Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce cablu sa folosesc??


Vizitator eric7831

Postări Recomandate

Vizitator eric7831

buna ziua,vreau sa montez 2 prize in balcon. circuitul cel mai simplu este tragerea de conductor din dormitor.in dorminot nu prea avem consumatori decat 2 veioze , un televizor si incarcatoarele de la telefone.credeti ca daca as trage de la priza din dormitor catre balcon cablu de CU litat 3/ 1,5mm este prea mic.precizez ca balconul este folosit ca spatiu de joaca pentru copil.consumatorii noilor prize nu sunt mari., veioze diverse jucarii ce necesirta priza si un sistem audio mic.multam

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    5

  • kit

    4

  • adicontakt

    3

  • pinky

    3

Top autori în acest subiect

wally_gatter

monteaza prizele la o inaltime considerabila la care sa nu ajunga copilul , mai ales sa nu poata introduce anumite lucruri /obiecte in priza. daca balconul este deschis atunci trebuie si o anumita protectie la umezeala , folosind prize de exterior. conductorul poate fi si litat dar indicat este de cel de 2,5mm , asta ca sa nu ai vreodata surprize de suprasolicitare in caz ca vei avea nevoie

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

2,5mm^2 conductorul de cupru, cand prizele existente au aluminiu sub 2,5mm^2?Care ar fi logica?1,5mm^2 e arhisuficient, doar nu baga aerul conditionat in priza aia. Si daca l-ar baga, ar avea probleme mari cu restul instalatiei!

Link spre comentariu

2,5mm^2 conductorul de cupru, cand prizele existente au aluminiu sub 2,5mm^2?Care ar fi logica?1,5mm^2 e arhisuficient, doar nu baga aerul conditionat in priza aia. Si daca l-ar baga, ar avea probleme mari cu restul instalatiei!

...pentru ca asa scrie in normativul I7/2011. circuitele de prize trebuie sa aiba 3x2,5mmp Cu(F, N, PE). protectia: disjunctor de 16A.
Link spre comentariu

valabil daca circuitul despre care vorbim pornea din tablou ; in situatia de fata n-ar avea niciun sens .

nici nu trebuie sa aiba sens. asa scrie in normativ ca trebuie facut. altfel ajungem iar la vorba "merge si asa" si dupa aia ne miram ca "merge si asa" inseamna ca de fapt ne merge tot mai rau.
Link spre comentariu

@kit -daca tot te uiti in normativ, vezi si ce curent e permis prin conductorul de 2,5mm^2 :) E chiar mai mare decat poate siguranta generala.Deci n-are nici un rost sa aplicam normativul cu ochii inchisi

nici nu trebuie sa aiba sens.

Evident, ca e un roman abstract, nicidecum o instalatie electrica, ai carei parametrii se pot calcula exact, conform legilor fizicii
Link spre comentariu

@kit -daca tot te uiti in normativ, vezi si ce curent e permis prin conductorul de 2,5mm^2 :) E chiar mai mare decat poate siguranta generala.Deci n-are nici un rost sa aplicam normativul cu ochii inchisi

nici nu trebuie sa aiba sens.

Evident, ca e un roman abstract, nicidecum o instalatie electrica, ai carei parametrii se pot calcula exact, conform legilor fizicii
- pentru conductorul de 2,5 mmp., pozare in tub ingropat, perete neizolat, doua conductoare active, cf. anexei 5.10, la care face referire art. 5.4.7, curentul maxim admisibil este de 24 A. la acest curent insa conductorul va avea cam 70 de grade! de aceea este in general acceptata ideea de a monta pe acest circuit un disjunctor de 16A.- sectiunea minima admisa pentru circuitul de prize rezulta din anexa 5.32: 2,5 mmp.- eu incerc sa-i dau omului raspunsul legal, corect. ma bazez, ca electrician autorizat, pe I7. pe care, cu toate ciudateniile lui, trebuie sa-l respectam. de asemenea, incerc sa fac diferenta intre "merge si asa" si a face ceea ce trebuie: "unde-i lege nu-i tocmeala". diferenta-i modica dpdv al pretului.- daca eric va schimba mai tarziu si restul instalatiei, macar ce a facut acum va ramane, scutindu-l de inca o cheltuiala.- ignor "ironia" din final. n-am nici chef si nici timp de flame.- daca circuitul vechi este din Al, atunci legatura dintre Al si Cu se va face in mod obligatoriu cu cleme de legatura.- inca ceva: este destul de comuna confuzia dintre mm si mmp.
Link spre comentariu

din moment ce nu va fi tras un circuit nou , direct din tablou , ci se va lega de un circut existent , realizat cu conductor cu sectiune mai mica de 2.5 mmp, care este logica folosirii unui conductor mai gros pentru aceasta "prelungire" a circuitului ? cu ce te ajuta faptul ca un conductor de 2.5 mmp pe care l-ai putea folosi "duce" la nevoie 24A daca circuitul de pe care te legi este subdimensionat si,prin urmare nu suporta un curent 24A ? poti trage 24A in conditii de siguranta daca folosesti un conductor mai gros in prelungirea unuia mai subtire ?Teoria asta , "crede si nu cerceta" s-a dovedit nu doar paguboasa ci de-a dreptul periculoasa de-a lungul istoriei si cred ca la fel e si aici .

Link spre comentariu

In afara de userul kit care se bazeaza pe niste normative, restul userilor fac speculatii. Oare de ce? Din spirit de contradictie? Initiatorul topicului nu a precizat ce fel de fire are pe instalatia existenta, nu si-a dat adresa ca sa stie cineva ce are omul in casa, nu a dat niciun astfel de detaliu din care s-ar putea trage vreo concluzie cu privire la reteaua existenta. Deci? Care-i shmenul de va luati de unul care citeaza din normative? Daca aveti informatii suplimentare fata de cele expuse de user, faceti-le publice ca altfel se ramane la stadiul de supozitor.

Link spre comentariu

Iaca îndemn a zice şi eu:Adevărat că normativul I7 specifică secţiunea conductorului circuitelor de priză ca fiind 2,5 mm^2, în cazul utilizării conductorului de cupru de tip Fy, dar există un dar. În normative şi specificaţii conexe lui I7, se zice următoarele:"Coborîrea din doză, la o priză simplă sau dublă, se realizează cu conductor avînd secţiunea de 1,5 mm^2". Evident secţiunea unui conductor de cupru, nu aluminiu.Poate părea o contradicţie în cele de mai sus, nimic nu este însă contradictoriu. Toată treaba e cît se poate de logică; dacă este nevoie voi insista pe acest aspect.Legat de "sfintele scripturi" din domeniul electric, şi nu numai, nu scăpaţi din vedere faptul că ele se adresează meseriaşilor, celor şcoliţi în domeniu, privitorilor de pe margine, de cele mai multe ori, ele nu spun acelaşi lucru ca şi celui şcolit în meseria respectivă.

Link spre comentariu

normativele astea parca sunt facute sa iti incarce lucrarea si sa te jupoaie de baninu am timp ca a-s fi dat niste exemple lungi de electricieni care au facut bani frumosi pe gbaza normativelor cu toate ca nu se preta instalatiile s afie facute dupa asa ceva( ma refer la electricieni care lucreaza fara facturi si alte proiecte)

Link spre comentariu
Iaca îndemn a zice şi eu:

În normative şi specificaţii conexe lui I7, se zice următoarele:

"Coborîrea din doză, la o priză simplă sau dublă, se realizează cu conductor avînd secţiunea de 1,5 mm^2".

ok rasputin, indica-mi te rog unde anume. eu stiu ca in vigoare este ultima reglementare, iar orice dispozitie anterioara care contrazice reglementarea in vigoare devine nula (asta dpdv legal).

totusi, daca vii cu o coborare cu o sectiune mai mica decat a circuitului, cum faci protectia? trebuie sa montezi un disjunctor/siguranta cu o treapta mai jos, pentru a proteja bucata de sectiune de 1,5 mmp, nu?

ca putere, stim ca un conductor de 1,5 "duce": 17,5 A*230 V*0,8=3220 W

am considerat curentul maxim admisibil in conductorul de 1,5 mmp ca fiind 17,5 A, materialul fiind Cu.

cu toate astea I7 cere expres conductor de Cu de 2,5 mmp pentru prize. nu se spune nimic despre Al, ceea ce este chiar ciudat. rezulta, cf. I7, ca nu mai este permis Al in circuite de prize si iluminat.

Poate părea o contradicţie în cele de mai sus, nimic nu este însă contradictoriu. Toată treaba e cît se poate de logică; dacă este nevoie voi insista pe acest aspect.

chiar te rog, dezvolta.

eu, totusi, nu gasesc absolut nici un motiv pentru a incalca o reglementare in vigoare. de fapt asta ma intriga: de ce tineti musai sa incalcati legea?

inca ceva: nu am gasit unde se face referire (in art. 5.4.7. si anexa 5.32) la conductor FY (rigid). cred ca aici intra si MYF (litat).

normativele astea parca sunt facute sa iti incarce lucrarea si sa te jupoaie de bani

nu am timp ca a-s fi dat niste exemple lungi de electricieni care au facut bani frumosi pe gbaza normativelor cu toate ca nu se preta instalatiile s afie facute dupa asa ceva( ma refer la electricieni care lucreaza fara facturi si alte proiecte)

ce pot sa mai spun... viziteaza cu incredere http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=40&t=143369

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări