cearda Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Va salut,se poate inlocui transformatorul pentru o sursa reglabila cu LM 338,317 cu o sursa de pc (ATX)?As dori sa-mi fac o sursa reglabila cu LM care sa scoata 12v 20-30A,dar un asemenea transformator costa mult (nu prea merita) si m-am gandit sa-l inlocuiesc cu o sursa pc. Va multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Nu se poate fiindca sursa PC are iesirea pe 12V si 5V. Sursa reglabila cu LM 317 are nevoie de minim 3V diferenta de tensiune in plus fata de cea mai mare tensiune dorita la iesire, pentru stabilizare. Deci daca pui un LM 317 pe 12V vei putea scoate 9V stabilizat.Teoretic s-ar putea inseria sursa de 5V cu cea de 12V ca sa dea 17V dupa care sa pui LM317 si sa dispui de 14V stabilizati, dar nu am facut experienta si nu stiu cum s-ar comporta cele doua surse in serie.Oricum 20-30A nu vad cum ai putea sa scoti, poate punand in paralel 20 de LM 317.Dar cele doua surse de 12V si 5V au curenti disponibili diferiti. Poate sunt colegi care au facut experienta asta, sa mai asteptam si alte opinii.O sa fac o mica incercare maine, inseriez 12V cu 5V, am o sursa veche pe acasa, chiar sunt curios cum se comporta.. Link spre comentariu
crispus Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Nu cred ca se poate inseria 12 cu 5 fara sa modifici sursa avand in vedere ca au aceeasi masa... In momentul in care pui +12V sau +5V la masa celuilalt ma gandesc ca o sa iasa niste artificii interesante :daDaca ai avea 17V cc, se poate folosi orice regulator serie si unul sau mai multi tranzistori externi pentru curenti mai mari, nu asta ar fi problema... Link spre comentariu
cearda Postat Aprilie 5, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Nu cred ca se poate inseria 12 cu 5 fara sa modifici sursa avand in vedere ca au aceeasi masa... In momentul in care pui +12V sau +5V la masa celuilalt ma gandesc ca o sa iasa niste artificii interesante :daDaca ai avea 17V cc, se poate folosi orice regulator serie si unul sau mai multi tranzistori externi pentru curenti mai mari, nu asta ar fi problema...Sa inteleg ca daca folosesc incarcator de laptop 19v 4A...etc se poate? Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Sursa de PC are putere prea mica pe 12 V. Ar trebui o sursa de 400-500 W cu secundarul transformatorului rebobinat pt. 20-30 A si cu un redresor mai potent. Partea de 5 V trebuie sa ramana pentru ca regleaza chopperul. Nu m-as apuca de asa ceva. Un transformator cinstit cu tole E+I mi se pare ideal. Regulatorul de tensiune ar trebui sa fie in comutatie pentru a nu disipa mult la tensiuni mici de iesire. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 As dori sa-mi fac o sursa reglabila cu LM care sa scoata 12v 20-30ADacă trebuie să furnizeze doar 12 V/20 A, nu mai e reglabilă.Sa inteleg ca daca folosesc incarcator de laptop 19v 4A...etc se poate?De la 20-30 A la numai 4 A diferenţa este foarte mare, deci şi preţul unui asemenea transformator va fi considerabil mai scăzut decât în primul caz.În fond dvs. doriţi o "cascadă" formată din două surse (prima în comutaţie, cea de-a doua liniară). Randamentul va fi afectat şi de necesitatea unui consum permanent din sursa în comutaţie, pentru a asigura funcţionarea acesteia şi în cazul unui curent mic absorbit la ieşire.Cu toate că această configuraţie pe care v-aţi propus-o este funcţională, vă recomand şi eu să utilizaţi un transformator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum