Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterne frontale si un bug la black diamond storm.


nuambenzina

Postări Recomandate

Pe lanternele frontale am observat ca in principiu se poate regla intensitatea de lumina, in principiu au doua intensitati de lumina, full sau mai mica.

 

Iau trei tipuri de frontale in considerare:

 

1. Petzl (Model TIKKA XP 2 si TIKKA PLUS 2)

2. Black Diamond (Model STORM sau SPOT)

3. Diveste tipuri, no-name, chinezesti, Varta, Energizer etc.

 

Doar la ledul principal, de putere sunt interesat astfel:

 

Intrebarea nr.1:

Modele de la Petzl au doua pozitii de iluminare pe led-ul de putere, unul pentru ca sa mearga la lumina full si al doilea este mod economic, scrie clar pe site ca este mod economic adica mareste durata de utilizare a bateriei.

 

La diverse alte tipuri cand pe pozitia de scadere a intensitatii de lumina, este si mod economic prelungind durata baterieri sau doar scade intensitatea de lumina? Orice tip de lanterna frontala cand este pe regim de lumina la intensitate mica este automat in regim economic de salvare durata de functionare a bateriei?

 

Intrebarea nr.2:

Black Diamond-ul stie sa scada progresiv intensitatea de lumina.

Asadar se salveaza si bateria cu cat este intensitatea mai redusa sau scade doar lumina?

Chestia care stie sa scada intensitatea de lumina la black diamond se numeste dimmer

 

Intrebarea nr.3:

Mie mi se pare funny insa este foarte enervant daca esti sa zicem inchis in mina-pestera-ratacit prin padure si ti se intampla sau chiar cand ai dat banii pe ea si nu functioneaza la parametrii.

Voi ce spuneti de chestia asta, din ce cauze se poate intampla functionarea aceasta defectuasa de creste intensitatea de lumina cand incerci sa o diminuezi in momentul cand bateria este pe terminate la black diamond spot? Oare toate au acest defect sau doar aceasta bucata?

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nuambenzina

    3

  • nicul

    2

  • The Stressmaker

    1

  • Spitfire

    1

Vizitator andreimihai3

Ceri ditamai comentariul din cate vad.Nivelele de luminozitate date de controller n-au treaba cu tipul lanternei, frontala sau handy/flashlight/torch. Exista frontale cu 3 nivele, curent constant, tine de marketing.Protectia bateriei apare daca IC e programat pentru asta, si de obicei nu e; sunt surse liniare de curent constant, caderea pe ele e mai mica din cauza tehnologiei folosite. Limiteaza curentul maxim, curentul insa scade pe masura descarcarii bateriei.Sunt lanterne care suporta baterii si acumulatori, in cazul lor curentul prin led e stabilizat, exceptie mare parte din chinezariile iefinte. (Se presupune ca daca cineva isi ia o lanterna la cativa USD nu va pune in ea acumulatori, care implica si charger si care vor depasi cu mult pretul lanternei.)O lanterna frontala are puterea limitata la cativa W, mai ales daca e waterproof si radiatorul e ermetizat intr-o carcasa din plastic cu O-Rings."Intrebarea nr.3:Mie mi se pare funny insa este foarte enervant daca esti sa zicem inchis in mina-pestera-ratacit prin padure si ti se intampla sau chiar cand ai dat banii pe ea si nu functioneaza la parametrii." Asta e comica de tot. Daca ramai blocat in mina, ramai cu fitele. Fac lampi, lanterne care sa scoata minim 300lm (de regula 800-1000lm) cu acumulatori LiIon, cerinta fiind sa tina minim 3 ore pe high mode. Cu ce-ar ajuta pe cineva, in cazul ipotetic invocat de tine, o lampa HID care tine cam o ora, avand acumulatori de 14.4V/4Ah? "Diveste tipuri, no-name, chinezesti, Varta, Energizer etc." E bine ca le-ai pus la gramada, merita. Varta, Duracell si multe alte firme odata cu renume scot lanterne-rateu. Am modificat o lanterna no name cu bec de 6V/10W accu 6V/4Ah punand 10.8V/4.4Ah (12.6V fully charged) si led de 10W. Per total m-a costat cam 450lei. Varta vine lampi similare cu led de 4W si acumulatori NiMh la 400lei. Duracell scot si ei lanterne cu led de 3W la ~220lei, un pret iarasi, exagerat. In banii astia, cadranul e tot din plastic. (Nu discutam daca plasticul e mai safe, sunt totusi lanterne de uz comun.)Raspunsul de mai sus l-am scris pe 5, vineri, salvat in notepad :ras: Nu stiam daca o sa-ti raspunda cineva.

Link spre comentariu

Ma bucur tare mult pentru ca am primit un raspuns, dar e posibil sa nu ma fi facut inteles prea bine.

Chiar daca postarea mea este mai lunga, raspunsul poate fi foarte scurt si la obiect.

 

Din pacate in ziua de astazi toata lumea este pe fuga in stanga si dreapta, timp putin, stress mult si putina atentie la detalii, unii chiar superficiali.In general observ ca lumea nu mai are rabdare, viata grea, probleme si lipsuri multe etc.

 

Acum, sa nu le amestecam, una este faptul ca intenistatea de lumina este regulata si una este faptul ca am doua sau trei pozitii de intensitate a luminii respectiv stie sa scada intensitatea luminii in trepte. Sunt chestii diferite.

Exemplu de frontala care are intensitatea de lumina regulata:

-Black Diamond Storm, Petzl Tikka XP2.

Exemplu de frontala care are intenistatea de lumina neregulata:

-Black Diamon Spot, Petzl Tikkina 2

 

La toate cele patru de mai sus exista pozitie de intensitate maxima, intensitate mica insa doar primele doua exemple au intensitatea de lumina regulata.

 

Daca lumina este regulata inseamna ca se va mentine intensitatea de lumina constat pe durata functionarii indiferent de pozitia pe care este pusa maxim sau minim.

 

Asadar ma repet:

 

Intrebarea nr.1:

 

Daca tin o frontala cu curent regulat sau neregulat, pe intenistatea de lumina mica inseamna ca este sau nu este in mod economic?

Raspuns:

 

A) Da, TOATE frontalele cand sunt folosite pe regim de intensitate mica de lumina sunt pe mod economic.

B) Nu, cu exceptia la cele care au specificatii exacte de la producator.

C) Depinde de circuitul frontalei,

la unele circuitul este optimizat pentru a prelungi durata de iluminare in momentul cand intensitatea de lumina scade (intrucat scade voltajul sau amperajul? etc. => si nu mai "mananca" asa de mult din baterie) iar la altele intensitatea de lumina scade intrucat ceea ce da bateria este "mancat" de o rezistenta sau mai stiu eu ce fel de circuit.

 

Intrebarea nr.2:

 

Black Diamond-ul stie sa scada progresiv intensitatea de lumina.

Asadar se salveaza si bateria cu cat este intensitatea mai redusa sau scade doar lumina?

Chestia care stie sa scada intensitatea de lumina la black diamond se numeste dimmer?

 

A) Te rugam cere indicatii-specificatii producatorului

B) Da, cand scazi progresiv intensitatea de lumina pe led-ul principal de putere, sa spunem la 25%, 37%, 88% (trepte care la celelalte nu sunt) vei mari si durata de functionare.

C) Nu, cand scazi progresiv intensitatea de lumina pe led-ul principal, va scadea doar intensitatea luminii iar restul energiei din baterie va fi "wasted" pe rezistenta din potentiometru sau etc.

 

D) Chestia care stie sa scada intensitatea de lumina nu se numeste dimmer este un controler sau este un XYJK

E) Chestia care stie sa scada intensitatea de lumina se numeste dimmer. Si functioneaza cam asa [... / sau vezi link]

 

Intrebarea nr.3:

 

Mie mi se pare funny insa este foarte enervant daca esti sa zicem inchis in mina-pestera-ratacit prin padure si ti se intampla sau chiar cand ai dat banii pe ea si nu functioneaza la parametrii.

Voi ce spuneti de chestia asta, din ce cauze se poate intampla functionarea aceasta defectuasa de creste intensitatea de lumina cand incerci sa o diminuezi in momentul cand bateria este pe terminate la black diamond spot? Oare toate au acest defect sau doar aceasta bucata?

 

 

A) Se intampla la toate frontalale de la blackdiamond, toate unitatile avand acest defect

B) Este un caz aparte

C) Mai patesti / Se intampla frecvent fiind sensibila - se intampla deoarece circuitul XYZJK este ars / crapat / erodat de la apa sarata etc.

 

_+_+_+_+_01010101010_+_+_+_+_01010101010_+_+_+_+_01010101010_+_+_+_+_01010101010_+_+_+_+_01010101010_+_+_+_+_

 

@@@andreimihai3@@@

 

Referitor la raspunsul tau, ma repet inca o data Merci pt. reply asteptam sa imi raspunda cineva ceva, macar o parte din mister sa imi fie rezolvat.

 

Insa:

1.Nu cer ditamai comentariul dar as avea pretentia sa fie exprimate ideile in ordine si nu amestecate.

 

2.Din pacate nu am inteles ce scade controlerul cand regleaza luminozitatea Amperajul sau Voltajul?

 

3.Prin curent stabilizat te referi la intensitate de lumina regulata, si implicit ce este regulat voltajul sau amperajul?

 

4.Este normal ca puterea sa fie limitata la cativa W (watt) in ideea ca din 1-2-3 baterii-acumulatori nu pot sa scoti chiar asa de multi LUMENI cat scoate un bec de la stalpii de pe strada e totusi o frontala dar tehnologia avanseaza cu timpul, am vazut lanterne si frontale DE LA PESTE 800 LUMENI IN SUS si chiar mai mult, din cate am inteles un bec clasic de 100 W scoate in jur la 1100-1200 LUMENI. (excludem diferentele de temperatura de culoare grade Kelvin si indexuri CRI, lumina pt. flood sau spot, cu reflector sau cu optica etc.) acum daca le compar cu simpla lanterna cu bec de 3-6 volti baterii patrate cum era pe vremuri sau lampa de carbid... e un mic pas in fata

 

5. Aici ma iei cumva la misto " Daca ramai blocat in mina, ramai cu fitele." ? WTF? Fitele sa le ti te rog frumos pentru tine, nu doresc sa te agasez dar m-am simtit eu agasat, poate nu am interpretat-comunicat noi doi prea bine, insa sunt cazuri cand raman oameni blocati in pesteri sau mina perioade mai indelungate de timp sau chiar traiesc pentru cateva saptamani acolo.

 

Eu personal am stat intr-o pestera cu o echipa speo "astazi am intrat si am iesit poimaine", cu o frontala simpla TIKKINA 2 (190 h light duration on economic mode - 23 lumeni - neregulata) ca si backup la cele Petzl profi care erau atasate pe casca a fost suficient in situatia data, insa daca se apuca echipa de cartografiat toata pestera si ramaneam acolo pe o perioada de 1-2 sau chiar 3 saptamani, asta inseamna o gramada de baterii de carat o groaza de echipament. Am senzatia ca schema asta mi se va mai intampla sa stau pe intuneric cateva zile in sir fara disponibilitate de a cara mult echipament cu mine sau de a cumpara baterii de la magazin.

 

Sincer, un Tikka XP 2 are performante mai bune fata de cele care sunt special pentru speologie-mina-uzindustrial din punct de vedere al lumenilor (80), durata maxima de iluminare (190 ore) cu 3 baterii subtiri AAA, fata de FIXO DUO LED 14 care are un 67 lumeni, 183 ore insa are PATRU baterii MARI AA, singura diferenta facand-o carcasa care este parca mai durabila si mai ok pentru murdarit cu noroaie. Si da, se intampla accidente, se pierd oameni prin padure chiar anul trecut a fost un caz despre care stiu personal, iar in unele situatii sa ai echipament adecvat este un MUST. Bineinteles, regula de aur este sa intrii in pestera-tuneluri-mina cu doua surse de lumina, in caz ca una se sparge sau se termina bateriile etc., sau in caz de accidente gen fractura lampa de carbid da si caldura si pentru o perioada mica de timp nu intrii in hipotermie pe cand ledurile... In contrast chiar am vazut un post pe un forum strain de cineva care facea exporari in polul sud la minus nu stiu cat si se blocase butonul on/off de la o frontala. Asadar, nu as cara cu mine enspe mii de baterii pt. ca in unele situatii nu mai poti sa iesi si sa le schimbi.

 

6.ACUMULATORII PE BAZA DE LITIU NU SE FOLOSESC IN MEDII EXPLOZIVE - UMEDE DIN CATE STIU EU.

LITIU ESTE FOARTE REACTIV SI PERICULOS. IN PESTERI IN GENERAL ESTE UMIDITATE MARE. AI VAZUT CE REACTIE ARE UN ACUMULATOR LI-IO IN CONTACT CU APA? E O MICA BOMBA iar in PESTERA sau mina POATE FI MOARTE CURATA. SPATIU MIC, UNELE GALERII NEVENTILATE, DAI CU CAPUL DE PERETE CA SA RUPT UN SCRIPETE, SE CRAPA, AJUNGE UN FIR DE APA IN EA SI BUN ESTI INTR-UN NOR DE FUM (TOXIC?), FACE FLAMA FOC ! NU E DE JOACA CU acumulatorii pe baza de LITIU SINCER!

 

7. Da, am pus energizer si varta in acceiasi galeata cu tipurile chinezesti intrucat vad ca sunt EXAGERAT de scumpe la cee ce ofera (nu mare branza din punct de vedere lumeni - durata de functionare)

 

8.Raspunsul l-ai salvat in notepad sau intrebarea? - Ma bucur ca mi-a raspuns cineva chiar daca am ramas in accelasi punct, adica cum e cu economic si intensitatea de lumina respectiv ce este cu bugul acela de la blackdiamond.

 

MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RABDAREA DE A FI CITIT TOT CEEA CE AM POSTAT

My best regard Marcel C.

Link spre comentariu

1.A2.B3.BNu cred ca puteti crapa un acumulator cu litiu, dand cu capul pe care se afla fixata frontala de un obstacol dur. Cel mai probabil nici nu va mai intereseaza ce urmeaza(fum, foc) in astfel de caz. N-am vazut 18650 crapat de lovituri, e greu de faramat cu tesla pe nicovala de fier, d-apai...

Link spre comentariu

Uai, Merci Fain ! ! !

 

Am iesit din ceata! :101

 

Posibil sa fie un 18650 sau alte modele de acc. pe lithiu mai robuste dar nu ma risc pentru activitatea de speo-caving-mediu umed, desi am vazut frontale-lanterne in carcasa metalica (gen Spark-light, Zebralight, Surefire Saint, Nitecore poate si Scurion)

 

Multumesc inca o data pt. raspuns, e de mare ajutor, raman dator cu o bere daca treci prin cluj! icon_jook

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

@nuambenzina, n-aveam in intentie misto-ul, am pus problema ipotetic pentru ca exista destule lanterne "de firma" care te fac de ras in situatii critice. Cat despre accu, cei prismatici au risc de explozie daca ii intepi, am testat asta in balcon. 18650(si seria celor tubulare) nu bubuie nici aruncate de la 7 pe asfalt.

Link spre comentariu

regulatori ai luminii, inainte de a ne pronunta asupra unui bug, sau in general asupra unui fenomen, trebuie sa fim capabili sa-l interpretam corect.un pwm fix pe o baterie care se consuma da senzatia ca lumina scade pe masura ce se consuma bateria si am putera crede ca e chiar un feature special.un led cu un controler mai ingrijit proiectat va modifica pwm-ul in asa fel incat sa compenseze scaderea bateriei iar la o anumita valoare te va anunta intr-un fel ca trebuie sa reincarci. clar ca daca bateria e descarcata unele features , reale de aceasta data, nu vor functiona (trepte, dimming, etc) si vom ramane cu impresia ca e un design gresit.

Link spre comentariu

Intr-un integrat care controleaza ledurile acelea exista mai multe "sectiuni" sa le zicem. O sectiune se ocupa de reglajul intensitatii luminii, alta de supravegherea bateriei si alta de generarea comenzilor in functie de apasarea butonului. Circuitul care se ocupa de supravegherea bateriei opreste celelalte sectiuni la o anumita limita minima a tensiunii cand se considera ca lanterna nu mai poate functiona corect. Daca acea limita este cu foarte putin sub limita de functionare defectuoasa atunci este posibil ca sectiunea care se ocupa de generarea comenzilor sa intrerpreteze aceasta scadere de tensiune ca un reset si sa dea comanda de luminozitate maxima ca la prima pornire dupa introducerea unor baterii noi (dedus dintr-un filmulet de prezentare de pe net). Controlul ledurilor fiind de tip modulatie in impulsuri atunci si consumul din baterii este variabil in functie de starea instantanee a ledului si se poate ca la baterii consumate sa oscileze peste si sub aceasta limita cu o frecventa de ordinul zecilor de kilohertzi.Daca suporta acumulatori, cu un set de acumulatori se mai manifesta asa, stiut fiind faptul ca acumulatorii au rezistenta interna mult mai mica si deci oscilatia in jurul acelei limite este mai mica?PS: acumulatorii li-ion 18650 au, pe langa montajul electronic extern care de obicei nu exista la cele ieftine, si un circuit fuzibil intern controlat de presiunea interna (parca 10 atm) si de temperatura (cred ca 60 sau 80 grade celsius) si care actioneaza intrerupand definitiv circuitul extern in cazul aparitiei unui scurtcircuit. Asa ca, in teorie, un acumulator cazut in apa are 3 situatii posibile. Prima este ca va "fierbe" pana la descarcare completa fiind sub limita de declansare a fuzibilului, a doua este ca acest fuzibil va deconecta circuitul extern si nu se va mai intampla nimic si a treia situatie este cand se va reusi fisurarea cilindrului acumulatorului si atunci doar dimensiunea fisurii va limita fumul si flacara.

Link spre comentariu

aia ziceam si eu, nu e bine sa te stresezi cand nu e cazul. o lanterna frontala bunicica sub 50$ nu cred ca poti sa gasesti. eu am una cu doi acumulatori 18650 ultrafire, frontalu din aluminiu si cefalianu din policarbonat. e din doua parti, dar nu deranjeaza deloc si daca ajung sa dau cu capul de o stanca incat sa sparg carcasa de la ceafa si sa fisurez bateria cred ca o sa am probleme mult mai mari decat fumul si combustia bateriei.carcasa rezista deasemenea la ploaie, la imersie nu cred pentru ca are mufa de incarcare in partea inferioara protejata cu un dop de cauciuc firav, insa daca vrei sa inoti exista ziplock-uri special concepute sa pui camera foto, actele, etc.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Lanternele cu destinatii speciale au tot felul de protectii ,inclusiv la descarcare excesiva .Similar sant si celulare ,prin satelit ,putere de emisie (~SAR) peste norme ,1m sub apa,Gorila Gass si altele de ajunge la 1000 $ unul ;daca folosesti zilnic unul ajungi cu creierasi arsi . La echipamentele de iluminare si protectie nu se folosesc obiecte ascutite (suruburi ,nituri ,table) iar unde e imperios necesar muchiile sant rotunjite si imbracate in materiale moi (catarame metalice de ex) .Nuambenzina, observ ca obisnuiesti sa te deplasezi rapid ,vezi echipamentele de protectie ,

Link spre comentariu

The Department of Redundancy Department recomanda o a doua sursa de lumina la indemana (macar 2-3 chemlight mai babane, daca nu alta lanterna) in caz de avarie la vreme de speo.Sau macar prezenta unui/unei coleg/colege, sansele ca lanternele amandorura sa se defecteze simultan fiind reduse rau. De altfel recomandarea asta acopera si rezolvarile altor probleme, mai ales daca colegul/colega e genul care nu sufera de panica.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Cum 2 surse de lumina? Glumesti. Minim 3, din care una cu baterie alcalina sau litiu long life, led cu randament ridicat, redusa ca dimensiuni pe care sa o poti folosi la nevoie oricand; revizie periodica la baterie, garnituri. Apoi lumini de distanta si lumini de apropiere, fiecare cu logica lor. Lanternele trebuie luate dupa tinta precisa, nu dupa firma sau tipul lor. In practica se poarta o omogenizare intre necesitati, altfel preturile ar sari in sus. Minim 4, pentru ca daca un coleg vrea sa imprumute una, sa nu-ti para rau sau sa-i porti grija. La fel si la cutite, bricege, unele-s sacrificabile in situatii de urgenta. Exemplu: ai de facut rapid focul dintr-un bustean semiumed, daca n-ai barda sacrifici un cutit de 30lei si faci lemnul aschii. E mai bine sa ai mai mult la tine decat mai putin, in limite rezonabile, adica nici eu n-as cara rombatul in rucsac in ascensiune pe munte, nu-i ingreunez pe ceilalti dar le creez disconfort, deci se ingreuneaza singuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări