Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PL509 SE

allexx1968

Postări Recomandate

Saluare tuturor.post-51255-139829613937_thumb.pngCe parare aveti despre aceasta schema?Ce rol are ECC82?Din moment ce semnalul e cules din catod banuieesc ca nu amplifica.Sa fie necesare ambele triode in paralel pentru atacul finalei?Pentru 10-12W(nu cred sa aiba mai mult) nu e suficienta o singura trioda?Spor tuturorAlex

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• allexx1968

9

• Terry34

4

• Mikrosha

3

• THOMAS

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Finala e atacată pe G2, unde impedanţa e destul de mică. D-asta-i nevoie de lămpile din mijloc, care au rol de "repetor". Adică ce vine în grilă este repetat în catod, doar că poate să ţină considerabil mai mulţi miliamperi. Practic repetorul trebuie să "învingă" curentul de G2, care este echivalent cu o rezistenţă către masă. Se pun în paralel tocmai pentru a putea avea o capabilitate mai mare de curent. Ideea e că finalele de linii îs cam neliniare cu atac pe G1 şi nu scot prea multă putere. De-asta în schemă s-a încercat atac pe G2. Nu cred că scoate 10W.

Link spre comentariu

Montajul are avantajul cuplajului galvanic(nici un condesator pe calea de semnal ) eu recomand ca atac finala un tub din seria PCL....sau ECL...cu pentoda cuplata ca trioda....se poate folosi ca finala si GU50 cu rezultate interesante .......un bun transformator face diferenta,puterea de iesire 6-10w in functie de calitatea componentelor enumerate mai sus ,punctul de functionare e ales cu R3 deci musai un semireglabil.Desigur si tensiunea de negativare pe G1 Finala........prin care se regleaza biassul finalei in zona de disipatie maxima recomandata de catalog.

Link spre comentariu

Da, bună idee cu PCL. Spre exemplu pentoa din PCL85 are un catod puternic şi o rezistenţă internă foarte mică. Neliniaritatea nu contează în conexiune de repetor.

Link spre comentariu

In loc de ECC82 cred ca se poate folosi si 6N6P. Trebuie avut grija ca pe G2 sa nu se depaseasca 180-200V ca altfel curentul prin finala va fi foarte mare si se poate avaria tubul. Filamentul tubului din mijloc ar fi bine sa se alimenteze separat, ridicat cel putin cu 100V fiindca 6N6P are Ukf max=100V.

Nu cred că scoate 10W.

Un astfel de tub poate disipa 40w lejer, empiric in clasa A poate scoate un 25% .... macar. Un EL519 are Pda max=45w si Pdg2 max=9W, nu vad de ce nu ar scoate 10W.Am vazut si variante PP de 100w (pe cel de 75w chiar si tu l-ai vazut/ascultat ... anul trecut prin vara :rade: )
Link spre comentariu

Salutare tuturor si multumesc tuturor pentru sugestii.Nu stiu cum s-ar putea ridica potentialul repetorului la 100V fata de masa.Am vazut acum cateva luni cateva scheme de alimentare ale filamentelor publicate de un user cunoscut(imi cer scuze nu stiu pe moment care) si le am salvate in ceva calculator,ramane sa le caut.Tin minte ca acolo erau cateva scheme care ridicau potentialul filamentelor cu cativa zeci de V fata de masa.Referitor la repetor am si 6N6P si PCL85,iar finale am doar PL509,PL500 si EL36.GU50 din pacate nu am.Voi face un montaj pentru teste (probabil in aer)si apoi varianta finala un SE stereo.Spor tuturor ALex

Link spre comentariu

Am avut un topic cu PL519 atac pe grila 1, clar 10w rezonabili, liniaritate comparabila cu cele "audiofile",povestile legate de BO devin evident suprflue daca nu au fost verificaete practic, adica MASURABILE, asa ca pe cine vreti sa pacaliti ?

Link spre comentariu

Salutare! In schema de mai sus se poate folosi un locul trafului de iesire unul de 220/110/220 - 12/12 V ? Daca da, este necesar cu intrefier sau fara nici o modificare?

Link spre comentariu

D-le, transformatoarele de retea nu pot fi utilizate drept OT, niciodata nu vor avea performantele lui, dar pot fi provizoriu de folos la punerea in functiune a amplificatorului asa ca un surogat, ulterior daca va fi inlocuit cu unul corect calculat si realizat se va simti din plin diferenta...

Link spre comentariu

D-le, transformatoarele de retea nu pot fi utilizate drept OT, niciodata nu vor avea performantele lui, dar pot fi provizoriu de folos la punerea in functiune a amplificatorului asa ca un surogat, ulterior daca va fi inlocuit cu unul corect calculat si realizat se va simti din plin diferenta...

BunaMarius nu m-am gandit sub nici o forma la un transformator de retea.Transformatorul de iesire va fi bobinat corespunzator.In jur de 3k,cel mai probabil 3 primare(inseriate) si 2 secundare(paralel).Daca cineva are alta sugestie voi tine cont in mod sigur de ea.Spor tuturor Alex
Link spre comentariu

Salutare tuturor si multumesc tuturor pentru sugestii.Nu stiu cum s-ar putea ridica potentialul repetorului la 100V fata de masa.Am vazut acum cateva luni cateva scheme de alimentare ale filamentelor publicate de un user cunoscut(imi cer scuze nu stiu pe moment care) si le am salvate in ceva calculator,ramane sa le caut.Tin minte ca acolo erau cateva scheme care ridicau potentialul filamentelor cu cativa zeci de V fata de masa.ALex

Păi da, cea mai simplă metodă este de a lega filamentele la un potenţial pozitiv, de genul +80V. Astfel se va respecta tensiunea maximă Uk-f şi pentru repetor, şi pentru catod comun. Altă metodă este folosirea unei înfăşurări separate pentru alimentarea filamentelor repetoarelor, care să fie pus la potenţialul catodelor acestora.
Link spre comentariu

BunaMarius nu m-am gandit sub nici o forma la un transformator de retea.Transformatorul de iesire va fi bobinat corespunzator.In jur de 3k,cel mai probabil 3 primare(inseriate) si 2 secundare(paralel).Daca cineva are alta sugestie voi tine cont in mod sigur de ea.Spor tuturor Alex
Sfatul meu este sa incerci 5P+4S fiindca rezulta un cuplaj mai stris si inductanta de pierderi mai mica, considera ca este un optim calitate/efort rezultat in urma bobinarii si masurarii a zecilor de OT facute de mine. Daca reusesti sa bobinezi egal secundarele nu conteaza la legarea in paralel, dar atentie un sfert de spira +/_ nu este in regula, acestea trebuiesc sa fie riguros egale, avantajul metodei este ca exploateaza bine factorul de umplere al ferestrei prin diametrul redus al conductorului, la legarea in serie a secundarelor conteaza doar diametrul minim pt o densitate de 2A/mm*sint niste chestii...
Link spre comentariu

Am gasit ceea ce cautam.viewtopic.php?f=28&t=120339.Dar totusi de unde se ia tensiunea ce se aplica pentru ridicarea potentialului filamentelor?E infasurare separata?Sau este chiar +Ua?SporALex

Amplificatorul este capabil de 12W curati (THD<3%) intr-o banda de frecvente de la 10Hz...35Khz si de peste 15W cu THD>8%. Aveti in poza schema simulata,cu tensiuni si curenti in cateva puncte.Urmariti si rezolvarea problemei ridicari potentialului filamentelor.Sper sa va fie de ajutor.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări