montura originală  :rade: că uneori le mai lungeam suferința cu triploare de tensiune și rezistență în loc de drosel. Sau varianta din imagine, cu dublor sau cvadruplor de tensiune și reactanță capacitivă, mai bună.

Editat de validae
Link spre comentariu

Scrie chiar pe imagine, în dreapta-sus ,,redrawn E.M.,, Deci este redesenat de Emil Matei, eu nu mi-am atribuit niciun merit asupra schemei, doar am postat-o.Dacă e copyright, rog să fie retrasă.Dar nu cred că asta a fost dorința d-lui Emil Matei când a pus-o pe net, eu am mai recomandat site-ul dânsului în alte ocazii. Imaginea o aveam salvată pe calculator, de aceea nu am pus link.

Editat de validae
Link spre comentariu

Iartă-mă, poate nici nu trebuia să intervin . N-am vrut să supăr pe cineva . Sunt sigur că Emil se bucură când munca lui este de folos . Pe de altă parte ”redrawn EM ” are semnificație pentru unii doar , poate unii nici n-au observat mențiunea . Și oricum , mențiunea trebuie făcută de cel care folosește / postează materialul. Și cu aceasta îmi cer încă o dată scuze , poate sunt eu exagerat. 

Link spre comentariu

Nicio problemă, și dânsul a preluat articolul din bibliografia pe care o și menționează în imagine.Ce-ar fi dacă am fi menționat tot șirul celor care au preluat schemele de la unii la alții :rade:

Ar fi mai mare lista distribuitorilor decât informația utilă.Oricum asta nu micșorează meritul d-lui Emil Matei de a colecta acele scheme într-o colecție foarte utilă, pe care o consult și o recomand.http://www.emil.matei.ro

Link spre comentariu

UBA2024P/N1http://www.nxp.com/documents/data_sheet/UBA2024.pdfUBA2211BP/N1http://www.nxp.com/documents/data_sheet/UBA2211.pdf

FAN7710VLNhttp://media.digikey.com/pdf/Data%20Sheets/Fairchild%20PDFs/FAN7710V,VL.pdfIntrebarea mea este daca a mai folosit cineva aceste circuite integrate si care au fost rezultatele?Pe site-ul NXP exista multa documentatie si un calculator on-line pt. diverse configuratii si puteri ale lampii, daca e cineva interesat sa aprofundeze.

Editat de danpin
Link spre comentariu

@Validae : Multumesc !

...am mai bobinat in continuare pe L1 fix 1 metru de sarma CuEm (nu am numarat cate spire)... "Ochiometric" nu este nicio deosebire de luminozitate intre cele 2 tuburi ; un balast l-am lasat intentionat nemodificat.

DAR .... bazaie L1. Nu foarte tare ...dar cealalta este "silent". Poate fi o problema ?

Link spre comentariu

Posibil să nu fi bobinat suficient de strâns, sau nu ați fixat miezul bine după bobinare.Oricum 1m de sârmă nu-i mare lucru la bobina aia, probabil înseamnă vre-o 20-30 de spire în plus.Ea are deja câteva sute de spire  :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări