Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

balastul electronic

Postări Recomandate

Vizitator j5pijo
:aplauze blazeu = super multumesc pt rabdarea acordata/timp.poate-mi lasi un nr de tel in PM.maine dimineata postez daca am mai dibuit cate cva. :freaza: ...sau... :sparge:cre' ca trebe sa ne cinsteasca adminii...super trafic pe subiectul asta...12 members si 16 musafiri...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 361
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

53

• blazeu

50

• XAN77

40

• Gheorghe Dracu

25

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca e mai mult decit condensatorul de aprindere in scurt, nu prea mai merita reparat. Daca se arde un tranzistor, mai ia cu el niste piese si atunci trebuie toate verificate toate piesele din montaj la rece. La fel, daca se umfla condensatorul de filtraj, becul mai merge pina face poc restul schemei - si ai revenit la luat toate piesele la verificat.Eu le masor doar la rece, si le testez doar in serie cu un bec normal.

Link spre comentariu

Imi permit sa te contrazic: depinde ce motivatie ai.De exemplu, daca vrei sa recuperezi tubul(etul)(merita daca nu e uzat si daca are lumina acceptabila, adica, pentru mine fie albul cald, fie e suficient de puternic), poti incerca sa scurtcircuitezi electrozii filamentului intrerupt (sau chiar pe amandoua)(utilizand eventual electronica unui tub compromis). Unele tuburi/balasturi merg, altele fac "poc".Daca vrei sa recuperezi balastul (eu am transplantat in lampi pentru tub clasic), e recomandabil sa fie balast de putere apropiata cu tubul (desi unii "wati chinezesti" sunt ceva mai mici, nu e o regula fixa)Exemplu: un balast Osram de 14W a facut poc dupa vreo 5 minute de aprins un tub de 20w (lumina destul de slab); un balast Huawei de 22W, cam inegrea tubul de 20W. Alte balasturi de 13-15W aprind tubul de 18W mai slab sau mai acceptabil, insa acesta lumineaza bine (destul de intens) si cu balasturi de 23, 25 sau chiar 30W (asta era pe un tubulet care la alta marca avea doar jumatate din aceasta putere, fiind incadrabil la categoria "chinezesti, mici")Mai laborioasa a fost intr-adevar repararea unui balast de bec de 45W, care a fost insa si o chestie de ambitie. Tranzistoarele, rezistoarele din emitor si cele din baza inlocuite.Electroliticul de filtraj se defecteaza in 2 feluri: fie se strapunge cel putin o dioda din punte si alternativul aplicat explodeaza condensatorul, in final arzandu-se si fuzibilul sau rezistorul fuzibil (tipic 10 ohm), fie condensatorul se usuca, pierde din capacitate pana se intrerupe, la un punct producandu-se defectarea tranzistorilor, probabil prin aparitia unor impulsuri mari de curent in absenta rezervei de sarcina din condensator.Daca in primul caz merita incercata inlocuirea diodelor si condensatorului, restul pieselor fiind intacte, in al doilea nici eu nu ma complic cu reparatia. Repet, decat sa repar un balast prajit rau mai bine incerc sa imperechez tubul (daca-i bun) cu un balast recoltat de pe un CFL cu tubul dus.Dar am "pisat" deja subiectul prea mult. Nu chiar off-topic:Trei calugari fac juramant de tacere; ca sa aprecieze mai mult la ce au renuntat, au voie sa rosteasca cite o propozitie duminica, pe rand.Prima duminica, primul calugar: "Ador castraveciorii murati!"A doua duminica, al doilea calugar: "Detest castraveciorii murati!"A treia duminica, al treilea calugar: " Mai terminati odata cu trancaneala despre castraveciorii murati!"Asa si noi, cu becurile astea CFL...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Oricum costul reparatiei (in ideea ca timpul tau nu e gratis) depaseste cu mult costul unui bec nou, asa ca reparatia are scop pur academic, cu sanse 50% sa tina.Da, si eu mi-am reparat citeva, unele au mai mers un pic, altele nu.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Dane, suntem aici atat profesionisti (imi scot palaria in fata experientei acumulate de unii colegi de forum!), cat si hobby-sti, amatori. Si in aceasta calitate privim altfel timpul. Cum sa estimez valoarea unei ore de palavragit la o bere cu niste amici agreabili? In plus, mai apare (uneori) si satisfactia de a fi realizat ceva cu mainile si mintea proprie (incomparabila cu cea obtinuta prin plata cu banii obtinuti in urma unei activitati neplacute, gen servici). Si dupa acumularea unei anumite experiente, chiar si un esec are valoarea lui, daca pot invata ceva din el (si cel mai adesea invat ceva), mai valoros decat enervarea si supararea pierderii de timp si stricarea vreunei piese/aparat...Cei care apreciaza elementele vintage, ajung sa cunoasca si sa compare specificul vechilor solutii fata in fata cu cele mai noi. Si fara a fi deloc nostalgic, exista intotdeauna si pierderi prin "progres".Poate pierderea cea mai mare e atitudinea rece, cinica a consumatorismului, a filozofiei "unicei folosinte", care adesea inseamna o mare risipa de resurse, numai de dragul de a "invarti roata" mai repede si de a acumula "bogatie" la niste poli...Chinezii au constatat mai recent ca au supra-exploatat anumite resurse de minerale, "pamanturi rare", care intra in compunerea unor materiale si componente HI-TECH a gadgeturilor atat de la moda azi, la supliment venind si poluari si dezastre ecologice mai mici si mai mari...Perspectiva, odata cu adancirea austeritatii care ne asteapta fiind o crestere semnificativa a unor preturi; care va bate gandul, grabiti-va sa va luati jucariile dupa care salivati; sau poate nu, ca e posibil si sa devina doar exponate de muzeu? In primul rand datorita defectarii programate? Urmate de incapacitatea de a le mai inlocui? (Va mai amintiti vremea cand un apartament, un automobil si un videorecorder aveau preturi destul de apropiate? Poate apartamentul era oarecum subevaluat, insa automobilul si mai ales video-ul erau mult prea umflate!)Scuze pentru off-topic! Dar eu am cam ramas pe ganduri privitor la viitor....

Link spre comentariu

nu are nimeni o schema pentru balast electronic fara transformatoare sau bobine? am vazut la cineva un motaj simplu(cateva diode,cateva rezistente si vreo 2 sau trei condensatoare). nu stiu de unde a pus mana pe montaj. Catre neon plecat 2 fire(unul pentru un cap, celalalt pentru celalalt cap, pinii de la fiecare filament erau scurtcircuitate si cate un fir se lega la fiecare circuit)Noenul se aprindea instantanetu , nu exista nici un starter si nu bazaia. ce putea sa fie?

Cred ca este vorba de montajul de "neon vesnic" care a fost publicat prin anii 90 in revista tehnium. Montajul apridea neoanele chiar daca tubul avea filamentele arse. Zilele aestea am cautat in colectia mea de reviste tehnium poate mai dau de acel articol dar fara succes. Cred ca am pierdut acea revista.Poate stie cineva macar ce numar al revistei a fost.
Link spre comentariu

Cred ca ma repet: eu nu am fost multumit de aceste montaje. Reglajul curentului prin tub e delicat si destul de instabil, insa cel mai rau e ca in curent unipolar (nu e un curent continuu propriu-zis), tubul se inegreste repede si tare la catod si daca nu e reglat curentul sub puterea nominala (din rezistenta serie) "moare" destul de repede.Ca o recomandare, utilizati montajul unde nu e nevoie de lumina prea intensa (spatii de trecere, lumina de veghe), altfel durabilitatea tubului va fi comparabila cu a unui bec cu incandescenta.Si daca nu uitati, mai intoarceti tubul in soclu din cand in cand. Solutia e interesanta daca aveti tuburi cu filamentele scuturate (insa nu uzate!), insa eu am utilizat legarea in scurtcircuit a electrozilor (la filamentele intrerupte) si la balasturi electronice gen CFL (sugestia d-lui Barbu Popescu, prin unul din ultimele Tehniumuri aparute prin 2005-2006, nu cel din 1991 la care se face referire in articolul d-lui Matei) si functioneaza.Spor!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua.Am o mare rugaminte si anume daca ma poate ajuta cineva cu fisa de catalog a circuitului integrat(Philips) UBA2013.Acest CI este un driver folosit in balasturi electronice pentru lampi fluorescente.Cu speranta ca ma puteti ajuta,va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Salutare. Am tot citit de-a lungul timpului despre balasturile electronice si nu am reusit pana acum sa gasesc o solutie pt. achizitionarea/realizarea unui montaj de calitate, de dimensiuni reduse care sa fie fiabil.Problema mea. Necesitatea gasirii pe piata a unui balast de calitate pt. tub de 18W, care sa incapa in corpul de iluminat (destul de ingust) montat in baie. Pana in prezent m-am tot chinuit cu diferite tipuri de balast de dimensiuni reduse (chinezarii), care la cateva luni, maxim juma' de an se strica. Plus ca inegresc capetele tuburilor. Mi-ar placea sa gasesc un balast de calitate, cum am in bucatarie (produs Philips, care merge de vreo 3 ani cu acelasi tub fara sa-l inegreasca), dar din pacate sunt de dimensiuni mari si nu incap in corpul de iluminat din baie.Asa ca intreb daca nu se poate realiza un montaj cu piese de calitate, eventual incapsulat (la fel ca cele realizate de Philips, Osram, etc.), dar de dimensiuni reduse, similare celor din becurile economice.Multumesc Dr.L ca m-a indrumat aici.

Link spre comentariu

Doar tubul de 36W.Cu un alt tub,merge cu parametrii diferiti: ori tubul lumineaza mai slab-tub mai mare,ori lumineaza mai puternic si se duce mai repede-tub mai mic. Evident,la discrepante mari,se arde repede montajul (la fel si la tensiune mare)

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatii ! am un neon de 30w la care am vrut sa montez un droser de 36W pentru ca n-am gasit inca unul de 30w . o sa mai caut ...poate gasesc totusi de 30w.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări