Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tv Daewoo-problema cu E/W correction

mesterica

Postări Recomandate

Buna ziua dragi electronisti depanatori. Am acasa la reparat o petarda de tv, un Daewoo slim,cu sasiul CP-102S. A fost ars(crapat) ci LA7848(BV+E/W).Ce va rog daca puteti sa-mi dati si mie o idee cum sa-i adaptez(si daca se poate asta binenteles) un modul,etaj separat de corectie E/W,in afara ciului LA7848. De ce zic asta? Ptr.ca nu va mai lucra niciodata corectia E/W in acest tveu! Ce sa intamplat(explic cat se poate de detaliat): am inlocuit pana acuma 2 ciuri LA7848,ok, BV lucreaza, functioneaza ok,dar fara E/W(imagine cu efect de perna,lateral). I-am schimbat toti C-rii,verificate toate R-ele, diodele schimbate(doua),toti C-rii din BO(ce are legatura cu LA7848 pe partea de E/W), cele doua diode de pe finalul de linii, si alte piese. Nu face,nu lucreaza corectia E/W(si nici din meniul service-am verificat).Exclus bobina de deflexie si nici bobina L401(am pus alta in loc,compatibila), si am pus sasiul si pe alt tub(tot de 110 grade). In timp ce lucram la el, am observat ca mai avea si o rez.de 100ohmi arsa, ce vine din pinul 108 al ci "jungla" TDA12020,si duce la pinul 9 LA7848((pin EWD);am inlocuito-nici o schimbare,la fel. Am impresia(banuiesc)ca jungla este avariata la pinul 108,si d'aia numai lucreaza corectia E/W. Este conexiuanea de IN+ a LA7848, ce vine de la pinul 108 al junglei.Se mai poate recupera cumva(adapta ceva...) intre jungla si LA7848 ca sa-si revina(sa lucreze) corectia E/W? Ce se mai poate face? Astepti idei bune de la electronisti la fel de buni. Va multumesc.

Link spre comentariu

Inca ceva: toate U-le sunt ok. Imaginea este corecta din punct de vedere al claritatii,geometriei(pe verticala binenteles,si dimensiunea pe orizonatala)si al culorilor. Toate funtiile din Menu se fac;inclusiv si din telecomanda. In Service Menu toate functiile imaginii(reglaje,corectii ale geometriei imaginii,etc; doar corectia de parabola(e/w) nu lucreaza. Deci in rest nici o alta problema.

Link spre comentariu

Da, asta banuiesc si eu. Avariat la pin 108(cel putin). Dar se mai poate face ceva, o posibila adaptare a altui etaj extern de E/W?(facut de ex cu tranzistoare, sau si cu integrat-de ce nu). Jungla lui(acel TDA12020) nu se gaseste de cumparat. E tip SMD,si e o "placinta patrata si groasa".

Link spre comentariu

Pai as pune, dar n-am de unde. Nu-l am(ci jungla). Si nici n-am de unde sa-l fac rost,nici macar SH, din dezmembrari. Desi preferabil e sa fie schimbat cu unul nou, nefolosit,tipul asta de integrat jungla...dar in fine...numai conteaza asta acuma.

Link spre comentariu

In fine. Cred ca il dau inapoi clientului, "sa spele cu el pe cap". S'asa am pierdut prea mult timp cu aceasta petarda de televizor,prost gandit. De ce zic asta? ptr.ca nu are si el un circuit de protectie intre iesirea se semnal din pin108 al junglei si intrarea nonivert(+) a lui LA7848,doar o banala rezistenta. Cand a crapat finalu BV, cred ca tensiunea de alim a lui(bara de 35v) a ajuns si la pinul 9 a lui LA7848 si mai departe in pinul 108 al junglei. Mai departe se deduce ce sa putut intampla - TDAul partial avariat;ce necesita obligatoriu schimbarea lui. Nu exista nici o alta varianta de rezolvare,adaptare,etc. Nici nu stiu de ce am mai postat aici cu chestia asta! Treaba era clara de la inceput. Consider inchis topicul; totul este clar; numai am nici un motiv sa mai continui. Va salut domnilor. Sa ne reauzim cu bine. atunci cand se poate.

Link spre comentariu

M-am intors sa va mai spun ca totusi puteam incerca sa adaptez un modul de corectie E/W cu reglaje manuale,analogic. Am gasit prin debara un sasiu,o chinezarie PH03 ce are un etaj de corectie E/W analogica,cu 2 semireglabili,simplist cu tranzistoare usor de gasit,des intalnite.Sasiul PH03 are ca final ampl.BV un LA78040; un ci oarecum asemanator ca principiu de functionare si structura interna cu LA7848(care e oarecum de generatie mai noua ca model de fabricatie fata de LA78040 si ce are in plus e blocul formator-integrator si driver de atac,ce preia impulsuri in dinte de fierastrau de pe o iesire a amp.BV, si ataca modulatorul cu cele doua diode din etajul final BO,producand modularea curentului in forma de parabola in bobinele de deflexie linii). LA 78040 fiind doar amp.BV final. Si mai tatonam,modificand anumite valori ale pieselor din etajul driver si bobina aceea in serie(micsorandu-i impendanta prin reducerea nr.de spire,aproximativ).In felul acesta la tveul Daewoo reglajele pe orizontala ale imaginii(rastrului)-dimensiunea si corectia "de perna"-E/W,s-ar fi facut analogic,din cele doua semireglabile din modulul E/W clasic,discret;nu digital(dintr-un Service Menu afiliat unui ci complex multiprocesor de semnale mici("jungla"). Dar am renuntat in ultim moment sa mai fac toata aceasta lucrare ce parea destul de laborioasa;si cred ca nu as fi fost rasplatit multumitor financiar din partea clientului,deci nu se merita efortul depus. Atat(deocamdata...sper). Noapte buna.

Link spre comentariu

Am intilnit si eu un caz asemanator cu E-W si l-am abandonat dupa ce am schimbat si procesorul s-a comportat la fel.Este clar ca acest circuit este gresit proiectat si CI se incalzeste excesiv.Asa radiator marre nu cred ca mai exista intr-un alt tv.Eu am montat la citeva tv un mic ventilator si functioneaza rece.

Link spre comentariu

da se incalzeste destul de tare am observat si eu. si doar pe BV! adica nu functioneaza decat partea de amp.BV din el,nu si partea de E/W! daca ar functiona integral cred ca s-ar incinge si mai tare. pai deja ma puneti pe ganduri sa renunt a mai schimba procesorul! dupa cum spuneti dvs,la ce ati patit. deja mi-a facut o oferta un alt user de pe forum,cu un procesor. m-ati "bagat in ceata". dar e bine ca mi-ati spus totusi asta. ca pe viitor sa fim mai precauti(cel putin si eu). va multumesc ptr.instiintare. Va salut.

Link spre comentariu

dar sa stiti mai e o varianta(la cum vi sa intmplat dvs)! e posibil ca dvs. sa fi cumparat un "fake" de LA7848. m-am gandit si eu la asta, sa fie unele fara blocul de E/W in ele, adica sa fie numai amp.BV. dar am cumparat si eu deja 3 bucati din 3 magazine diferite(doar pretul era foarte apropiat atat). acuma in tvu, e al 3-lea LA7848 pus, si functioneza totusi, nu sa mai ars; dar imaginea e "perna",nelucrand corectia E/W binenteles. poate sa mearga asa mult si bine,si fara E/W. intr-adevar e urias acel radiator,si cred ca totusi trebuia sa fie si mai mare avand in vedere la cat de tare se incalzeste(chiar si asa fara E/W activ in el).

Link spre comentariu

Degeaba e radiatorul mare,doar o treime din suprafata radiator LA7848 vine in contact cu radiatorul ala mare.Parerea mea este ca sasiul asta nu e deloc acordat cu bobina de defexie de la TK-urile utilizate.Am avut la reparat tv cu sasiul asta,la care imaginea era curbata pe verticala(N-S),montat sasiul la alt TK,imagine OK.

Link spre comentariu

da. si eu banuiesc ca nu e bine gandit proiectat, calibrat pe bobinele de deflexie. si eu l-am pus pe un alt tub tot de 110 dar nu observasem, nu am stat sa ma uit atent la corectia imaginii pe N/S, pe verticala(cel putin parca mi sa parut dreapta,la fel ca pe tubul lui,nu mia atras atentia;daca ar fi fost curbata si pe verticala). doar ce l-am tinut vreo 10 minute maxim, si l-am repus inapoi in carcasa si pe tubului lui. Da asa e cu radiatorul; doar partea de jos, din toata suprafata aia uriasa a lui,unde e pozitionat integratul; restul e mult prea distantat,departat de integrat. In fine...ok. Hai ca ies. E tarziu. NB.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Buna seara stimati colegi. Am primit si eu un TV identic la reparat si defectul este exact la fel ca in primul post al domnului Mesterica. Aceeasi rezistenta care vine in pinul 108 a integratului TDA12020 ( iesire reglaj E-W ) am gasit-o arsa ( scrum ). In rest merge ok. Metoda rapida de verificare a etajului E-W: cum am procedat: din 5 volti am pus un semireglabil de 1Kohm catre pinul 9 al finalului LA7848 ( intrare E-W ) si prin rotirea acestui semireglabil, se observa ca dimensiunea orizontala lucreaza corect. Deci, atat etajul final E-W cat si modulatorul E-W si toate componentele aferente sunt ok. A venit la fel cu LA7848-ul busit si cu acea rezistenta sus amintita facuta scrum. Nu mai zic si condensatorul de 100mf si ceilalti tot din finalul de cadre cu ESR-ul foarte mare. Exact cum a zis domnul Mesterica, nu are nici o protectie TDA12020 la pinul E-W out. Puteau si " orezarii " astia de chinezi sa puna elegant un tranzistor tampon intre E-W out la procesor si finalul E-W, sau o dioda zenner intre pinul 108 al procesorului si GND, dar " orezarii " tot orezari raman. Acum vorba domnului Mesterica, ar fi buna ideea adaptarii unui etaj E-W cu reglaje analogice. Ce-i drept, este cam complicata adaptarea, dar merita incercat.

Observatii:

1. Ohmajul intre pinul E-W out de la procesor si GND este de cca. 180 - 200 ohmi. Am eliminat condul care vine pe acest pin fata de GND si ohmajul este acelasi. Deci, procesor avariat la pinul 108.

2. In meniul service am actionat la optiunea 2 catre bitul 5 si nu este nici o diferenta.

Orice idee ar fi binevenita in privinta adaptarii unui etaj E-W cu reglaje analogice.

Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări