Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ALIMENTATOR STABILIZAT 1,35...40V/2A

marik2500

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

Carte:Electronica peste tot

Posted Image

Anul:1985

Autor:I. C. Boghiţoiu

Subiect:Alimentator stabilizat

Deși sunt aproape 30 de ani de la apariția cărți m-am hotărât sa construiesc acest alimentator stabilizat care are avantajul ca este compus doar din ,,elemente discrete,, , deci implicit pret de cost mic.

In carte este descris cu lux de amanunte principiul si cum functioneaza un alimentator stabilizat cu tensiune reglabila si protejat la scurtcircuit.

Tot acest alimentator l-am gasit preluat unde este inclusiv circuitul imprimat pe http://www.niqro.3x.ro/alimentator/alimentator.htm

Posted Image

Spre sfarsitul articolului autorul prezinta si un tabel de masura a tensiunilor de iesire avand diverse sarcini, respectiv 0,5A - 1A - 2A

post-41319-13982961322_thumb.jpg

post-41319-13982961324_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marik2500

11

• Cosmyn

7

• Marian

6

• radusa

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Nu sunt rau (am primit PM), dar s-a discutat atat de mult pe dezavantajele solutiei incat ar fi nebunie curata a se relua totul de la inceput. Chiar in urma cu 2-3 zile pe un topic de aici. Pe schema in cauza.Nu neg importanta didactica a explicatiei functionarii, dar de ce pe atatea topicuri cu aceiasi schema?

Link spre comentariu

^Nu cred ca cineva te poate acuza cu bunastiinta pe tine de rautate, ba dimpotriva, de-ar fi mai multi ca tine.... de-as fi eu ca tine...In fine cert este ca nu mai departe de zilele trecute s-a discutat exact schema asta, nu vad nici eu de ce trebuie sa se repete aceleasi lucruri la interval de 2 zile cand mult mai simplu era sa se adauge o simpla postare la subiectul respectiv spunand ca vrea si el sa o realizeze, simplu si eficient...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Repet si aici, ca si pe alte cca. 5-6 topicuri unde am vazut schema asta, sursa e functionala dar referinta este o dioda inseriata cu o jonctiune BE, adica instabila termic, in timp. In plus, pentru un potentiometru cu variatie liniara, la mijlocul cursei se gaseste de doua ori referinta, adica 2,6V. Iar tensiunile mai mari se ingramadesc la un reglaj foarte mic spre sfarsit, unde deriva termica este amplificata de divizorul format de potentiometru. Pentru ca o astfel de sursa sa fie performanta termic si nu numai, referinta de tensiune trebuie sa fie imuna (zener 4,7-5,1V) sau sa fie folosit un CI dedicat ca referinta de tensiune (compensat termic intern) iar comparatia cu referinta sa se faca cu diferential sau AO.viewtopic.php?f=41&t=144061#p1266200 Acesta e cel mai nou topic (exceptandu-l pe acesta) in care exista postata schema. Mai sunt si altele... Schema asta are ea ceva de atrage, nu stiu ce, dar are. Probabil explicatiile aferente, de altminteri extrem de folositoare ca imagine a functionarii.

Link spre comentariu

Imi cer scuze deoarece poate nu am cautat suficient in SUBIECTE pentru a gasi un topic cu ceea ce am postat eu. Daca vreti nu ma supar mutati-mi postul meu la unul dintre celelalte deja existente care credeti ca este mai relevant. Mi-a placut mult explicatiile lui smilex . Poate ca la vremea cand a aparut cartea (1985) acele amanunte ce tin de finete nu erau asa importante ca in ziua de azi. Ii invit pe cei ce vor sa ,, îmbunătățim,, această schemă pe cât se poate atât CU cât si FĂRĂ IC-uri.

Link spre comentariu

Uite ce ai scris chiar dumneata:viewtopic.php?f=41&t=73441&p=673602&hilit=velleman#p673602Am mai gasit pe net un kit asemanator cu cel de la Velleman care se gaseste de comercializat probabil in ITALIA sub numele de MK 3965 Alimentatore 0 ÷ 30V 10A. Este o schema frumoasa, inteligenta si la care merita a se reflecta. Tot din acest kit face parte si multimetrul acesteia insa la care nu ma gasit inca HEX! Acesta apare sub numele de MK 3980 Voltmetro/Amperometro Digitale. Atasez aceste scheme mai jos. Aceasta schema a fost publicata in renumita revista italiana de electronica FARE ELETTRONICA-IULIE-2003.Imbunatatirea schemei lui Boghitoiu te duce pe una din cai la schema Velleman.Ce rost are sa mai reluam un drum batut de altii.Seamana cu "celebra":Mircea,fa-te ca lucrezi!

Link spre comentariu

Am proiectat bordul alimentatorului in care m-am gândit sa-i aduc un elogiu cunoscutului I. C. Boghiţoiu, autorul atâtor cărți din care am învățat ABC-ul electronicii atatia dintre noi. Voi mai reveni cu niste poze ale produsului final si gata! Scuze pentru ca m-ati acceptat! :da

post-41319-139829613571_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am terminat realizarea montajului care arata ca mai jos. Carcasele de la surse PC defecte sunt foarte utile in reutilizarea lor la unele constructii ce incap in acestea. Am folosit un transformator de la un TV Sport defect 2x16V/2A.

post-41319-139829614101_thumb.jpg

post-41319-139829614128_thumb.jpg

post-41319-139829614152_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am facut niste teste deja. Se incinge un pic la consum de 2A insa cu un pic de ajutor din partea aerului rece de la cooler nu crapa! Am dublat fata carcasei cu inca o bucata de tabla, cea existenta fiind prea slaba si plina de gauri pentru panoul frontal. Am montat pe panou si un voltmetru digital. Am refacut plansa panoului frontal cel prezentat anterior mi s-a parut prea inchis. Dupa ce am montat totul la loc iata cam cum va arata.

post-41319-139829614178_thumb.jpg

post-41319-139829614207_thumb.jpg

post-41319-139829614232_thumb.jpg

post-41319-139829614257_thumb.jpg

post-41319-139829614282_thumb.jpg

Link spre comentariu

Curentul de sarcina nu este singurul factor care determina disipatia, testeaza cei 2A la tensiune de iesire minima unde disipatia este maxima, daca alimentarea este 32Vca atunci ma indoiesc temeinic ca radiatorul ala poate sustine disipatia enorma care apare in acele conditii.PS: E posibil sa ma insel ( si-mi cer scuze in avans ) dar am impresia ca s-a ignorat total avertismentul lui @Smilex cat priveste deriva termica a referintei Vbe, in aceste conditii sa nu te astepti la precizie.

Link spre comentariu

Am sa tin seama de ce ati spus dvs. marian mai sus. Aceasta sursa de laborator o folosesc pentru mici teste si pentru perioade scurte de regula. Practica a dovedit ca tensiunile mici utilizate de regula sunt insotite si de curenti mici(nu intotdeauna bineinteles)cum ar fi un beculet, un releu, un radiocas auto, etc. Pentru situatii speciale mai am o sursa babana 0-30V / 10A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări