Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ecran cu leduri

schnapy

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• schnapy

5

• yo9hrb

2

• pisoiu

2

• puiu

1

Top autori în acest subiect

1. Cu foarte multe leduri si cu multiplexare.2. Am o bucata de placa dintr-un astfel de afisaj de 240x240mm care contine 12x12 matrice fiecare matrice avand 5 LED (2 rosii, 2 verzi si una albastra) de 3 mm dar ovale. 3. Mai am o placa monocolora de 160x355 care contine 18x8 leduri SMD si care cred ca are multiplexoarele pe placa.4. Daca treci prin Deva ti le pot da pentru studiu. Nu am schemele la nici una din ele si nici nu am avut timp sa le deduc.Cu stima,

Link spre comentariu

Prin Deva nu cred ca o sa trec prea curand :smt003 :smt003. Oricum mersi pentru informatii... Pentru inceput sunt bune si astea :yawinkle: . Daca mai stie cineva ceva despre ecrane color cu leduri astept sa scrieti aici. :smt006 :smt006

Link spre comentariu

Tehnologia functioneaza cam in felul urmator. Matricea de led-uri care face afisarea imaginilor se comanda in impuls, nu in curent continuu. De aceea, dimensiunea ei e limitata undeva pe la 64x64, 128x128 sau 256x256. O matrice peste limita asta ar cere un curent de comanda prea mare pentru led-uri, si le-ar scurta drastic durata de viata. In mare, ai nevoie de atatea matrici cat sa acoperi rezolutia care ti-ai propus-o. Eu m-am uitat una buna la acel panou din Unirii, si parerea mea e ca rezolutia lui e la 320x240. O sa ai nevoie de o unitate de procesare video care sa "sparga" imaginea care vrei sa o afisezi in bucatele corespunzatoare fiecarei matrici, si de un canal de comunicare de viteza mare care sa transfere datele la matrici. In general fiecare matrice are in partea de comanda un FPGA iar pe partea analogica trebuie sa implementezi sisteme de corectie a intensitatii luminoase pe fiecare componenta in parte (R,G,B). Asta din cauza faptului ca la un ecran care contine atatea led-uri iti vor aparea variatii de nuanta, stiut fiind faptul ca loturi diferite de led-uri nu se vor comporta absolut identic dpdv al curbei de raspuns curent direct-intensitate luminoasa. Ai nevoie de corectia asta atat pentru stabilirea punctului de alb cat si pentru aducerea tuturor matricilor la acelasi nivel de raspuns optic. In orice caz, astfel de ecrane sunt foarte scumpe si extrem de greu de proiectat. Am vazut mai demult un astfel de ecran pentru un stadion, parca avea 12m diagonala si costa pe la 1 milion USD. Problemele cele mai mari sunt: consumul de curent si pretul led-urilor. Calculeaza la o rezolutie full color de 320x240, o sa ai nevoie de 307 mii led-uri (una din culori are 2 led-uri per pixel) si nu e vorba de led-uri normale, ci de superbright./pisoiu

Link spre comentariu

307 mii led-uri superbright... asta inseamna enorm. :rolleyes: :rolleyes: Oricum multumesc ca ai raspuns la intrebarea mea. :prayer: :prayer: Macar acum nu mor prost. :smt003 :smt003

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Exista in principiu 2 modalitati de a realiza un astfel de panou. 1. cu scanare pe linii si pe coloane, datele sunt transmise serial in registre de deplasare (serial in - paralel out).2. cu drivere speciale care pot retine valori pe n biti (n=8, 10, 12, etc, in functie de driver) pentru fiecare pixel, generand semnal PWM pentru leduri.Am facut montaje cu ambele tipuri de control, dar nici una nu este simplu de realizat (cu afisare video) la nivel de amator. Este relativ simplu de creat display-uri text (1 sau 2 culori, 2 nivele de "gri" pe pixel: on ori off), dar video sunt foarte multe aspecte de care trebuie tinuta seama (si care au mai fost mentionate aici). Plus ca transferul datelor pentru un display video necesita interfete f. rapide (de obicei fibra optica), cu care iarasi nu prea se poate lucra la nivel de amator.Daca iti propui sa incepi cu ceva mai simplu, spune la ce anume te-ai hotarat si putem cauta o solutie potrivita.

Link spre comentariu

Deci pe un ecran 40x40cm i-ar incapea 80x80 led-uri (adica 6400!). Asta daca le poti monta lipite unul de altul. Depinde si ce vrea sa afiseze la rezolutia asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări