Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune transport curent distante

nuambenzina

Postări Recomandate

Salut,

Exista un standard-stas pentru raportul de tensiune-distanta cand se masoara curentul? Am inteles eu bine ca acelasi consumator (ex. un bec clasic) alimentat in europa la 220-240 V va consuma mai putin curent (Amperi sau Watt) fata de un consumator alimentat in USA la 110-120 V.

Telefonul vechi, clasic de la romtelecom avea daca bine tin minte 24 V cand nu suna nimeni, si cand cineva facea apel se ridica tensiunea de te traznea daca tineai mana pe el. Ma intreb cum e cu antena tv, stiu k la un moment dat ma "ciupit", nu mai retin in ce ipostaza, daca era o antena pe casa sau cablu, legat sau nu la tv.

Asadar, exista o distanta ideala pentru tensiunile mai mici de 1,5 / 3,7 / 6 / 12 / 24 / 110 volt?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

3

• nuambenzina

3

• icar

2

• dan cod

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Telefoanele fixe se alimentează din baterii de 24V, dar tensiunea de apeleste una alternativă, separată în aparat de cea de cc printr-un condensator, deobicei de 1uF. Această tensiune alternativă este transmisă din centrală pe aceeaşilinie şi poate fi chiar şi de 120Vca. Deci dacă în momentul apelului eşti cu mînape fire, te „gîdilă” binişor.Normativul I7 stipulează căderea de tensiune maxim admisibilăpe un cablu, în funcţie de consum. Aceasta se ia în calcul atunci cînd sestabileşte secţiunea cablului pentru o distanţă cunoscută.

Link spre comentariu

Scuze, credeam ca e de la sine inteles distanta este intre consumatori si alimentator.

Alimentator - acumulatori

Consumatori - led-uri, eventual alti consumatori, dar in principiu led-uri de putere mare - luminoase

Unde, acumulatorii pot sa fie legati fie in serie, fie in paralel, led-urile la fel.

Exemplu:

Panou solar + eoliana homemade - 4-6-12-14-24-110-120 Volt > Acumulator > Led-uri

Distante-Lungime cablu - intre 10 si 200 Metrii

Adica, daca incarc cu un panou solar/eoliana acumulatorii, si de la acumulatori alimentez led-urile, dat fiind faptul ca distantele sunt "casnice" (acoperis bloc - gradina) pe ce tensiune ar fi ideal sa merg si de ce? Dat fiind faptul ca intre producator curent - acumulator - consumator exista chestii de genul rezistente, regulator tensiune, indicator stare de incarcare al acumulatorilor, diode etc.

Link spre comentariu

Pentru o putere dată, cu cît e mai mare tensiunea, cu atît e mai mic curentul. Cu cît mai mic curentul, cu atît mai mici pierderile cauzate de efectul Joule, dar o tensiune prea mare înseamnă risc mare de electrocutare, apare problema izolaţiei etc. Cum se întîmplă întotdeauna în inginerie, trebuie făcut un compromis pentru a obţine o soluţie optimă din mai multe puncte de vedere: costuri, fiabilitate, siguranţă în exploatare etc. Nu există o formulă universal valabilă.

Link spre comentariu

Cum se zicea mai sus, perderile, daca la asta se refera cel-far-de-benzina, sunt mai mici la tensiuni mari, a si explicat de ce. Dar asta se refera la distante mari, nu de pe acoperisul casei, in sufragerie. In acest caz, pierderile sunt neglijabile.SUA are 120 volti la prize pe motiv de securitate, cica 120 V e mai putin periculos decit 220 V.Antena TV te-a curentat pentru ca stekerul nu era pus corect in priza. Vechile aparate, nemaiavin traf de retea, se putea ca la o conectare gresita, faza sa ajunga la "masa" televizorului.

Link spre comentariu

Ma tot rasucesc caci am vazut ceva sistem de panouri solare care erau la 110-120 V, incarcau ceva acumulatori in genul acela de masina - cred ca pe baza de acid-gel-plumb etc.

Respectiv, e instalat contor de noapte si contor de zi, noaptea acumulatorii se incarcau de la reteaua electrica de 220V, fiind mai ieftin curentul consumat noaptea?

Apoi, la acumulatori era legat un invertor care scotea 220 V pt. aplicatiile casnice.

Ce ma framanta, e ca de ce e drumul asa de lung, cu transformari asa de multe si asa de mari, din cate am inteles la fiecare transformare se pierde energie.

Adica de ce sa produc o tensiune de 110V-120v pe care sa o cobor pt. ca sa o stochez in acumulatori de 12-24 V apoi sa o ridic la 220 V care sa treaca din nou prin transformatoare de curent gen telefon mobil, sursa de curent calculator, rezistente si alte circuite la spoturi luminoase pe leduri de 220V pentru consum cand... as putea sa merg direct pe tensiunea ceruta de consumatori? La distantele acestea conteaza daca este 4-24V sau 110-120V din punct de vedere al pierderilor pe cablu?

Ma gandeam ca pot sa merg direct pe 12 V sau pe 3.7-6 V si sa inlocuiesc o mare parte din consumatori -> becurile cu led-uri (3.7-4 V), tv-ul sa il pun pe 12V, nu stiu de televizoarele-monitoarele astea plasma sau led sau tft cu ce tensiune lucreaza dar banuiesc ca 6-12V, sa pun frigider pe 12V banuiesc ca sunt din acelea de masina, posibil si boiler-aparat de cafea, posibil si microunde auto etc.

In principiu ar ramane doar masina de spalat, care nu cred ca ar duce-o ceva pe acumulatori, respectiv si in acel sistem nu cred ca era posibil sa fie folosita de la acumulatori.

La datele date mai sus, dat fiind faptul ca distantele la lungimea cablurilor sunt casnice sub 500 metrii, ma gandesc ca se putea merge fain si frumos pe tensiuni mici (3.7-4-6-8-12V-14V-24V), fara prea multe transformari si invertoare adica mult mai putine pierderi, lungimea parcursa de cabluri in cazul acesta e oarecum nesemnificativa, nu? Sau conteaza asa de mult aceasta distanta casnica intrucat este necesar sa se transporte curentul la o tensiune de 110-120 V apoi folosite invertoare si transformatoare?

In care caz este pierdere mai mare de energie, cea de tensiune mica si fara invertor, fara transformatoare sau in cazul de tensiune mare si transformatoare si invertor?

Din cate am vazut in masina sunt 12 V dar sunt distante de maxim 50 metrii, dar cand transporta curentul mii de kilomterii de la termocentrala-hidrocentrala in oras(sau trenurile) se folosesc tensiuni enorm de mari, pentru ca sa transporte mai mult curent si mai eficient.

Pentru o putere dată, cu cît e mai mare tensiunea, cu atît e mai mic curentul.

Cred ca acum am inteles ce inseamna Watt, caci tot citisem pe wikipedia si vazusem ceva filmulte pe youtube gen ce inseamna volt, amper, watt dar nu intelegeam ce este cu watt-ul. Asadar daca ar fi sa fac analogie cu apa, tensiunea este presiunea apei din teava (VOLT), curentul viteza cu care circula apa este curentul (AMPER), iar cantitatea de apa consumata este WATT-ul. :aplauze :da

Asadar apare intrebarea, daca 1 led 1 bec consuma 1 watt, 1 baterie cati wati are inmagazinati in ea? :nebunrau:

Link spre comentariu

Puterea înseamnă curent înmulţit cu tensiune. 1W = 1V * 1A.Energia înseamnă putere înmulţită cu timp. 1Wh = 1W * 1h.Ca să fac analogia cu apa, puterea înseamnă debitul înmulţit cu presiunea, iar energia este volumul de apă. Presupunînd că ai consumatori de 240W, iar firele de transport au 0,1 ohmi (valoarea e foarte mică). Prin fire trece un curent de 20A la 12V şi 1A la 240V. Pierderile vor fi de 40W în primul caz şi de doar 0,1W în cel de-al doilea. Dacă firele ar avea 1 ohm, nu ai mai putea alimenta consumatorii la 12V, pentru că sarcina ar trebui să aibe 12V/20A=0,6 ohmi, iar în loc de 12V vei avea doar 4,5V.Cînd ai multe panouri legate în serie, tensiunea destul de mult. Dacă panourile ar fi legate în paralel, cînd pe unul cade mai puţină lumină, în loc să debiteze curent, va fi alimentat de celelalte, se va încălzi = pierdere de energie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări