Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut schema sursa 10-15V intrare 12V 3A iesire


Gogured

Postări Recomandate

Salut,caut o schema de sursa care va fi alimentata dintr-un acumulator auto .tensiunea de iesire 12V 3-3,5A mentionez ca va functiona permanent...tensiunea de intrare 10-15V , deoarece va functiona uneori fara alimentarea de retea si vreau sa functioneze un timp cat mai indelungat posibil....daca este prea complicat ma voi limita la tensiunea de intrare 12-15V, adica o sursa step down bineanteles in comutatie...va multumesc anticipat pentru timpul acordat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Gogured

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Interesanta solutie, dar discutabila. De la un acumulator ar merge, dar de la retea e de vazut efectul riplului de 50Hz. Este un flyback improvizat pe pulbere de fier cu acel cond de 3300 menit a anula efectul scaparilor care ar trebui sa debiteze pe un snubber RCD. Riplul de 50Hz ar putea trece prin cond. O solutie clasica pe ferita (fara cond, cu snubber) ar fi fost mai curata. Daca de la retea se incarca acumulatorul, iar de pe acumulator merge sursa, e ok.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In primul post se vorbeste de un acumulator;mie mi se pare interesanta chema,datorita protectiei la scurtcircuit,care la boost-ul clasic nu exista.Plus reglajul tensiunii de la cca 2,5V la peste 30V..E simpla,deci e pe gustul meu..N-am testat-o,dar sigur o voi testa..Fie si numai datorita faptului ca ma pot declara un fan al cehului.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^Am mai spus ca multe scheme (peste 90%) de pe net imi displac. Poate ca imi place sa caut nod in papura. Dar unele idei sunt interesante, chiar daca sunt aplicate eronat (din punctul meu de vedere). Nu sunt fanul nimanui nu pentru ca nu merita, ci pentru ca nu caut solutii pe net deci nu le cunosc activitatea. Probabil e genul tau (curios, inventiv si incapatanat), cel putin dupa constructiile fizice.Testeaza solutia de la retea la consum maxim folosind osciloscopul. Cred ca folosirea unui cond de max. 300u acolo dar de o tensiune mai mare ca sa admita ceva curent, ar diminua mult riplul de 50 si si-ar face treaba privind varfurile pe tensiunea inversa. Lipsa condului, snubberul si ferita l-ar transforma intr-un clasic flyback cu aceleasi posibilitati de reglaj.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nici eu nu caut solutii pe net,si asta din orgoliu,prefer sa gasesc rezolvari proprii,fie si ca antrenament pentru putinii neuroni din dotare, dar ma inspir adeseori din diverse scheme postate pe net.

Nu-mi permit sa comentez solutia adoptata de ceh,la teorie sunt praf si nici nu intrevad vreo schimbare in urmatoarea suta de ani.Mi-a placut simplitatea solutiei,recunosc poate sunt subiectiv.

Apropo de ceh,am descoperit cateva similitudini intre stilul lui si al meu;in primul rand cablajele..Nu pot spune ca l-am copiat,e mult mai tanar ca mine,eu zgariam cablaje cand nu dispuneam de clorura ferica,cand el nu se nascuse inca.Azi mi-e lene sa desenez,corodez,etc,un cablaj;e drept ca nu le mai zgarii,folosesc o freza.

Ar mai fi cateva,care chiar m-au uimit,credeam ca doar eu m-am gandit la solutiile respective;se pare insa ca nu e asa...

Scuze de off topic,revin on topic,dupa ce testez montajul.

Pe de alta parte...

Nu vad utilitatea unui boost,alimentat din traf retea;unde e retea,folosesti un traf adecvat si gata.Unde ai doar un acumulator de 12V,si ai nevoie de alte tensiuni,se justifica o sursa in comutatie,chiar neortodox gandita.

 

Arunca te rog o privire pe realizarile cehului,care are azi doar 26 ani si spune-mi ca nu sunt notabile...

http://translate.google.ro/translate?hl ... CDIQ7gEwAA

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Configuratia are si un nume, cuk? In link inductantele nu par cuplate magnetic, iar daca e asa, n-are legatura. La configuratia din link-ul lui matache, cuplajul magnetic forteaza la momentul on, copierea tensiunii de alimentare pe condul de 3300. Daca acea copiere reuseste perfect, la momentul off tensiunea de pe inductanta primara este la randul ei copiata in secundar si din intreaga tensiune se va scade cea din cond care trebuie sa coincida cu ce livreaza secundarul. De aceea ziceam ca o capacitate mai mica ar oferi un timp de raspuns mult mai bun, e mai usor de copiat alimentarea pe ea. Daca alimentarea are riplu, acel riplu trebuie copiat perfect pe cond, la off se scade din total si anuleaza riplul alimentarii.

Link spre comentariu

Salut,

inca nu am avut timp sa incerc schema cehului sugerata de userul pisica matache...

rog userul smilex, daca are o alta schema mai buna clasica pe ferita cu randament bun care sa respecte cerintele mele, adica alimentare 10 - 15 V intrare 12V / 3 A iesire sa o posteze, daca se poate....

sursa se alimenteaza dintr-un acumulator auto, care va fi in tampon deci la caderea tensiunii de retea sursa trebuie sa functioneze cat mai mult posibil....

la revenirea tensiunii de retea aceasta va porni imediat chiar daca acumulatorul este descarcat complet sau este defect ( in scurt sau intrerupt, lipsa )....

problema de care m-am lovit este scaderea tensiunii acumulatorului sub valoarea de 12 - 12,5 V cand o sursa step down nu mai functioneaza pentru o iesire de 12 V / 3A....

 

precizez ca am nevoie de o schema functionala, realizabila cu componente relativ ieftine si care se pot gasi usor (fara microcontroler sau alte componente speciale si scumpe).

 

va multumesc pentru timpul acordat...

 

O zi buna !

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca alimentezi de pe acumulator auto (ca tampon), schema e foarte buna cu valorile de acolo. Va functiona suficient de precis.

 

Am aruncat o privire pe linkul tau matache. Inteleg de ce esti fanul lui... Schemele (foarte multe) contin idei simple si interesante cam in toate domeniile.

P.S. Ma intreb sincer: omul acela mai are timp de munca sau viata sociala? Mi-am copiat linkul...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Legat de sursele boost;Uout=Uinx[(Ton+Toff)/Toff].Teoretic tensiunea de iesire e invers proportionala cu Toff si poate fi oricat.Ma intereseaza practic,cam care ar fi raportul maxim Uout/Uin,pentru un randament bun,cca 90%.Si o alta intrebare;presupunand tensiunea de intrare variabila,sa zicem 15V-90V,ce solutie as putea adopta sa obtin la iesire o tensiune fixa,in intervalul 150-250V?Ma gandesc la ridicarea tensiunii la iesirea unui generator trifazat,a unei eoliene,pentru a putea transporta energia livrata,cat mai ieftin,cu conductor de sectiune mica.Ar merge folosit un boost clasic,cu o inductanta,cum se foloseste in PCF-ul activ,sau ar trebui un traf ridicator?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări