Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

L-metru


Vizitator

Postări Recomandate

Buna ziua, as dori sa fac un l-metru si am gasit cateva scheme dar vroiam sa aflu si o parere de profesionist si de aceea am apelat la acest post. Schema la care m-am oprit este urmatoarea:

http://i48.tinypic.com/miiceg.jpg

iar schema de la care am pornit este aceeasi numai ca se vede mai prost

http://i47.tinypic.com/11jw76p.jpg

Vreau sa scot partea care masoara si capacitati si nu vreau sa scot ceva si dupa sa nu mai mearga deloc, deci intrebarea este ce trebuie scos?(eu m-am gandit la partea care zice Cx de la intrare si iesire) :jytuiyu

Din cate am inteles PIC16c622 este One time programable

Formula dupa care se calculeaza este F=1/2*pi*sqrt(L1*C1) deci ma gandesc ca la programarea PIC-ului nu ar trebuii sa fie prea greu, cu toate astea nu stiu prea multa programare si speram sa ma puteti ajuta.

Va multumesc

O zii buna

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    1

  • vcdec

    1

  • Fulgerik

    1

  • puriu

    1

Top autori în acest subiect

Masurarea cu un singur aparat a oricarei inductante este foarte dificila. Schemele de mai sus sunt punti de rezonanta si se pot realiza usor cu un microcontroller. Merg foarte bine la masurarea bobinelor fara miez cu factor de calitate mare si capacitate proprie mica. La celelalte bobine masurarea nu e sigura. Puntile automate profesionale sunt configurabile (pentru diverse frecvente, cu diverse tensiuni, cu rezistenta de pierderi serie sau paralel, etc.) si indica si factorul de calitate. Nici ele nu masoara corect daca nu sunt bine configurate. Aceeasi bobina cu miez din ferita Mn-Zn poate avea inductanta variabila de zece ori numai prin modificarea frecventei la care se masoara (1 kHz - 100 kHz). O punte veche cu echilibrare manuala (cu doua maini) mi se pare mai accesibila si utila unui amator.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Vedeti ca la acest gen de montaj nu se poate renunta la comutatorl de functii, adica sa-l lasati numai pe inductane!! Trebuie neaparat la ponire sa fie pe pozitia "capacitate" pentru a face calibrarea!!!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Uite si varianta mai simpla cu 16F628A. http://diyfan.blogspot.ro/2012/06/simple-lc-meter.html

:da Este o varianta foarte ieftina si foarte precisa. O recomand oricarui electronist fiind foarte utila pentru masurarea condensatorilor de 1p - 500n si bobine de 1uH - 50 mH.Am construit ceva asemanator acum 5-6 ani asi sunt foarte multumit .
nu se descurca pe bobine cu miez de fier ,de valori mari,arata valori de cel putin 10x mai miciconcret ,bobine de 25 mH arata 1.2 mHe mult mai indicat LCM3 cu pic16f690 sau varianta cu ATMEGA8
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări