Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

racire echipamente laborator

Vizitator sharky10

Postări Recomandate

Vizitator sharky10

Salut!Lucrez la un laborator iar aparatura consuma foarte multa apa pentru racirea echipamentelor respective (cam 10 M cubi pe zi ),,, as vrea si eu sa stiu daca as putea sa fac un circuit inchis pt aceste aparate , daca stiti vreun echipament sau ceva care sa ma ajute ,,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Taraxacus

6

• costinium6

5

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

m-am gandit ca nu vrei sa cheltui bani pentru asta, la radiatoare auto tot asa bagi furtunele...inseriezi cate consideri necesar, dar ai nevoie de pompa.un chiller costa mult si nu se justifica decat daca ai nevoie de apa racita la 0 grade, 4-5 radiatoare puse unul dupa altul si un ventilator pus sa sufle prin toate, intrarea apei calde se face la ultimul radiator iar iesirea prin radiatorul cu ventilator.un instalator face treaba asta in cateva ore si iesi sub 1000 de lei, cu chiller sub 5-6000 nu cred ca scapi.

Link spre comentariu

10 mc pe zi este destul de mult pt un laborator. Despre ce aparate este vorba? problema este usor de rezolvat, iti trebuie o baie termostatata si o pompa dar pt ca sa primesti ceva sfaturi trebuie sa ne spui despre ce instalatii e vorba, debitul, delta T etc. La distilatoare de ex se poate folosi apa de racire de la condensator ca apa preincalzita pentru alimentare.

Link spre comentariu
Vizitator sharky10

da ,, avem un distilator , 2 aparate pentru extractia uleiului si unul pt w, o moara cu racire pe apa si inca un aparat deci ar fi in jur de 5 aparate consumatoare de apa .. aparatele nu merg toate in acelasi timp se intampla dar mai rar , iar apa folosita nu este foarte rece ,,, ideea cu radiatoarele este buna dar tinand cont ca este laborator nu prea pot face improvitatii de genul am vazut ca un racitor de acvariu e in jur de 2000 de ron daca ma ajuta sa rezlv problema acest echipament se amortizeaza in mai putin de 2 luni,,, Eu ma gandeam sa iau un racitor ca cel specificat in link un butoi de 100 L sau mai mare dar nu stiu daca suport pompa acelui racitor ,,, la aparatele de ulei este nevoie de presiune ,,, nu foarte mare ,,, dar stiu ca mai avem probleme din cauza presiunii scazute ,,,

Link spre comentariu

Poti face o instalatie de apa recirculata cu ajutorul unei instalatii de aer conditionat. Bagi spliterul intr-o incinta termoizolata si in fatza spliterului asezi o spirala de cupru, facuta din teava de calorifer de 15 mm diametru.tevile le poti monta decalat dupa ce le-ai trecut prin niste foi de tabla de aluminiu de o,5 mm incerc sa fac un desen. este o munca migaloasa si de finete dar poate fi efectuata de catre un amator cu sanse de reusita 100%. Tot ansamblul de tevi si aripioare va trebui fixat pe un cadru solid de tabla mai groasa si in forma de U - un pat de cable de tabla zincata cred ca ar asigura rigiditatea suficienta. Aceste tevi pot fi taiate la lungime, pot fi legate intre ele cu coturi sau ”U” - uri, imbinarile se pot face prin cositorire si se pot monta armaturi la capete. O pompa de la o centrala de apartamenta cred ca ar asigura un debit suficient.

post-74231-139829616207_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator sharky10

ok ,, ms mult pt raspunsuri dar cred ca am sa combin cele 2 idei voi folosi un spliter de la aer conditionat (din intamplare s-ar putea sa am asa ceva) 2 radiatoare auto cred ca sunt suficient pentru o temp de 15-20 grade C + pompaAcum cv intrebari :- la aceasta instalatie nu am nevoie de un bazin de cc 20-50 litri pt acumulare ca la hidrofor sau cv de genu - radiatoarele pot asigura debitul necesar ,,, adica pun pompa de apa dar radiatoarele auto nu au intrarile cam mici ,,,nu stiu cam cati mm ,dar Sau nu as putea sa folosesc aerul conditionat cu tot cu spliter si radiator ???Astept opiniile voastre.

Link spre comentariu

intrarea si iesirea (turul si returul) la radiatorul auto e de diametru destul de mare cam 25-30 mm. Ideea este buna daca poti baga spliterul direct in butoi dar trebuie sa scoti circuitele electrice de acolo, ventilatorul...etc, atunci ai rezolvat problema

Link spre comentariu
Vizitator sharky10

ok ,,, faza cu radiatorul am inteles-o si mersi mult nu stiam daca o sa faca fata debitului ,,, iar daca cu 2 radiatoare racesc apa pana la un 15-20 de grade C e mai mult decat bn ,,, apa care vine pe retur nu va fi foarte calda ,,,, max 40 grade C ,,, o sa ma mai documentez eventual ma apuc de treaba si revin ,,,

Link spre comentariu

Salut.la clima noastra e cu dus si intors, vara nu poti obtine 20 de grade la apa fara spliter imersat cu radiatoarele sau direct in circuit, iarna... nu-i ca vara.exista si avantaje ale climei, ex vara se muta caldura afara iar iarna se inverseaza sistemul.cauta un frigotehnist si te va lamuri, nu stiu ce substante comerciabile nu ar condensa la 40 de grade, da un pm cu substanta si iti fac trimitere catre o firma care are ca obiect de activitate astfel de sisteme.

Link spre comentariu
Vizitator sharky10

am inteles ,,, chestia e ca apa de pe retur nu cred ca depasete 40 grade C ,,, daca renunt la distilator ,,, nici la 30grade nu mi se ridica filisind un distilator e mai nasol ca trebuie sa am acces constant la reteaua de apa pt realimentare deci nu pot folosi un lichid ca antigelul sau freon ,,, alte chesti de genu, decat apa ,,, am vazut si niste racitoare de acvarii cv mai ieftine in comparatie cu instalatiile profesionale poate inlocuiensc spliterul sau radiatorul cu o astfel de instalatie si rezolv problema :Doricum pentru inceput imi trebuie o pompa de apa si un bazin de 50-100 Litri ma gandesc cu cat e mai mare bazinul se incalzeste mai greu apa ia in caz ca nu se raseste suficient cu radiatorul ,,, ma gandeam sa pun separat racitorul de acvariu si sa fac un fel de dublu circuit ,, : unul pt racirea aparatelor din laborator si altul pt racirea apei ,,,, ce parere aveti ,,, vreo sansa de succes?:>?

Link spre comentariu
Vizitator sharky10

deci la circuitul in momentul de fata noi consumam pe zi cam 10 metri cubi de apa pt ca nu avem circuit inchis si apa care raceste aparatele se duce in canalizare ,,, deci cam in 10-12 ore 10000 de litri ar insemna 1000 litri pe ora de maxim 1000 litri in zilele in care merg toate aparate ,,, iar apa nu se incalzeste asa tare ,,, decat la distilator care nu are nici asta volum foarte mare de vreo 10 litri ,,, ca sa iti faci o idee furtunul pe care intra apa e de 6 mm ,,,

Momentan atat am gasit pe internet dar am acam 6 consumatori asemanatori

http://www.sartorom.ro/sites/default/fi ... d%20EN.pdf

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator sharky10

AM ATASAT SI O SCHEMA LA CE VREAU SA FAC SI CUM M-AM GANDIT CA AR TREBUI SA ARATE ,,,PUTETI SA ADAUGATI DACA AVETI CEVA IDEI PT UN RANDAMENT MAI BUN ,,, BUGET 500 EURO

post-70411-139829626362_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări