Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ALIMENTATOR STABILIZAT 1,35...40V/2A

marik2500

Postări Recomandate

Acuma scuze daca sunt prea pesimist dar experienta ( aia purtina pe care o am ) m-a invatat sa iau in calcul cele mai dezavantajoase situatii ca sa fiu acoperit. Disipatia maxima pe radiator este la curentul maxim de sarcina cumulat cu tensiunea minima la iesire, si in cazul de fata asa cum este schema curentul maxim permis de acel reglaj este de fapt pe la 3A ( am explicat detaliat ce si cum la cealalta tema pe schema asta ) dar luand in calcul 2A la iesire minima se duc relaxat 80W pe tranzistor si implicit pe radiator, care tre sa-i disipe... dar sa zicem ca la 1,35V nu consumi 2A, la 5V ( spre exemplu ) insa se prea poate sa ajungi la curentul asta, sau chiar mai sus, si tot se duc aprox 70W pe tranzistor... singurul motiv pentru care amintesc aceste cifre este ca sa se inteleaga cat mai bine ce si cum si sa nu ai surprize neplacute, la folosiri scurte ale alimentatorului cumulat cu racirea fortata regimul termic ar putea sa nu fie o problema. Apoi amplificatorul de eroare, din poze nu sunt sigur ca l-am distins pe placa dar ideea e ca ar trebui sa fie departe de surse de caldura motivul a fost deja mentionat.In alta ordine de idei, strasnic panou si meriti felicitari ( cel putin din punctul meu de vedere ), foarte frumos delimitat si evidentiat totul, cu ce l-ai desenat? ca paint-ul nu e asa destept...PS: In caz ca acel "DVS" imi era adresat mie, te asigur ca nu este deloc cazul, prefer sa fiu tutuit. :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marik2500

11

• Cosmyn

7

• Marian

6

• radusa

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Initial folosesc Front Panel Designer si salvez ca PDF. Dupa aia mai cosmetizez cu un editor de pdf-uri cu este de exemplu Foxit PDF Editor. Printez rezultatul final pe un cartonas pe care il infoliez. Decupez cu un cutter gaurile necesare si il lipesc pe tabla folosind orice solutie de lipit cum ar fi de exemplu adezivul pentru incaltaminte PRENADEZ. As mai avea o rugaminte, daca posedati pe la indemana o relatie sau un tabel cu valori dintre putere(W) si suprafata de racire a unui radiator(cm2), ar fi de bun augur aici. M-am simțit măgulit ca mi-ați lăudat panoul frontal :jytuiyu !

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

la mine nu vrea sa functioneze......oare dc............imi scoate pe iesire doar pana la 9 V si 2n se infierbanta extraordinary de tare..........sa nu mai zica ca nici protectia aia nu functioneaza

Link spre comentariu

Ai respectat schema intocmai? Tranzistorul este normal sa se in calzeasca, sper ca i-ai pus radiator mare penca si disipatia este mare.PS: Eu as abandona definitiv si irevocabil schema asta veche si depasita, sunt altele mult mai bune.

Link spre comentariu

Ca si constructor al acestei scheme sunt si eu de părere ca sunt astăzi scheme mult mai bune si simple fata de aceasta care este veche de pe la 1985. Cel putin atunci a apărut cartea ,,ELECTRONICA PESTE TOT,,. Va dati seama ca in 30 de ani electronica a avansat mult. Poate că la vremea respectiva să fi făcut vâlvă printre electroniștii amatori, dar astăzi nu mai merită construită. :101

Link spre comentariu

Nu e neaparat ideea de scheme mai simple ca pana la urma nu se folosesc decat cativa tranzistori, ideea este alta, acolo se folosesc solutii depasite, solutii imprecise, reglajul tensiunii este destul de defectuos, referinta foarte imprecisa si nu tocmai simplu de pus la punct, se poate sa ma insel dar mi se pare ca ar lipsi orice compensare si ar cam fi totusi necesara. Asazisul reglaj al curentului este mai degraba o improvizatie, am mai explicat eu in trecut detaliat problemele acestei solutii... in fine. In principiu se cer scheme mai performante, mai precise, banalul LM317 este cu mult mai precis decat schema aia.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

nu vreau sa ma laud .........dar am reusit sai dau de capat...............cateva poze :nas:momentan e in cosntructiela tzenere iam pus de 9v1 ca nam avut de 8v2 momentan vad ca nu zice nimik

post-28039-139829746981_thumb.jpg

post-28039-139829746989_thumb.jpg

post-28039-139829746995_thumb.jpg

post-28039-139829747002_thumb.jpg

Link spre comentariu

nu vreau sa ma laud .........dar am reusit sai dau de capat...............cateva poze :nas:momentan e in constructiela tzenere iam pus de 9v1 ca nam avut de 8v2 momentan vad ca nu zice nimik

Link spre comentariu

Nu-i cam mare carcasa pentru un asemenea proiect? Eu am bagat totul intr-o fosta sursa de PC si a incaput la fix. Chiar daca o faci dubla dupa cum am vazut poti sa pui PCB-urile vertical pentru a folosi mai optim spatiul, ba mai poti compensa lipsa unui radiator mare folosind racirea activa cu coolerul fostei surse.

post-41319-139829747853_thumb.jpg

Link spre comentariu

cei care nu mai gasesc in comertz Bc 107, 108, 109 recomand a fi inlocuitzi cu bc 177, 178, 179 si bc 177 178 179 cu bc251in urma unor modificari aduse de mine ramasesem fara acei bc 107...........

Link spre comentariu

cei care nu mai gasesc in comertz Bc 107, 108, 109 recomand a fi inlocuitzi cu bc 177, 178, 179 si bc 177 178 179 cu bc251in urma unor modificari aduse de mine ramasesem fara acei bc 107...........

Mare atentie! BC107,108,109 sint NPN iar tranzistorii BC177,178,179 sint PNP.Cei enumerati (107,108,109)pot fi inlocuiti cu BC171,172,173,174.Schema este de o simplitate extrema.Functioneaza din prima,cu conditia executarii corecte a schemei.Am construit-o si eu mai demult.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări