Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator telefon Normal vs. Trave-Quick, Tip Diode?


nuambenzina

Postări Recomandate

Care sunt diferentele intre un incarcator normal si unul travel sau quick in afara de tensiune-amperaj si dimensiune?

Ce fel de diode sunt in ele siliciu, germaniu sau Schottky?

 

Posted Image

 

 

Circuitele acelea au ceva sistem de protectie, in momentul cand acumulatorul de la telefon este full sa decupleze sau incarca in contiinu pana cand explodeaza, iar circuitul de protectie este doar in telefon?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nuambenzina

    5

  • Dr.L

    3

  • validae

    3

  • gabiz_ro

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ce-i ala transformator travel-quick? :nas: Vad 2 modele acolo...fiecare are piese diferite, insa diodele cu germaniu sigur nu fac parte din ele!Intodeauna mobilul opreste incarcareaAsta suna a subiect pt sectiunea incepatorilor...

Link spre comentariu

Acumulatorii insisi sunt de catva timp echipati cu circuite de protectie la supraincarcare si descarcare excesiva care decupleaza automat incarcarea la 4,2V la cei LiIon.Sub tensiunea de 3V se opreste si descarcarea pe consumator.Oricum, telefonul monitorizeaza starea incarcarii.

Diferenta dintre incarcatoare e ca cel cu transformator clasic e mai greu, voluminos si mai scump desi e mai fiabil in timp, iar cel in comutatie e mai usor dar si mai ieftin datorita consumului redus de cupru si aliaje feromagnetice speciale. De fapt, in ultimul timp nu se prea mai fabrica decat modelele cu surse in comutatie, din motive economice. Colegul nuambenzina probabil trebuia sa posteze la sectiunea incepatorilor.

Link spre comentariu

Speram sa dau de o dioda Schottky in ele, sau poate stie cineva sa imi spuna care dioda are pierderi mai mici din cele de mai sus.(trebuie sa le dezlipespesc si sa le masor rezistenta sau sa caut dupa numarul-serie de pe ele pe ceva site de electronica-componete-google?)

 

De asemenea sunt curios:

 

1)Daca exista(si care sunt) diferentele intre incarcatoarele de acumulatori folositi in telefonia mobila care in principiu incarca li-io, si incarcatoarele care incarca acumulatori ni-mh acestia uzuali de tip AA si AAA.

2)Din care categorie fac parte cele doua incarcatoare din lista de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Battery_ch ... y_chargers

 

 

Acumulatorii insisi sunt de catva timp echipati cu circuite de protectie la supraincarcare si descarcare excesiva care decupleaza automat incarcarea la 4,2V la cei LiIon.Sub tensiunea de 3V se opreste si descarcarea pe consumator.Oricum, telefonul monitorizeaza starea incarcarii.

As dori sa vad cum arata un circuit de protectie care este incorporat intr-un acumulator de telefon mobil in poze, ce sa caut pe google la imagini, sau are cineva ceva foto la indemana?

 

P.s. Va rog frumos sa ma scuzati daca trebuia sa postez la incepatori. :jytuiyu

Link spre comentariu

Pt. Dr.L

Ce-i ala transformator travel-quick?

Am vazut incarcatoare pe care scria " Quick Charger ", daca bine am retinut era ceva incarcator de acumulator 1.2 v NiMh. Din cate am inteles ar incarca acumulatorii mai repede fata de incarcator traditional la care acumulatorii trebuiau lasati peste noapte.
Link spre comentariu

Uite doua exemple de circuite de protectie din acumulatori LiIon 3,6V . Circuitul cel voluminos contine doi tranzistori MOSFET, unul se foloseste la controlul incarcarii, celalalt la deconectarea descarcarii acumulatorului cand ajunge la pragul de 3,3V. Circuitul mai mic e controlerul ce supravegheaza incarcarea/descarcarea. Aproape toate acumulatoarele actuale includ aceste circuite. Poti sa te convingi alimentand un acumulator de 3,6V descarcat cu un alimentator de 9-12V/500mA inseriind un bec de 6-12V/1-5W pentru limitarea curentului si indicatia incarcarii in acelasi timp.Cat timp acumulatorul se incarca, becul se aprinde, la sfarsitul incarcarii, la fix 4,2V, becul se stinge, acumulatorul fiind decuplat automat de catre circuitul intern.Referitor la diodele Schottky, ele se gasesc in unele incarcatoare de telefoane mobile, se pot depista cu multimetrul pe domeniul de diode, uzual au cadere foarte mica de tensiune, 100-150mV, chiar mai mica decat cele cu germaniu care au in jur de 300mV

post-21106-139829612383_thumb.jpg

Link spre comentariu

Caderea de 100mV e doar ce indica multimetrul. Daca trece un curent prin diode, caderea creste la cel putin 0,3V. Iar la >50% din curentul nominal, la diodele mai puternice, caderea ajunge pe la 0,5-0,7V.

Link spre comentariu

Ma refeream la caderea masurata pe multimetru, binenteles.La curentul infim de pe domeniul de diode al multimetrului, caderea de tensiune e mult mai mica decat la curentul nominal.

Link spre comentariu

Multumesc tare mult!

 

E super tare circuitul asta de protectie. Ma duce cu gandul la ceva... Intrucat este asemanator cu asta:

 

Am vazut ca unele frontale Petzl au un circuit de a regula tensiunea " Regulated headlamps are equipped with an electronic regulating mechanism that maintains a constant lighting distance for a given amount of time. "

 

http://www.petzl.com/en/outdoor/headlamps/lighting-performance

 

Grafic curent regulat

 

Posted Image

 

Grafic curent neregulat

 

Posted Image

 

Concluzia ar fi ca daca am o Lanterna Frontala care are curentul regulat, acel circuit "scoate" tot curentul ce poate scoate din baterie-acumulator, apoi trece pe "emergency lighting" am gresit aici cu ceea ce am inteles?

 

________________________

 

Asadar la ce ma duce gandul, este:

 

As putea folosi circuitul de protectie de la un acumulator Li-io/pol etc. legat la acumulator NiMh, LeadAcid-sealed, baterie alkalina, zinc etc. doar pe baza de litiu nu, din cate am inteles bateriile pe baza de litiu au ceva ciclu de incarcare mai complex in 2 sau 3 faze fata de celelalte tipuri plus ca am vazut ca sunt foarte periculoase in contact cu apa, daca sunt agasate fizic etc. Pentru a "trage" tot curentul din acel acumulator/baterie si sa am acceiasi intensitate de lumina la un led (sau mai multe led-uri)?

 

Este cam accelasi circuit sau doar seamana?

________________________

 

1. Legat de incarcatoare... iarasi... nu exista "Quick charger" ? Este doar de Marketing? Pe incarcatorul meu de la aparatului foto scrie "quick charger" atasez poza daca nu ma credeti.

2. De unde imi dau seama la incarcatoarele de NiMh din comert ce fel de incarcatoare sunt, puls, time based, inteligent, etc?

Link spre comentariu

@validaeNu intotdeauna acele circuite functioneaza asa.Probat si testat de mine.Baterie incarcata la 4.2V pe telefon sau incarcator separat,conectata la 5V lua ceva curent binisor,deci se suprasolicita elementul Li-Ion.mai mult de cateva minute nu am lasat asta ca nu avea rost.La descarcare sub limita normala intradevar majoritatea decupleaza [email protected] fost si cateva cazuri,mai mult la samsung,E720 ZV10 plus alte cateva din seria E si Z la care incarcarea era in incarcator de fapt.Din mufa de conectare mergea direct in baterie.Circuitul de control al incarcarii era de fapt in mufa incarcatorului la cele originale si pe placa acestuia la cele compatibile.Semnalizarea incarcarii-terminarii acesteia se facea cu un led in mufa sau pe incarcator,functie de model.Telefonul nu indica nimic la incarcare,pur si simplu in timp crestea nivelul indicat al bateriei.Incarcatoare de astfel de modele sunt utile in multe cazuri iei un incarcator cu un pret mic,telefoanele nu prea mai sunt in folosinta acum,deci se gasesc ieftin si-l folosesti la ce ai nevoie.

Link spre comentariu
Subiect: Incarcator telefon Normal vs. Trave-Quick, Tip Diode?

Ce ai dori tu sa faci?Explica clar ideea.Ca oricum nu mai avem legatura cu titlul...

Salut! Cautam o dioda cu pierderi mici prin chestiile de aruncat la gunoi de prin casa. Am observat ca am incarcatoarele acelea de tel. mobil si m-am gandit ca poate gasesc pe una din ele, banuiesc ca este ceva punte de facut din AC curent DC si de acolo ar veni diodele.Respectiv speram sa pot folosi circuitul din incarcatorul de telefon pentru a controla incarcarea la niste acumulatori NiMh, cand acumulatorii sunt full sa decupleze automat pt. a evita supra incarcarea (sursa de alimentare pt. incarcarea acumulatorilor este un mic panou solar compus din 4 celule de la lampele pt. gradina)In acelasi timp citisem pe wikipedia ca sunt mai multe tipuri de incarcatoare, asadar am fost curios sa stiu care este diferenta intre cele doua pe care le-am demontat, de ce unul este asa de silm si celalalt asa de mare si greu, respectiv la incarcatorul de la aparatul meu dlsr Nikon scrie "quick charger". Incarcatoarele astea doua sunt pt. acumulatori pe baza de litiu de la telefon.In comert am vazut ca sunt incarcatoare pentru NiMh la diverse preturi.Sunt curios care sunt diferentele intre incarcatoare, Sunt mai multe faze - etape de incarcare in functie de tipul de acumulator(litiu-nimh-nicd-baterie acid auto sau gel si cei lead sealed gen ups?Sunt sunt cureti diferiti cei care sunt produsi de incarcatoare / care este diferenta intre ele in afara de voltaj si amperaj? Exista si altceva, alte caracteristici in genul "culoare" sau "pulsatii ale curentului" etc.?Intre timp mi sa spus ca acumulatorii de la telefonul mobil au circuit de protectie care face ca acumulatorul -bateria sa functioneze doar intr-un anumit interval de voltaj, ma intreb se poate folosi circuitul si legat pe acumulatori NiMh, baterii alkaline, este acelasi circuit din lanternele frontale cu lumina regulata sau acel circuit este alt tip de circuit? O idee de implementare ar fi asta:Panou solar -> Dioda din incarcator -> Acumulator NiMh/NiCd/Pb-acid -> Circuit protectie din acumulator Litiu (pt. a mentine tensiunea constata(intensitatea de lumina de la led) iar cand acumulatorul este gol sa deconecteze) -> Led
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări