Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PWM-Factor de umplere

schumyicr

Postări Recomandate

Salut, Imi poate oferi cineva o explicatie?Am facut un program in care am factorul de umplere 128 (aproximativ 50% ar veni), si dupa ce am pus pe breadboard si am facut toate legaturile am observat urmatoarele: la pinul de pwm ( responsabil de pwm ) am 2,5 v.....apoi am dezvoltat putin montajul si am adaugat un tranzistor (2n2222 sau bc 547b) pe pinul de pwm printr-o rezistenta de 4,7k, emiterul fiind conectat la masa...am luat multimetrul si am pus un pin de la multimetru pe colectorul tranzistorului si celalalt pin pe +5v si am constatat ca am 3,5v sau mai mult...De ce se intampla asa? Pe pinul de la pic responsabil cu pwm-ul am 2,5v si pe colector la tranzistor am 3,5 sau mai mult? Daca mai adaug mosfetul dupa tranzistor am exact 5v.Imi poate spune si mie cineva de ce se intampla acest fenomen?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• schumyicr

9

• godFather89

6

• Liviu M

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Da, 2,5 pe pinul pic-ului. Dar pe colectorul tranzistorului am 3,5 sau poate chiar mai mult. Intrebarea mea e: Nu ar trebui sa am tot 2,5v si pe colectorul tranzistorului?

EDIT: de exemplu acum am 4,5 V pe colectorul tranzistorului. Factorul de umplere tot la 50% e.

Link spre comentariu

Daca te refeti la quartul care il folosesc e de 16mHz.Am mai observat ceva. Daca nu am emiterul conectat la masa am pe baza tranzistorului 2,5 v. Cand l-am conectat la masa imi scade la 0,40v.

Link spre comentariu

Din cauza slew-rate-ului diferit la comutarea high-low (transsitorul se deschide si trage la masa, comutarea e rapida) si low-high (transistorul se blocheaza, rezistenta trage in 1, comutarea e lenta), m-as fi asteptat ca dupa tranzistor sa-ti iasa factor de umplere mai mic decat cel de la iesirea PIC-ului.Interesante sunt caile electronicii.Ce PIC si ce pin de-al lui folosesti pentru PWM?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări