Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire tranzistoare


Vizitator valiftw

Postări Recomandate

Vizitator valiftw

Va salut!Imi spune-ti si mie cum aflu la un tranzistor care e BAZA , EMITORUL SI COLECTORUL si cum pot afla care e PNP si NPN am aparat de masura si analogic si digital.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    4

  • validae

    3

  • iuli09

    1

  • schumyicr

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu știu sa îti răspund la întrebările de mai sus însă dacă ai tipul tranzistorului te poti uita în datasheetul lui și afli tot ceea te interesează inclusiv ceea ce ai cerut mai sus.

Link spre comentariu

In cazul in care se cunoaste seria tranzistorului atunci faci exact cum spune @schumyicr, nici o masuratoare rudimentara nu se poate compara cu informatiile detaliate si complexe oferite de foile de catalog. Daca insa nu se cunoaste seria atunci masori orice tranzistor simplu cu un multimetru dupa metoda clasica arhicunoscuta:-Identificarea tipului de tranzistor, mosfet sau bipolar. Iei aparatul de masura digital si il setezi pe dioda, apoi pur si simplu masori intre pinii tranzistorului, daca este bipolar vei obtine comportament de dioda intre unul din pini si ceilalti 2, daca este mosfet atunci vei gasi comportament de dioda doar intre 2 pini.-Daca este bipolar atunci majoritatea aparatelor de masura digitale au si obtiunea Hfe care este suficienta ca sa indice atat polaritatea tranzistorului ( NPN sau PNP ) cat si dispunerea pinilor devreme ce datele corecte ale hfe se vor obtine numai in conectarea corecta a tranzistorului in priza respectiva;-Daca tranzistorul este mosfet atunci asa cum am spus se va gasi dioda doar intre 2 pini, cel de-al 3-lea este automat poarta, daca mosfetul are talpa metalica atunci acolo este conectata si drena deci automat se determina dispunerea pinilor, apoi daca este canal N atunci comportamentul de dioda dintre dresa si sursa se va regasi numai cu firul negru pe drena, daca este canal P atunci e invers, dioda se va regasi numai cu firul rosu pe drena si negru pe sursa.E destul de simplu desi pare complicat. O metoda suplimentara de determinare a starii de functionalitate a mosfetului este incarcarea capacitatii din grila chiar cu ceea ce ofera multimetrul digital setat pe dioda si apoi conectarea aparatului intre drena si sursa, incarcarea Ciss va asigura acolo o sarcina mica dar suficienta pentru a asigura deschiderea mai mult sau mai putin partiala a canalului DS.

Link spre comentariu

Selectezi pa multimetrul digital domeniul de diode si pui pe rand sondele pe cate doua terminale urmarind afisarea unei valori de cadere de tensiune ca la o dioda.Daca tranzistorul e cu germaniu, atunci caderea de tensiune e in jurul valorii de 300mV .Daca tranzistorul e cu siliciu, caderea de tensiune e in jurul a 600mV.

Daca tranzistorul e PNP, cu sonda minus a multimetrului aflata pe terminalul baza, vei masura doua valori de cadere de tensiune usor diferite fata de celelalte doua terminale.Terminalul pe care s-a citit valoarea cea mai mare fata de baza, este emitorul.Celelalt neputand sa fie decat colectorul.

Daca tranzistorul e NPN, cu sonda plus a multimetrului aflata pe terminalul baza, vei masura doua valori de cadere de tensiune fata de celelalte doua terminale.Terminalul pe care s-a citit fata de baza cea mai mare valoare, este emitorul. Aceste variante se aplica la un tranzistor considerat bun. Daca intre doua terminale se gaseste o cadere de tensiune zero sau foarte aproape de zero, si conform fisei de catalog, tranzistorul nu are rezistor pulldown incorporat (cele utilizate in etajul final liniiTV) atunci tranzistorul este defect fiind scurtcircuitat.

Daca intre doua terminale nu se masoara cadere de tensiune in niciun sens, fie tranzistorul e defect avand jonctiune intrerupta, fie e FET, MOSFET si nu se poate verifica cu un multimetru. Ideal ar fi ca in cazul unor componente necunoscute sa cautati dupa seria capsulei pe internet datasheet-ul fiindca sunt si circuite integrate montate in capsula tipica de tranzistor, si pot fi confundate usor. Poti descarca de pe site-ul http://www.talkingelectronics.com/te_in ... index.html. cartea in format pdf 100 transistor circuits unde se arata in mod grafic foarte usor de inteles

pentru incepatori.

Link spre comentariu

Si mosfetii se pot masura foarte simplu si eficient cu multimetru, tocmai am explicat mai sus cum, daca doriti pot detalia desi nu cred ca ar fi cazul, ideea este cat se poate de simpla.

Link spre comentariu

Pentru un incepator e foarte greu sa verifice mosfeti, celor avansati le e usor, mai intai sa invete bipolarii bine si apoi trece si la mosfet. La depanare, mosfetii se verifica in principal sa nu fie strapunsi, datorita constructiei si rezistentei foarte mici drena-sursa, de obicei fie se strapung si dau zero, fie explodeaza spectaculos, de intrerupt se intrerupe mai degraba cablajul (la cei de putere) :rade:

Cum pe internet se gasesc datasheeturi pentru cam orice componenta, e bine sa verifice mai intai in cataloage ce tip de tranzistor are in fata.Ca pana memoreaza tipurile uzuale mai are cale lunga.

Bafta la invatat !

Link spre comentariu

Categoric de acord, ba mai mult decat atat, chiar imi place descrierea ta detaliata pentru verificarea bipolarilor si este foarte utila incepatorilor, iar ideea mea cu verificarea mosfetilor am dorit sa fie mai mult un soi de bonus, in nici un caz o contradictie la spusele tale.

Link spre comentariu

Ru am testerul DCA55 care imi spune ce tranzistor este si care sunt terminalele.Din pacate nu faci mare branza daca nu stii caracteristicile ori astea le spune catalogul.

Link spre comentariu

E bun, nu zic, un super multitester care sa identifice orice componenta, dar pentru un incepator e mai bine sa stie sa se descurce cu minimul disponibil. SMT-ul te poate invata gresit ca pe un copil care nu invata tabla inmultirii, ca sunt calculatoarele de buzunar ieftine. Si cand esti singur, fara calculator, si esti nevoit sa faci o inmultire, si n-ai calculatorul, ce faci ? Asa si cu masuratorile de baza, nu le poate substitui intotdeauna niciun SMT, devii sclavul masinilor de calcul, si nu e bine. Mai trebuie sa-ti mearga si mintea, stiti cum e, Repetitio mater studiorum est ! ziceau latinii .

Repetitia e mama invataturii - pentru cei ce nu au intalnit dictonul.

Link spre comentariu

Inca o data sunt total de acord cu @validae, in regim de amator simplitatea trebuie sa primeze, pe langa faptul ca cel mai probabil te vei uita la un aparat sofisticat precum vitelul la o poarta noua, mai este si chestiunea ca foarte posibil nu iti permiti ca si amator investitii in aparatura sofisticata de diagnostic si control, tocmai de aceea este foarte util sa se pastreze cat mai mult metodele clasice de calcul si masuratoare. Prea multa tehnologie elimina prea mult factorul uman, practi ajungem sa nu mai facem noi nimic, nu e tocmai bine asa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări