Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

balastul electronic

Postări Recomandate

a "improvizat" cineva alimentare unui tub normal de 18 W cu un balast electronic recuperat din becuri economice din comert ? nu am vazut becuri economice de 18 W, se poate face asa ceva? nu de alta da e mult mai comod decat sa realizez un balast electronic singur de la zero. Si daca stie careva de ce se duc repede becurile economice chinezarii, e de vina tubul sau balastul elctronic, ca sa stiu ce bec economic sa caut ca chinezarii are la confiscate 3,8 lei :tonqe:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 361
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

53

• blazeu

50

• XAN77

40

• Gheorghe Dracu

25

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cauta becurile economice fabricate in Europa.Eu am incercat sa reconditzionez un asemenea balast ,dar fara succes.Cele doua BD-uri se incalzesc si se distrug iarcu alte tranzistoare mai puternicenu ai spatiu,dar pt un tub poate merge. :supz:

Link spre comentariu

dar stie careva principiu de functionare al droselului elctronic poate imi dau seama de ce unele pot fi proaste sau nu, implicit poate sa imi dau seama daca schimband vreun tranzistor ceva obtin ceva pozitiv sau nu

Link spre comentariu

....Desigur , mai tota lumea ,e tentata sa cumpere , un bec chinezesc la pretzul de 3,8 RON , dar surpriza ...dupa o saptamana se arde montajul electronic . :smt051. Am combinat partea electronica , de la un bec de firma, (ars tubul) cu tubul fluorescent de la shtiftul chinese. :tonqe: , a mai functzionat cam o luna dupa care :smt022 .Am ajuns la concluzia , ca, mai bine dai un ban pe un bec de firma . Am avut din 1993 un bec economizor ,de 20 W care m-a tzinut pana acum fiind montat in camera de baie in nishte conditzii nu tocmai bune ( aburi cat incape ). Sunt firme , care produc becuri economice cu durata de viatza de 6 ani shi 12 ani . Dai un ban , dar face :naughty: :smt006 P.S.- Uitasem montajul electronic , este bun pt a comanda un neon de 18 W

Link spre comentariu

Uite si schema unui balast Osram testat cu succes. Am recuperat destule de pe becuri de 20W si 21W pe care le-am folosit la tuburi de 18W. Nu e foarte corect, pentru ca balastul de 20W da un curent cu 10% mai mare decat ar vrea tubul, asadar ii scurteaza durata de viata. Dar nu mult, tot cu un factor de 10%. Tranzistoarele se incalzesc daca au in sarcina ceva ce nu le convine: o dioda in scurt, un condesator in scurt, etc.

Link spre comentariu

am luat si eu un bec osram ieri de 20w sa-l pun la baie si binenteles ca l-am desfacut sa vad ce montaj are, am ramas placut impresionat sa vad un cablaj foarte ingrijit torul de ferita si bobina tip transformator cu tole foarte ingrijit facute, cablajul are si componente smd, vreo 10 R si 2 C-uri, tranzistoarele sunt 13003 in capsula TO126 mai tapene ca 13001 in capsula TO92 ca am si un montaj de chinezarie care e super ordinar pe langa asta cu piese de gabarit mai reduse, transformatoru ala i se cam misca tolele etc. Pana si tubul este conectat la cablaj cu niste cleme care "calca" pe placa, ma asteptam sa trag de fire cand l-am desfacut , oricum face 14 lei cat am dat pe el tinand cont ca un balast elctronic la adelaida e 24 de lei . Chestia e ca schemele par foarte asemanatoare cea de la osram cu chinezariile dar difera calitatea piesele montate montate cat si curentii maximi suportati de tranzistori, fiind la limita la chinezarie si montaj facut pe vapor de asemeni . Dar deocamdata il folosesc la baie :yawinkle:

Link spre comentariu
Vizitator Alex F

Am o chinezarie montata prin centura Bucurestiului prntru baie, are 36W si tuburile se duc cam dupa un an jumate...Mi s-a strapuns dupa primul an condensatorul dintre filamentele tubului (era la 1000V si am pus la 1600V) si am pus radiatoare din tabla de aluminiu pe cele doua tranzistoare in capsula d BD (13003)...Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator Alex F

Am o chinezarie montata prin centura Bucurestiului prntru baie, are 36W si tuburile se duc cam dupa un an jumate...Mi s-a strapuns dupa primul an condensatorul dintre filamentele tubului (era la 1000V si am pus la 1600V) si am pus radiatoare din tabla de aluminiu pe cele doua tranzistoare in capsula d BD (13003)...Bafta!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

S-a intamplat si la mine... Chinezii... Oricum, la convertor am schimbat 10uF/50V china cu 10uF/63V Corea. Tot pe acolo. Mai grav e ca s-au ars KSH13003. Va trebui sa caut alta chinezarie ieftina sa recuperez asa ceva. Pentru ca aplica unde e pus tubul chiar are fasonul ei...Costel

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

nu are nimeni o schema pentru balast electronic fara transformatoare sau bobine? am vazut la cineva un motaj simplu(cateva diode,cateva rezistente si vreo 2 sau trei condensatoare). nu stiu de unde a pus mana pe montaj. Catre neon plecat 2 fire(unul pentru un cap, celalalt pentru celalalt cap, pinii de la fiecare filament erau scurtcircuitate si cate un fir se lega la fiecare circuit)Noenul se aprindea instantanetu , nu exista nici un starter si nu bazaia. ce putea sa fie?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări