Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina

Postări Recomandate

Domnule Marian ,am verficat sa vad unde am gresit ,este adevarat trebuia sa functioneze cu lm 317 neizolatAm descoperit o greseala cind am desenat cablajul am gresit traseele astfel incit am inversat colectorul cu emitorul la tip36 si totusi a functionat cu lm317 izolat :da (piciorul 3 la tip36 care este emitor la mine sunt comune cu Vout de la lm317si trebuia sa fie piciorul 2 de la tip36 care este colector comun cu Vout)O sa incec sa vad daca pot remedia greseala fara fac alta placa,sper sa nu fii distrus ceva inca nu a fost testat in sarcina si asta poate a salvat piesele

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
download/file.php?id=45151Am facut acest regulator cu mult ajutor din partea lui marian,albastrle,xan77 pentru care le multumesc inca o dataSuporta apoximativ 8A intrebarea mea este daca se poate adapta la schema asta un reglaj de curent in intervalul 0-8ARegulatorul va fii alimentat de un traf pentru redresor auto,in momentul de fata pot regle tensiunea,dar ar fi bine sa pot regla si curentul de incarcare in functie de acumulator(10% din capacitate)multumesc
Link spre comentariu

Pentru I ajustabil, schema trebuie modificata substantial, mai ales ca vrei de la 0A ( ce faci cu 0A? )...Acei 10% nu sunt batuti in cuie, vezi sistemul de incarcare de pe masina care nu are nici un soi de limitare de curent, doar ce poate alternatorul, si totusi acumulatorii merg mult si bine.

Link spre comentariu

E si asta o ideie, ca pana la urma limitarea asta face, reduce tensiunea, numai ca ti-am zis, valoarea aia nu-i absolut necesara, nu e fixa, atat cat se poate este ok, daca ai curent mai mult incarcarea dureaza mai putin, daca ai curent mai putin, incarcarea dureaza mai mult. Gandeste-te asa cum ti-am zis la sistemele de incarcare de pe masini, acolo se vorbeste de curent mult peste cei 10% si totusi cum iti explici ca acumulatorii rezista ani buni?Referitor la schema de fata, ar fi cred eu 2 posibile directii:1.-Prima ceva mai simpla, utila pentru o gama de reglaj ceva mai restransa, nu necesita modificari prea mari, se schimba doar monitorizarea si se adauga un tranzistor, cred ca plaja de 3-8A ceruta poate fi obtinuta fara dificultati.2.-Pentru gama de reglaj de la 0, ar trebui adaugat un AO si o tensiune negativa, schema se complica putin, dar nu devine prohibitiva.In ambele situatii masa de la traf nu mai poate fi comuna cu masa de la iesirea regulatorului, este bine de retinut asta pentru a nu gresi la montaj, tehnic nu vad cu ce te-ar incurca chestia asta. Alegerea iti apartine, imi spui ce preferi si modific in consecinta.

Link spre comentariu

Gata schema:

http://imageshack.com/a/img203/6390/yxfa.png

S-a mutat monitorizarea pe traseul de masa, am pastrat insa rezistente de putere in emitoarele PNP-urilor pentru egalizarea curentilor de sarcina, limitarea este valabila la tensiune de iesire mai mare de 1,25V si este usor ajustabila, teoretic intre cca 2,9A si putin peste 8A, practic variatii ale Vbe la tranzistorul folosit pot modifica pragurile minim si/sau maxim, daca limitarea se descopera a fi totusi sub 8A la punerea in practica, atunci se poate reduce R7 la 51 sau minim 47 Ohm, desi nu cred sa fie cazul. R2 este shuntul si aici prevad ceva probleme legate de disipatia pe el, asa cum scrie in schema acxesta ar trebui sa fie de minim 20W, si asta pentruca la curent maxim pe el pica cca 1,8V, lucru necesar configuratiei asteia simple si parametrilor ceruti. C1 teoretic nu ar fi necesar, testele practice insa au aratat tendinta de a oscila uneori datorita amplificarii mari cu care se lucreaza la emitorul comun folosit.

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...
La 10.08.2013 la 15:33, mac640 a spus:

Am reusit dupamult timp sa fac regulatorul din schema (am avut ceva probleme de sanatate )Am facut o greseala fara sa-mi dau seama (amatorii nu sunt scutitii de asemenea greselii),am pus pe acelasi racitor si tranzistorii si lm 317 fara sa-i izolez ,binenteles nu a mersAm interpus intre lm si racitor un izolator si pe capul surubului o bucsa izolanta(recuperate),dar tranzistorii au ramas in contact cu racitorul ,acum functioneaza Poate sa ramina montajul asa sau trebuie sa izolez si tranzistorii TiP36C fata de racitor?multumesc celor care m-au ajutat si in special domnului marian

post-76186-139829666209_thumb.png

Ce rol au diodele 1n5408 in schema? Si valoare rezistorilor din bazele PNP-urilor sunt de 51 ohm/1w e ok?

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

Rezistentele din base sint de 1Ω (cel putin asa apar pe schema) dar pot fi si mai mari (pina la 10Ω) insa 47Ωs-ar putea sa fie cam mari.

Cele doua diode fac parte dintr-o structura de sursa de curent ce limiteaza curentul de scurtcircuit pina intra in actiune limitarea de curent setata de integrat.

Link spre comentariu
Acum 55 minute, sesebe a spus:

Rezistentele din base sint de 1Ω (cel putin asa apar pe schema) dar pot fi si mai mari (pina la 10Ω) insa 47Ωs-ar putea sa fie cam mari.

Cele doua diode fac parte dintr-o structura de sursa de curent ce limiteaza curentul de scurtcircuit pina intra in actiune limitarea de curent setata de integrat.

Care este limitarea de curent setata de integrat? 

Link spre comentariu

In schema cu tranzistoare pnp de putere , LM nu stie cat curent trece prin ele deci nu il limiteaza. Asta fac diodele...cat de cat...si nu prea precis....doar sa nu pocneasca sursa. Daca traful e mai rahitic poate ca o sa limiteze el mai intai.

Rezistenta de 10ohmi decide cand incep tranzistoarele sa ajute integratul. Voi decideti asta prin valoarea rezistentei care apropos nu tre sa fie neaparat 10 ohmi. In ultimii 40 de ani s a mai facut schema asta si cu alte valori si proiectantul Bob P nu a protestat.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări