Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina

Postări Recomandate

330k intre ADJ si Output? Plus alte 330k in bazele "finalilor"? 

Ce schema ai facut tu acolo? 

Vad ca in text ai scris alte valori. Ce tranzistoare ai folosit?

470R poate fi cam mare pentru anumite LM-uri. Pune o sarcina si tine-o in tot timpul cat sa consume minimum 2-3mA cat sa se adauge la consumul intern si sa dea in jur de 5mA consum total. 

Altfel, reduci 470R la 220R si nu mai pui sarcina la iesire. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 8 minute, Mircea a spus:

330k intre ADJ si Output? Plus alte 330k in bazele "finalilor"? 

Ce schema ai facut tu acolo? 

Vad ca in text ai scris alte valori. Ce tranzistoare ai folosit?

Am pus valorile ce le-am mentioat mai sus pe cablaj, in program nu am stiut cum sa modific valoarea ,dar ib realitate am precizat.

Link spre comentariu

Asa patiti atunci cand va cumparati componentele de la magazinul din colt ori diversi comercianti online de porcarii chinezesti, in loc sa va respectati suficient de mult pasiunea pentru electronica incat sa comandati macar semiconductorii de la distribuitori mari si seriosi online ( TME, Farnel, Mouser, Digikey, etc ).

Tip36 aia par chinezarii originale, iar daca tu numesti jucaria aia radiator pentru asa ceva, esti haios... ce ai tu acolo abia s-ar descurca cu racirea unei surse in comutatie de putere mica, si cu ventilatie fortata. 

Dar din nou, ne zgarcim la toate si ne tot ghidam pe principiul merge si asa.

Pai tu ai urmarit topicul meu sursa laborator V2? Ai vazut ce monstru de radiator am eu acolo? Normal ca se incalzesc pnp-urile cu improvizatia aia, ma mir ca n-au luat foc...

PS: Imi pare rau pentru lipsa de indulgenta insa nu exista scuza devreme ce exista atata amar de documentatie despre surse in general si despre lm317+pnp in special, chiar aici pe forum, si nu exista nici o scuza sa tot experimentam in orb...

Link spre comentariu

Marian are dreptate, radiatorul folosit este foarte mic pentru sursa asta, probabil ar fi mai adecvat la o sursa facuta doar cu LM317 care sa suporte tot curentul, aprox 1A, fara TIP36C sau alti tranzistori de putere, si cu un mic ventilator in caz de nevoie. Imi cer scuze daca e offtopic, dar dl. Toni Marginean cred ca inca are la vanzare radiatoare mai mari la preturi foarte bune, daca va intereseaza pentru sursa. 

Alta problema pe care o vad este orientarea radiatorului, chiar daca acesta ar fi fost suficient pentru racirea montajului, nu ar fi putut sa faca mare lucru pus asa, in partea de jos nu are deloc gauri pentru aer, si se vede ca este aproape la fel de inalt cat cutia sursei, iar daca puneti si capacul, nu mai are ce aer sa circule in jurul lui sa il raceasca, doar daca nu e modificat capacul sa aiba ventilatie. 

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Daca la radiatoarele de genul asta te referi:
https://www.elforum.info/topic/142042-lucruri-interesante/?do=findComment&comment=1999663

Posibil sa fie deajuns 2 din alea in montaj tip "tunel" asa cum se vede in poze, si neaparat cu ventiatorul montat pe ele si alimentat la maxim si permanent. As pune 2 dintre TIP36C pe un radiator, iar celalalt TIP36 plus LM317 pe celalalt radiator, asa ar trebui ca racirea sa fie ok. N-as recomanda toate cele pe un singur radiator, ma indoiesc ca face fata pe perioade lungi.

LE: Cand o sa intelegem cu totii ca marele dezavantaj al surselor liniare e tocmai randamentul foarte slab ce pune probleme mari la racire, n-or sa mai apara nici poze cu jucarii pe post de radiatoare la surse liniare...

Link spre comentariu

Pe lângă observaţiile cu radiatoarele,care sunt f pertinente,remarc că pe ieşire nu e un consumator.LM317 necesită un minim curent pe ieşire de consum.Regula e să se pună un rezistor pe ieşire între + şi -.Să asigure,de ex 10mA,consum.

Link spre comentariu

Imi pare rau dar nu exista nici o regula sa pui pe iesire rezistenta intre + si -.

Si nu exista nici o regula pe care sa o stie "avizatii" si sa fie ascunsa celorlalti.

Tot ce conteaza in acesta directie este specificatia din DS.
Citesti DS si ai specificatia reala, nu bazaconii cu 10mA, se specifica clar ca 5mA este minim acoperitor.

Daca ai DS complet s-ar putea sa ai si un grafic din care reiese ca statistic majoritatea LM317 nu necesita in mod real chiar 5mA, foarte posibil ca 3mA sa fie deajuns daca iti masori propriul IC in mod concret - cum spuneam 5mA este acoperitor in cel mai rau caz.

Deci poti sa calculezi de la inceput ce sta in sarcina incat curentul de iesire sa fie mai mare ca 5mA (curentul total).

Daca se impune sa pui o rezistenta in sarcina - nu are rost sa treaca prin ea mai mult ca diferenta intre 5mA si ce se mai consuma pe acolo, inclusiv spre exemplu daca acolo exista un divizor de feed-back.

Daca doresti sa construiesti ceva altfel decat copiind orbeste atunci parcurgerea itegrala si atenta a continutului DS pentru toate componentele este esentiala ... si nu exista reguli oculte...

Link spre comentariu

Dxxx.Am impresia că n-ai înţeles.Circuitul cere după fişă un consum minim.La LM317 făcut de TI specifică clar 3,5mA minim şi 10mA maxim.Ce bazaconie vezi în observaţia mea?!!Ce reguli oculte?!!

Uită-te la sursa reglabilă recomandată de TI.

Screenshot-20210701-181207-Drive.jpg

Link spre comentariu

Intr-adevar la LM317 curentul minim e asigurat de divizor ( 2-3mA ar trebui sa fie totusi deajuns ).

Oricum la o sursa reglabila e dificil sa impui un curent minim printr-o sarcina pe iesire.

Daca la 1,25V ai 2mA ( sa zicem ) atunci la 30V cat ai curent minim? Si cat disipa acea sarcina?

Acolo unde curentul minim nu poate fi asigurat cu divizorul ( nu-i cazul aici ), solutia e o sursa de curent constant pe iesire, una care sa poata prelua intreaga tensiune de iesire si care sa asigure acel curent minim si la valoarea minima a tensiunii.

Si aici sunt probleme pentru ca la variantele cu reglaj din zero curentul minim este imposibil sa fie asigurat sub cateva sute de mV, dar divaghez...

In cazul de fata divizorul face ce trebui deci e ok.

Link spre comentariu

Dacă ați studia scheme mai deștepte de la surse de firma ați vedea ca sarcina "minima" este asigurata de o sursa de curent plasata între iesire și alimentarea negativa a operaționalilor. 

Am pus și eu de citeva ori link-uri la astfel de scheme pe forum. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări